Легенда на ЦСКА срази "Левски" и призова: Да излезе един като Ганчев и да каже "Аз давам парите"


Легенда на ЦСКА срази "Левски" и призова: Да излезе един като Ганчев и да каже "Аз давам парите"

1315 0

Най-успешният треньор на ЦСКА Аспарух Никодимов говори за перспективите пред клуба с евентуалното създаване на Висша лига, както и за състоянието, в което се намира българският футбол. Пред "Тема Спорт" той засегна и случващото се в Левски и Лудогорец.

Г-н Никодимов, вярвате ли в намеренията на БФС по отношение на проекта за създаване на Висша лига?

- Вярвам и смятам, че е правилно, защото без ЦСКА, Литекс и Локо София губим важни отбори за българския футбол. Сега какво имаме -Левски и Лудогорец. Другите тимове от време на време имат по някой проблясък, но нищо повече. Така че това е правилно решение. Трябва да сме доволни от това, което става, защото най-после от БФС се размърдаха и започнаха да мислят какво да променят, за да спасят футбола. Не ми се вярва да симулират дейност, защото това означава сами да си отрежат клона, на който стоят. Ако пак излъжат, никой повече няма да ги чака. Просто ще е самоубийствено за тях, ако само замазват положението. Но мисля, че този път са се заели сериозно и имат доброто желание да променят нещо.

Отново се заговори усилено за старото и за новото дружество ЦСКА. Има ли значение според вас кое от тях ще бъде вкарано във Висшата лига?

- Това ще си е ЦСКА, без значение дали ще е ново, или старо дружество. Хората не се интересуват от нови и стари дружества, за тях са важни четирите букви и тe да се борят за титлата в А група и за успехи в Европа. Другото е плява и загуба на време. Вече юристите трябва да уточнят правните детайли. Въпросът е как ще се процедира с дълговете, предполагам това е единствената пречка нещата с ЦСКА да не се развиват по най-бързия начин.

Допускате ли, че някой може да е против проекта за Висша лига?

- Кой може да е този умник? Без ЦСКА, Литекс и Локо футболът ни е постен. Тези клубове са създали традиции. А и без вечно дерби какво да гледаме в първенството? Ако ще ЦСКА и Левски да се срещнат във В група, пак ще съберат много повече публика, отколкото който и да е друг сблъсък в България. Крайно време е шампионатът да стане по-интересен, защото виждаме, че Лудогорец ще го спечелят, ако ще да са на един куц крак. Останалите отбори просто са беззъби.

Левски тръгна през зимата с голямата кошница...

- И още в първия пролетен кръг приключиха с амбициите. На тях им липсва перспектива. Титла се гони с качествени и доказани играчи. А в момента в Левски са взели футболисти, отхвърлени от куп други отбори. Достатъчно показателно е, че купиха крило от последния в чешкия елит (б.а. - Франсис Нар). С такива кадри ли ще гонят титлата? Та тези са трето качество. Къде са тръгнали да се мерят с Лудогорец, който има къде-къде по-сериозни играчи, но похарчи много сериозни суми, за да си ги набави. Без да дадеш пари, не става.

Смятате ли, че на Левски пак ще им е трудно да се борят за титлата, ако се създаде Висша лига и ЦСКА бъде върнат в нея? Защото е ясно, че армейците ще са максимално амбицирани за успехи с Гриша Ганчев, а за Лудогорец е сигурно, че ще е водещ отбор...

- Ще им е доста по-трудно на Левски, наистина. Но нека си правят сметката, имат си собственици, да вземат по-добри футболисти и да засилят конкуренцията. Щом се правят на собственици, нека развържат кесиите. Но там не се знае кой какъв е... Приказки за наивници - много собственици имало. Ето, излезе Гриша Ганчев в ЦСКА и каза: „Да, аз ще съм". Отиде и на мача със Септември (8:1 на „Армията"). Така се прави. А в Левски кой отговаря? Иво Тонев ли е собственикът? Или някои други хора? Да излезе някой от „Герена", както го направи Ганчев, и да каже: „Аз давам парите". Както Батков го правеше - добър, лош, но той се хвърляше като Матросов на амбразурата. Това е мъжка постъпка, другото са завоалирани неща. А сега какво става? Стои някой скрит зад тях и им дава пари... Е, не става така. И аз мога така да управлявам.

Вие спомняте ли си друго първенство в А група като настоящото?

- От над 50 години съм във футбола и не си спомням такова. Не може да има по 3-4 мача на седмица, а някои отбори да не играят по няколко седмици. Губиш ритъм, няма никаква полза. Този отбор, който сега стане шампион, няма да е трениран както трябва за европейските битки. Той трябва да е на тръни всяка седмица, за да бъде в добра форма през цялата година, а не на първия кръг в Европа да си замине, както Лудогорец загуби от Милсами. Така и по мое време като треньор и играч на ЦСКА ние постоянно бяхме под напрежение във вътрешното първенство. Всяка седмица играеш тежки мачове. Но пък после си максимално подготвен за сблъсъците в Европа.

ЦСКА ли изтегли късата клечка в жребия за полуфиналите на Купата на България?

- Не изключвам ЦСКА да се класира за финала. Този отбор на „Армията" спокойно може да е участник в А група и със сигурност ще е в шестицата. Така че е възможно да се преборят u да стане „белята" за Берое, както се казва (смее се). А иначе мачовете от първенството сега не ги гледам, не ги следя. Срещу ЦСКА просто няма съпротива. Чакаме двубоите за купата, другото е протоколно.

Как гледате на идеята да се постави статуя на Христо Стоичков на „Армията"?

- Аз съм виждал такива статуи на много стадиони по света. Това не е нищо ново и даже мисля, че е много закъсняло. В ЦСКА има толкова много звезди, че трябва цялата Алея на славата да я запълним със статуи. Има хора с по 350-400 мача за отбора, полуфинали в евротурнирите... Те на практика са дали много повече на ЦСКА, отколкото Стоичков. Не ме разбирайте погрешно - с Ицо никой не може да се сравнява. Но той е световен футболист, той е дал страшно много на българския спорт в генерален план, а приносът му за ЦСКА е една част от кариерата му. Така че освен негова статуя на „Армията" и на други хора могат да бъдат поставени.

Как тълкувате решението на Гриша Ганчев да изгледа мача със Септември от трибуните на „Армията"?

- Гриша Ганчев е собственикът, той дава парите, значи ЦСКА е негов. Посланието му мисля, че беше ясно.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички