Пламен Марков: Много хора искат ЦСКА да бъде унищожен


Пламен Марков: Много хора искат ЦСКА да бъде унищожен

1673 0

Новият изпълнителен директор на ЦСКА Пламен Марков даде интервю в ефира на телевизия „Bulgaria On Air". Той говори по разнообразни теми - за тежкото състояние на армейците, двойния стандарт на държавата спрямо клубовете у нас. Засегна въпроса и с новите собственици на Левски.

- Г-н Марков, може ли да има умишлен замисъл за унищожаването на клубове като ЦСКА и Локо София? Те бяха изхвърлени в аматьорския футбол, което в крайна сметка не е ли търсеният им край?

- Не вярвам в такива конспирации, защото е много трудно да се направи такъв план, и то години назад, за да се унищожи до такава степен българският футбол. Още след политическите промени в нашето общество и „развитието" на родния футбол беше ясно, че рано или късно по начина, по който нещата вървят, ще се появят и проблемите.

- ЦСКА се контролираше от военните преди 1989 година, но не беше ли предаден клубът именно от тях? Те позволиха на най-различни собственици да си го прехвърлят, част от тях бяха и със съмнителна репутация...

- Нямаше как военните да останат собственици след промените в обществото и законите, чрез които държавата абдикира от българския спорт. Нямаше как държавата посредством армията да остане собственик. Това противоречеше на законите. Така че клубът започна да се препродава и виждаме настоящия резултат - трагичен. Виждате до какво падение се стигна с този велик български клуб, който носеше радост на цялата българска общественост, особено с изявите си в Европа.

- Оттук накъде? Бъдещето на клуба изглежда неизвестно. Никнат един след друг проекти ЦСКА... Като че ли е реална опасността от създаване на клонинги?

- В крайна сметка това, което ние знаем, е, че ЦСКА все още не е клуб, загубил името си и своята идентичност. Той съществува и не е обявен в несъстоятелност. Така че аз считам, че има надежда, още повече с обявяването на Гриша Ганчев като собственик. Той разполага с много солиден опит.

- Вие подкрепяте ли проекта на Ганчев?

- Той със своя близо 20-годишен опит в спорта постави развитието на Литекс на добър път. Това е провинциален клуб със скромни възможности от близкото минало, а стана няколко пъти шампион и редовен участник в евротурнирите. Естествено, че подкрепям такъв проект, защото ЦСКА трябва да съществува. ЦСКА е велико име в българския спорт.

- Но трябва да играе в аматъорските дивизии...

- За съжаление това са законите, които трябва да се спазват. Четох изявленията на Ганчев и подкрепям това, че БФС не направи необходимото ЦСКА и Локомотив да разсрочат дълговете си във времето и с една бизнес програма да излязат от тази ситуация и да останат в А група, каквото е желанието на всички.

 - И двата клуба се оплакаха от двоен стандарт в българския футбол. Гигов и Ганчев като членове на Изпълкома признаха, че през годините са правени много компромиси, особено в лицензионната процедура. И сега изведнъж БФС се показва изключително строг и прогони от вътрешно то първенство двата клуба. Не трябва ли да се потърси отговорност от съответните фактори, които са допус нали да се стигне до сегашното положение?

- Тези отговорности в нашата страна са много размити. Дълго време съм говорил за това, че БФС се управлява като частна фирма, а футболът е обществен феномен, за който обществото трябва да държи сметка. Това са реалностите в България. След като държавата се оттегли и няма пряко отношение към развитието на спорта, това са неща, които случиха и предвещаваха такива събития около вата клуба.

- А какво ще се случи с Локо София?

- Неучастието на ЦСКА, а и на Локомотив в А група ще повлияе на нивото на българския шампионат, първенството ще загуби от своя чар. "Левски" също не е в добро състояние. В годините назад това са емблемите на нашия футбол, както Реал и Барселона. Това са клубовете с най-много фенове. ЦСКА ще продължи развитието си и много силно се надявам, че БФС ще допусне отборът да участва поне в Б група. Има запитване, дано бъде уважено, защото така периодът за връщане в елита ще бъде скъсен. Убеден съм, че Ганчев заедно с Инджов ще направят всичко необходимо. Дано се появят и други финансови благодетели, които да се включат във финансирането на клуба.

- Какво ще стане, ако някой смъртен враг на ЦСКА купи на търг емблемата на клуба?

- Лично аз се съмнявам, че някой ще извади 3,6 милиона лева за марката. Ако имаше толкова желаещи, щяха да се покажат още при купуването на акции.

- В "Левски" изглежда по-стабилна и оптимистична ситуацията. Но като че ли от Отбора на народа става Отбора на властта. Доста медии свързаха новите собственици на клуба с важни фигури в държавата. Иво Тонев - с Бойко Борисов например. Тонев някога е бил общински съветник от ГЕРБ, отговарял е за спортната програма на общината. А за другия съсобственик - адвокат Александър Ангелов, се знае, че е близък с Делян Пеевски. Та отборът на народа не става ли отборът на властта? Именно където са парите. Това се предполага, че ще очертае и по-светло бъдеще за "Левски"?

- Във всички случаи, където има финансови възможности... има и доста сериозна предпоставка за добро развитие. "Левски", ако наистина е намерил своя финансов благодетел във въпросните лица, това е добре за клуба от гледна точка на финансова сигурност. Но как ще се развива в спортен план, вече зависи от специалистите в тази област. За ЦСКА обаче искам да кажа, че вярвам, че клубът ще тръгне напред на базата на по-сериозна и здрава основа. Защото има страшно много хора, които желаят неговото унищожаване, но вярвам, че ЦСКА ще се върне на своето място.

- Но може ли да стане това, без да се платят огромните дългове от над 20 милиона?

- Вероятно няма да може да стане. Но предполагам, че ще се пристъпи към разсрочване на дълговете напред в годините. Това е най-добрият начин да се спаси ЦСКА. Ще дам само един пример - знаем, че велики клубове като Реал и Барселона имат по 300-400 милиона евро дългове и съществуват. В българския футбол трябва всичко да се сложи на чисто и да е ясно как се процедира. За да може да има прозрачно развитие, а не да се получават ситуации, както в момента - почти всички клубове да са потънали в дългове.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички