Георги Велинов: БФС е длъжен да върне ЦСКА в "А" група


Георги Велинов: БФС е длъжен да върне ЦСКА в "А" група

1493 0

Големият вратар на ЦСКА Георги Велинов говори за класирането на отбора на финала за купата. Пред "Тема Спорт" той отличи специално представянето на няколко от играчите.

Г-н Велинов, елиминирането на Берое може ли да се разглежда като подвиг, или бе съвсем закономерно с оглед традициите на двата отбора?

- Самите играчи казаха, че в отбора витае духът на ЦСКА. Той си остава, не можеш да го отнемеш. При тези фенове и пълния стадион на реванша с Берое как няма да излезеш да играеш силно и надъхано. Най-много се радвах, че в състава на ЦСКА видяхме само играчи с фамилии, които завършват на "-ов" и на "-ев". Тоест - без чужденци. Не че съм против тях, но да са добри, качествени футболисти. А не отборите да се пълнят с едни чужденци за чудо и приказ... Няма смисъл.

Кои играчи се отличиха срещу Берое?

- Всичките. Бяха като юмрук. Никой не игра слабо. Но много ме впечатлиха четирима. Единият е Динчев - изключително сърцат и всеотдаен футболист. Маламов - страшно талантлив, от много време, дори не се нуждае от коментар, той е пълководецьт на отбора. Преслав Йорданов също се справи чудесно. Прекрасен голмайстор. Всеки заслужава похвала, бих отличил и Кикарин, който се раздаде на максимум. Това са сърцати хора, които дават всичко от себе си и сбъдват мечтата си да са в ЦСКА.

За треньора Христо Янев какво можете да кажете? Очаквахте ли толкова бързо да се пригоди към обстановката в ЦСКА и да постигне такива успехи като треньор?

- Много се радвам за него. За съвсем кратко време направи отбор, който играе перфектно тактически. Разбира се, има много да учи. Но аз още отсега мога да го наредя сред най-добрите български треньори. Той просто изнесе лекция на Берое и в двете срещи. Проведе ги класически.

Финалът е срещу Монтана.

- Купата ще вдигне ЦСКА. Отсега го казвам. Сигурен съм, че ЦСКА ще победи.

В последния си финал в турнира армейците спечелиха на същия стадион - "Васил Левски", а и треньор на съперника Славия бе Емил Велев, който сега води Монтана...

- Да, това са много интересни съвпадения, дори и те сочат към трофей на ЦСКА. Убеден съм в крайния успех.

В същото време много въпроси около бъдещето на клуба стоят отворени. Как виждате ситуацията в ЦСКА?

- Който и да е собственик, най-важното е ЦСКА да се върне на своето място в А група. Сега с клуба се е заел Гриша Ганчев, а за него е добре известно, че захване ли се с нещо, го довършва докрай. Въпреки всички проблеми и изхвърлянето от елита виждате, че традициите на ЦСКА са непоклатими. Пак е водещ отбор в България, нищо че играе в трета дивизия. И това го доказват двата категорични успеха срещу Берое и класирането за финал, и то само с българи в състава. Виждаме играта на тима. Има голяма класа в този състав.

Феновете протестираха преди реванша с Берое, мислите ли, че топката е в полето на футболния съюз в момента?

- Ако е в тях, трябва да се вземат по най-бързия начин точни и ясни решения за ЦСКА. А такова може да е само едно - връщането на отбора в А група. И това трябва да стане възможно най-скоро. Виждате какво прави на терена... Ден-два след реванша с Берое ходих на пазар. И разни хора ме спират да си говорим. Казват ми: "Ама те Берое защо играха толкова слабо. Но някои хора явно трудно го преглъщат и завиждат на това, което постига ЦСКА в турнира за купата, въпреки че през лятото никой не го слагаше в сметките.

Да разбираме ли вашите думи като призив към БФС за действия?

- Разбира се, те са длъжни да върнат ЦСКА в А група. Вижте историята на клуба, вижте кои отбори сме побеждавали в Европа, вижте публиката... Тази история няма да се загуби, а ще продължи, и то с още по-голяма сила.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички