Мач №1 в "А" група: Ботев и ЦСКА ще решават съдбата на Левски


Мач №1 в "А" група: Ботев и ЦСКА ще решават съдбата на Левски

3104 0

Снощи "Левски" отново влезе в топ 6, след като стигна до категоричен успех с ..... срещу Марек на стадион "Георги Аспарухов". "Сините" вече са с 34 точки и чакат с нетърпение днешния двубой на Ботев Пловдив.

По-рано в съботния ден пък Лудогорец трудно надигра Славия и стигна до 3:0 в края на двубоя. Днес възпитаниците на Георги Дерменджиев чакат с нетърпение да разберат какво ще направи ЦСКА в последния си двубой от първия етап на българското първенство.

Днес в Пловдив ще се изиграе двубоят с най-голям заряд от първата половина на "А" група - мач, след който отборите ще бъдат разделени на две шестици. Среща, която ще зададе статуквото преди решаващата част от шампионата.

Ботев - ЦСКА приковава вниманието на феновете в цяла България, като преди двубоят се изписа и изговори много, и най-вече за евентуално "полягване" на "червените", което би изхвърлило "Левски" от топ 6, но в същото време ще отдалечи "армейците" от титлата. Сметки много, но днес ще получим отговорите на всички въпроси, които си задавахме през седмицата.

"Канарчетата" и "червените" влизат с много различна настройка и с различни цели в 22-ия кръг от българското първенство. Пловдивчани почнаха годината много успешно, с две поредни победи, които ги поставиха в битката за топ 6. В момента тимът има 33 точки и при победа днес е сигурен участник в "елита" през следващите 2 месеца.

ЦСКА е на другия полюс, като възпитаниците на Стойчо Младенов са в мини криза. 31-кратните шампиони зимуваха на върха, но с две поредни поражения (от Берое и Локомотив София) се озоваха на второ място с 44 точки. По-притеснително е, че зимният шампион все още не може да отбележи гол. Отборът е с 3 точки зад Лудогорец и победата е от изключително значение за анонсираните шампионски амбиции на Александър Томов и компания.

Статистика преди двубоя

Двата отбора са се изправяли един срещу друг 120 пъти, като ЦСКА има стряскащо преимущество - 71 победи (250 отбелязани голове) срещу едва 26 за "канарчетата" при 23 равенства. В Пловдив обаче нещата са по-различни. Под тепетата Ботев има 22 успеха срещу 26 за 31-кратните шампиони. ЦСКА пък няма победа като гост над "жълто-черните" от 2009 година насам.

Проблемите преди дербито

В Ботев Пловдив нагласата е "като на финал", а Петър Пенчев е обнадежден от състоянието на своя състав. "Канарчетата" нямат контузени, след като се опазиха от травми в калното дерби срещу Локомотив (Пд) (2:0 за Иван Цветков и компания). Лошата новина за феновете на тима е, че наказание от един мач получиха титулярите Мариан Огнянов и Цветелен Чунчуков, които са витална част от възхода на тима през сезона.

Стойчо Младенов пък трудно се справя с окомплектоването на своя състав. Иван Стоянов не е напълно готов за 90 минути футбол, а чужденците в тима не се намират в добра форма. Валентин Илиев пък продължава да е аут заради контузия в коляното. Луис Соарес се завръща в групата за двубоя, след като си изкара червен картон срещу Локомотив (София). Орелиан Жоаким също е сред избраниците на Младенов, въпреки скандала, който се развихри около неговото име.

И в двата отбора се очакват промени, а едно от малкото предимства на "червените" е фактът, че тимът имаше 2 дена повече за възстановяване и подготовка за дербито, поради постоянното отменяне на пловдивския сблъсък между Ботев и Локомотив.

Ще има ли феърплей от страна на ЦСКА 

Това беше тема №1 през седмицата, след като стана ясно, че "червените" ще решат съдбата на "Левски", а именно дали "сините" ще попаднат в топ 6 на "А" група. Александър Томов разкри, че феновете са го инструктирали отборът да легне в Пловдив, но самият той настоя, че ЦСКА излиза за победа. Играчите на "червените" също са били "атакувани" от привърженици, а и сред цялото "червено" общество има разделение за двубоя в Пловдив.

Феърплей (надяваме се силно) ще има. Въпреки че е в слаба форма, ЦСКА има нужда от победа, за да не изостане в битката за титлата с Лудогорец. "Червените" имат сериозен шанс, защото игровата криза при "орлите" е видна и, при силна серия от страна на тима на Стойчо Младенов може да има разместване на върха. Да, да изхвърлиш Вечния съперник във втората шестица със сигурност е блазнещо, но всички очи ще са приковани в този двубой и едва ли "армейците" ще си позволят каквито и да е "полягвания". Това би било черно петно, от което ЦСКА няма полза, и което ще посрами 31-кратния шампион.

А ако "червените" действително паднат в Пловдив, нека първо погледнем към Ботев. Отбор, който се обигра в първите 15-ина мача от "А" група и в момента е неудобен за всеки един съперник. Смяната на Велислав Вуцов определено помогна за това, а Ботев е един от най-сериозните тимове в "А" група и е цяло нещастие за родния футбол, че един измежду Ботев и "Левски" няма да играе мачове със заряд през пролетта.

В 15:30 часа ни очаква едно страхотно дерби, за което ще се говори дълго след последния съдийски сигнал. Нека играчите го решат на терена и се насладим на отличен футбол с марка БГ.

Вероятни състави:

Ботев (Пловдив): Стаховяк, Христов, Николов, Златков, Филипов, Балтанов, Иршак, Гамаков, Цветанов, Васев, Цветков

ЦСКА: Дивиш, Василев, Тунчев, Оршулич, Кукоч, Сънди, Маркиньос, Фелипе Рибейро, Силва, Соарес, Николич

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички