Ще оздравее ли ЦСКА в "А" окръжна?


Ще оздравее ли ЦСКА в "А" окръжна?
Снимка: Офанзива

6793 3

Покрай последните кризи около собствеността на ЦСКА и опасността отборът да остане без лиценз за следващия сезон отново се появиха гласове в полза на "пречистване" в долните дивизии. Какво обаче означа на практика това и ще донесе ли така жадуваната от феновете стабилност?

Самият процес на "пречистване" е относително ясен. Сегашното цска АД обявява несъстоятелност и се създава ново дружество като примерно вече регистрираното през 2013 от Аспарух Никодимов ЦСКА 1923 АД, което съществува и в момента. Прекият резултат от това действие е, че ЦСКА ще напусне професионалния футбол, а в същото време всичките кредитори на сегашното дружество ще пият по една студена вода. На първо четене дори не звучи толкова страшно. 2-3 години по долните дивизии, но без дългове. Някой хора дори твърдят, че новият клуб така щял да се върне по-силен в елита и Европа.

Така "пречистеният" клуб обаче ще има няколко проблема, които са доста сериозни и си заслужава да се разгледат в детайли, защото един такъв ход е изключително рисков и трябва да бъде преценен много внимателно, за да няма после учудени при евентуален провал.

Стартът на ново дружество означава по принцип старт от четвъртото ниво на българския футбол, което е А окръжна група. Тук идва и първият проблем. Феновете ще трябва поне една година да се настроят за дербита с Иваняне, Подгумер, Железница и други подобни колоси в родния футбол. Нов клуб означава и автоматична забрана за участие в евротурнирите за срок от три години, но това е по-скоро теоретичен въпрос, защото отбор от А окръжна така или иначе ще има само илюзорни шансове да спечели Купата на България и да се класира за Лига Европа. Много по-сериозен проблем е дали един такъв "пречистен" ЦСКА изобщо някога ще върне актуални си статут на гранд в родния футбол и дали изобщо някога ще стигне отново до някакво ниво. Рискът да се случи именно това е доста по-голям, отколкото си мислят повечето хора и може да бъде избегнат само и единствено ако новият клуб има осигурено достатъчно солидно финансиране за години напред. Причината е съвсем тривиална. Новото АД в долните дивизии няма да генерира никакви сериозни приходи нито от трансфери, нито от ТВ права, нито от билети. Това пък означава, че докато се върне в "А" група.....то отново ще е потънало до шията в дългове. Класически пример в това отношение е Глазгоу Рейнджърс. Шотландският гранд и до ден днешен си шета из долните дивизии и на всичкото отгоре е пред нов фалит. Следващият проблем е свързан с базите. ЦСКА АД има договор за "Българска армия" и Панчарево, но новото дружество няма да има такъв. Съществува и риск при фалит да се появят поне 5-6 различни ЦСКА-та и всяко от тях ще твърди, че е автентичното.

И всичко това е само върхът на айсберга. Да приемем, че в аматьорското ЦСКА изневиделица се появи новият Стоичков. Дали той ще остане във В група с ЦСКА или ще избяга на пета скорост към отбор от А група, който ще му дава по-висока заплата и по-добри перспективи? С огромна сигурност можем да прогнозираме вторият вариант. Това пък означава, че дори новият "пречистен" ЦСКА да създаде някакви добри играчи, то той автоматично ще ги загуби, просто защото не е онзи гранд, който е бил преди години, а просто един аматьорски отбор от А окръжна или В група.

Така че моето лично мнение е, че фалит на актуалното ЦСКА АД действително е най-крайният вариант за бъдещето на клуба и то само и единствено, ако са изчерпани всички и то действително всички възможности за неговото оздравяване. Заличаването на дълговете звучи примамливо, но в никакъв случай не гарантира добро бъдеще!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички