Христо Янев: Феновете няма да търпят отношението на БФС срещу ЦСКА


Христо Янев: Феновете няма да търпят отношението на БФС срещу ЦСКА
Снимка: БГНЕС

1749 0

В ЦСКА продължава да е горещо. Докато отборът побеждава на терена, клубът отново е заплашван от всевъзможни санкции. Как се справя в тази ситуация треньорът Христо Янев, какво смята за управлението на клуба в предходните години, както и какви са целите пред бъдещето. На тези и още въпроси младият специалист отговори специално за БЛИЦ:

- Г-н Янев, кога бе по-силно вълнението – преди първия мач като футболист на ЦСКА, или преди ви първия ви мач начело на отбора като треньор?

- И в двата случая имаше различна тръпка. Връщате ме много години назад, когато пътувах в автобуса преди първия си мач като футболист на ЦСКА. Тогава бях притеснен и в главата ми имаше мисли дали ще мога да разгърна потенциала си на терена, да покажа това, което мога. Преди първия ми мач като треньор на ЦСКА отново имаше тръпка, мислех дали това, което съм казал на играчите, ще могат да го покажат на терена. Дали това, което съм им предал, са го осъзнали и приели.

- Мечтали ли сте да бъдете треньор на ЦСКА? Докъде се простират мечтите ви начело на отбора?

- Нали знаете, че един човек е голям, колкото са големи мечтите му. Ще излъжа, ако кажа, че не съм мечтал един ден да съм треньор на ЦСКА. Това, че съдбата ми даде този шанс в толкова ранен етап от моето развитие, го приемам като възможност. Възможност, която искам да уловя и да докажа, че имам възможности. Питате ме за мечтите и целите. Най-краткосрочните са свързани с възможно най-бързото завръщане на ЦСКА в “А” група. Това е най-близката ми цел.

- ЦСКА е във “В” група. Още като футболист, а и по-късно, минавало ли ви е през ума, че един ден ЦСКА ще се озове във “В” група?

- Никога! Ето обаче до какво доведе управлението на клуба в последните десет години. Всички здраво мислещи хора осъзнаваха накъде отиват нещата. Сега ние сме хората в тази обстановка. Опитвам се да се абстрахирам от действителността и заедно с футболистите да си вършим работата като професионалисти.

- Точно в тази връзка е свързана и следващият въпрос. Колко спокойно може да работите при всекидневните информации за апокалипсис в ЦСКА. Закриване, отнемане на точки, фалити...

- (клати глава и се усмихва). Нашата работа е на терена. Опитваме и даваме най-доброто от себе си, за да може ЦСКА да върви напред и да печели. Всички останали информации, които излизат в публичното пространство, се опитвам да ги избутвам настрани.

- Футболистите обаче четат информациите, интересуват се, вероятно ви питат какво се случва с ЦСКА?

- Така е. За никого не е приятно да чете ежедневно какво ли не. Естествено, че питат, боли ги от това, което се случва с ЦСКА. Ще ви кажа обаче, че аз се опитвам и съм честен, прям и точен към момчетата. Това, което знам аз, го казвам и на играчите. Не обичам да шикалкавя. Знам, че един ден тези момчета ще играят на професионално ниво. Опитваме се заедно да работим и да излезем от ситуацията.

- Оказва ли се натиск върху ЦСКА. Феновете смятат, че на клуба, ако не се пречи, то поне не се помага, както на останалите?

- Ще ви питам така – валякът, който е срещу нас и валира тревата, оказва ли натиск върху нея (смее се). Естествено, че се оказва натиск върху ЦСКА. Нима Манчестър Юнайтед няма дългове, или Реал Мадрид, Барселона или най-близкия пример до нас – Цървена звезда. Ние сме клуб като тях. Сигурен съм, че институциите като държава и БФС, ако искат да ни помогнат, могат да го направят.

- Наскоро казахте, че има човек, който всяка секунда се грижи за ЦСКА. Имате ли уверение за по-добро бъдеще на клуба?

- Искам да кажа на феновете и цялата червена общност, че господин Ганчев и господин Инджов правят всичко възможно и дават най-доброто от себе си, за да може клубът да върви напред. Господин Ганчев не спи, за да се случват нещата в ЦСКА. Постоянно мисли как да изкара клуба от тази ситуация, от бруталния начин на управление в последните години. За този човек няма значение колко е часът и къде по света е, за да се обади и интересува какво става с отбора.

- Защо се правят или са се правили компромиси за други клубове, а правилата се прилагат с цялата си строгост върху ЦСКА?

- Имам мнение по въпроса, но не съм аз човекът, който да коментира. Моят въпрос е защо досега са се правили компромиси за едни, а това лято се реши, че повече компромиси за ЦСКА и Локомотив София няма да се правят? Къде е логиката?

-Изненадва ли ви фенската подкрепа, която има ЦСКА в момента дори във “В” група? Обединението на привържениците не е ли знак, че са недоволни от отношението срещу клуба?

-Това че всички фенове са обединени и идват все повече и повече на всеки мач, както на “Армията”, така и на гостуавнията, показва, че нещо не е както трябва в управлението на българския футбол и няма да търпят такова отношение срещу ЦСКА. Показват, че въпреки мястото, в което сме, са с нас, което ни дава допълнително стимул да работим. Подкрепата им не ме изненадва. Радвам се, че във всеки мач те са зад нас и победите ни са за тях. Виждам настроението на момчетата в съблекалнята, когато знаят, че излизат пред феновете на ЦСКА – най-великите фенове на света. Благодарим им за подкрепата. Искам да продължат да бъдат наша опора, да не спират да ни подкрепят и да покажат на абсолютно всички в България, че ЦСКА е институция.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички