Методи Деянов: БФС и държавата трябва да спасят ЦСКА от затриване


Методи Деянов: БФС и държавата трябва да спасят ЦСКА от затриване

874 0

Методи Деянов (40 г.) се завърна на работа в школата на ЦСКА през настоящото лято. Той пое най-големия набор - до 19 г. (р. 1997-1998 г.), и в момента тимът му е на трето място в Елитната група. Един от любимците на "червената" публика през втората половина на 90-те години и началото на новия век дговори пред "Тема Спорт" за протеста на феновете миналата седмица, на който присъства, както и за работата си в школата на "армейците".

Г-н Деянов, как се стигна до завръщането ви в ЦСКА?

- Аз винаги съм си бил в ЦСКА. Това, че известно време не съм работил в отбора, не ми е пречило да се чувствам като част от него. Така че не е изненада, че се завърнах. Господин Марков ме покани отново да заработя в школата. Предложението ме зарадва и приех, без изобщо да се замислям. Сега гледам да си върша по най-добрия начин задълженията.

Какво заварихте в школата и каква е ситуацията сега?

- Проблемът с терените е най-сериозният. Работим на две изкуствени игрища. Като база за големи момчета, даже мъже на по 18-19 години, ни е трудно. Това ни затруднява в мачовете, защото е задължително 19-годишните да играят на трева. Но правим всичко възможно да сме конкурентоспособни на другите отбори. Момчетата работят усърдно, живеят с футбола. Стараем се с всеки мач да се подобряваме. Постепенно играчите възприемат идеите ми и вървим напред. Времето е пред момчетата и само то ще покаже кой има добро бъдеще.

Как виждате ситуацията в ДЮШ в перспектива? С ангажирането на Гриша Ганчев положението изглежда по-добро?

- Аз съм израснал на сгурията на "Червено знаме" - на "Мараканата", така че съм свикнал на тежка обстановка. Но като условия в школата определено има подобрение. Гриша Ганчев иска да промени нещата в тази посока и да се заложи много на талантите. Клуб като ЦСКА трябва да разчита на децата си за в бъдеще. Има време да стигнем дотам.

Точно трагичното положение на базите на ЦСКА е една от причините, която провокира протеста на червената общност в неделя...

- Даже съм на мнение, че протестът закъсня. Трябваше още преди няколко години да се случи. Доста по-отдавна бе необходимо да се действа. С годините се работи прогресивно и упорито за унищожаването на ЦСКА. Но сега дойде времето, в което хората разбраха, че не може повече да се продължава така. И сега се опитваме с дружни усилия да върнем успехите на най-великия български клуб. Видя се, че и доста фигури от обществения живот поведоха протеста. Те са хора, които живеят с ЦСКА. И показаха, че клубът наистина е национална кауза. Беше време всеки, който носи ЦСКА в сърцето си, да изрази своята позиция за отношението към клуба.

Очаквате ли положителни резултати от този протест?

- Това беше главната цел на хората. И аз бях там. Да покажем нашата позиция. А тя е, че в този тежък момент е редно хората от футболния съюз и държавата да направят така, че ЦСКА да не бъде затрит.

Но дали има воля от тяхна страна? Пламен Марков в прав текст каза, че БФС иска да унищожи клуба, вие също заявихте, че опитите за разбиването му продължават...

- Апелът ни е към шефовете във футболната централа и в държавата. Те трябва да помогнат на ЦСКА, защото това е велик клуб, с който живее половин България.

Помагат ли БФС и държавата достатъчно за развитието на спорта у нас?

- Резултатите на българския футбол, а и спорт като цяло, говорят най-добре. И те са все по-лоши. Може да се прави много повече, главно за школите и малките таланти. Те трябва да бъдат стимулирани, защото България е показала, че има много деца с голям потенциал. Но ако не ги развиваш като хората, няма как да се получат нещата. Може би грешката за това е не само в ръководителите, но и в нас, треньорите, че не усъвършенстваме по най-добрия начин талантите.

ЦСКА беше поставен на колене, но не и убит с изпращането във В група. Защо се стигна до тази ситуация и Гриша Ганчев ли е човекът, способен да извади клуба от нея?

- Всички фенове разчитаме на това нещо - Ганчев да помогне в този момент на ЦСКА. И е очевидно през последните месеци, че той се опитва да го направи с всички възможни и позволени средства. Дано успее, дано има начин, защото е налице и ожесточена съпротива.

А защо се стигна до това положение в ЦСКА? През годините са правени много грешки - финансови и управленски. И в един момент се стига до тази ситуация. Оттук насетне трябва да се излезе от това положение, но и да се потърси отговорност от хората, които са източвали ЦСКА. Дойдоха, видяха и след тях – потоп.

А през последните години нищо добро не се е случвало в клуба. За мен не е нормално настоящото състояние. ЦСКА е прояден от дългове и проблеми. И накрая няма виновни, никой не знае какво е станало. Всички са невинни! И в крайна сметка резултатът е, че не се знаеше допреди няколко месеца какво изобщо ще стане с ЦСКА. Не мога да приема подобно нещо и дано никога повече не се повтаря тази ситуация.

Какви са целите ви в личен план? Желаете ли след време да започнете работа в мъжкия футбол или предпочитате детско-юношеския?

- Каквото и да правя, винаги го правя с пълно раздаване. Не си градя някакви далечни планове, защото няма смисъл. За мен е важно какво се случва тук и сега и въпросът е да го правя по най-добрия начин. Аз си обичам работата с подрастващите. Моята цел е да ги науча на тънкостите, да им покажа какво трябва да правят, за да постигнат успех. Но нямам някакви свръхамбиции да се доказвам. Когато е трябвало, съм говорил на терена. Сега работата ми е да говоря извън него.

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от На фокус


"Искам да видя Гуардиола да тренира Роналдо в Юве" - историята на Стефано Белтраме

ЦСКА изглежда направи трансферен удар, привличайки италианеца Стефано Белтраме от Ювентус. Талантливият...

Реклама
Реклама