Какво иска ЦСКА?


Какво иска ЦСКА?
Снимка: БГНЕС

2799 1

Вчерашният протест на феновете на ЦСКА накара много хора да попитат: А какво точно искат от ЦСКА? Какъв им е проблема? Защо ругаят премиера? Защо ругаят БФС?

Отговорът на всичките тези въпроси е лесен: ЦСКА иска равнопоставеност с другите. Иска да получи същото, което вече са получили десетки и стотици други клубове във футбола и други спортове. Не повече, а доста по-малко!

Така например БФС нямаше никакъв проблем с новия Нефтохимик 1962 Бургас, който за по-удобно стартира участието си в първенствата директно от Б професионална група. В същото време БФС обаче има проблем с участието на ФК ЦСКА АД във В група. Къде е равният критерии? Примери като този на Нефтохимик има десетки. Относително пресни са случаите с Разград 2000, който при промоцията си в Б група внезапно не само смени дружествата, но и клубните цветове, емблема и име. Всичко това при спазване на буквата на правилника трябваше да означава минимум още 2 сезона за Лудогорец при аматьорите и 3 години извън Европа.

Както знаем нищо такова не се случи, а клубът от Разград дори игра в групова фаза на Лига Европа преди да е имал законово право изобщо да участва в А група. Абсолютно идентичен е случаят с Ботев Пловдив, който влезе при професионалистите без да изчака двата сезона карантина, а в А група преди да изтекат три години от преименуването на Металик Сопот. Случаят с Берое е още по-фрапиращ. Специално за тима от Стара Загора БФС допусна смяна на дружествата през зимната пауза на сезон 2008-2009, като това се случи в А група. Особено фрапиращ е случаят с баскетболния Левски. Тити Папазов фалира стария клуб с между 12 и 15 милиона дългове и започна "на чисто" директно с мач срещу Лукойл-Академик в НБЛ. Само че там нито държавата се загрижи за загробените пари на КТБ, нито бюстителите на морала призоваха новият Левски да отиде в най-ниското ниво.

Другият ключов момент е държавата. От нея реално не се иска почти нищо, освен предоставянето на ст."Българска Армия", както и да не се пречи. ЦСКА дори не иска десетките спонсори, които бяха осигурени на други клубове и с чийто пари в момента се изплащат данъчни задължения. ЦСКА е готов да се откаже и от базата в Панчарено, само и само да има мир. Това специално бе посочено от Гриша Ганчев пред феновете на 4 октомври.

Какво в крайна сметка ще се случи? Вариантите не са много. Най-добрият и най-безболезнен за всички е БФС най-накрая да прояви разум и да позволи на ЦСКА да продължи своя път във В група. Самото участие при аматьорите вече би трябвало да се достатъчно голямо наказание за клуба. И това беше показано от феновете пределно ясно. Просто гаврата не може да продължава. Пружината вече е пренавита и е въпрос на съвсем малко да се скъса, а тогава вече протестите няма да са мирни.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички