И отново: Томов е невинен


И отново: Томов е невинен

838 0

Само още една инстанция остана на бившия „благодетел“ на ЦСКА Александър Томов, за да бъде окончателно оправдан за източване както на армейците, така и на „Кремиковци“, информира Mediapool.

На второ инстанция, в Софийския апелативен съд (САС) Томов беше оправдан по обвиненията, че си е присвоил 29 млн. лева от „Кремиковци“ и 3,5 млн. евро от ЦСКА. Според САС в случая е по-важно да се отбележи, че защитата и подсъдимите не спорят по фактическата обстановка, касаеща разпоредителните сделки с пари и имущество. Разликата в становището на страните по делото е в правната интерпретация на фактите и в изводите, които могат да бъдат направени по тях. Това пише в мотивите, с които САС подкрепя решението на СГС. Освен това, според съда, разкъсването на сделката за покупка на акциите на ЦСКА от държавното обвинение е неправилно.

Първоначално по това дело Александър Томов и Иван Иванов получиха 9-годишни присъди на първа инстанция, произнесени през януари 2011 г. от съдия Мариян Марков. Другите двама подсъдими – Александър Гарибов и Божко Бонев, пък бяха оправдани. След това съдия Мариян Марков забави мотивите си по този казус с цели две години, за което бе понижен до районен съдия. Впоследствие САС отмени решението му и върна делото за ново разглеждане на първа инстанция.

Обвинението

Прокуратурата твърдеше, че нанесената от Томов и останалите трима щета всъщност е 29 млн. лева. Според експертиза по делото толкова е била стойността на хвостохранилището и общежитието на "Кремиковци", което е било прехвърлено към завода на бизнесмена Васил Божков, който притежаваше ЦСКА преди Томов. Именно с тези пари бе финансирана сделката по закупуването на футболния клуб от Божков през 2007 г. Градският съд обаче не прие това заключение на вещите лица, тъй като въпросните имоти бяха заведени в капитала на "Кремиковци" с цена 14 млн. лева.

Според другата част от обвинителния акт по делото Томов и Гарибов са изтеглили банков кредит от 3.5 милиона евро, за да обезпечат оперативната дейност на ЦСКА. Няма обаче никакви доказателства парите да са използвани за футболния отбор. Това е довело до тежкото състояние на ЦСКА, а впоследствие и до отнемането на лиценза на клуба през 2008 г., твърдяха разследващите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички