Генсекът на ПФЛ: Във Висшата лига не ни трябва потънал в дългове ЦСКА


Генсекът на ПФЛ: Във Висшата лига не ни трябва потънал в дългове ЦСКА

998 0

Генералният секретар на ПФЛ Атанас Караиванов, който е и член на работната група по проекта за Висша лига, коментира идеята за ново първенство пред "Тема Спорт". Той начерта примерни срокове, в които може да има конкретна яснота около проекта. Бившият шеф на „Армията" също така разясни и каква е ситуацията около влизането на ЦСКА във Висшата лига.

Г-н Караиванов, кога ще има повече яснота около Висшата лига? Какво предстои да се направи, за да стане факт тя?

- Започвам по хронология - през следващата седмица ще има среща между президента на БФС и спортния министър. Също така ще обсъдим още веднъж критериите за прием във Висшата лига, преди да ги обявим публично, футболният съюз ще създаде и специална комисия по тази линия. После трябва окончателно да се оформят критериите и накрая ще се водят разговори с градовете, чиито отбори смятаме, че отговарят на изискванията. Най-накрая ще се осъществи и отправянето на поканите, т.нар. уайлд кард, за който говори Павел Колев (другият член на работната група за Висша лига и зам. изпълнителен директор на БФС). В рамките на месец март всичко това трябва да бъде завършено.

Напоследък забелязвам, че започнаха да се променят реакциите на футболните хора. В началото идеята беше приета дори с ирония. Но по този начин ще възстановим традиционни клубове, ще се отварят работни места за играчи и треньори, а и в големите градове ще се върне професионалният футбол. Всичко това ще е само от полза.

Надявам се да използваме този казус и за да решим въпроса с ЦСКА. Нашият футбол е така устроен, особено откакто го има този клуб, че 80% е базиран на противопоставянето ЦСКА - Левски. Огромната част от феновете са свързани с тези два отбора. Разбира се, не искаме да подценяваме другите клубове. Но в годините на демокрация бяха направени само два големи частни проекта - Лудогорец и Литекс с по 4 титли. Те вече са изключителни фактори в първенството и имат европейски успехи.

Искам да уточня още, че това не е идея, чрез която да се заобикалят хиляди вратички, за да нарушим някакви юридически или морални правила. Просто, ако искаме оттук насетне да има нещо сериозно, трябва да опитаме да го изградим наново. По-добре е да действаме, отколкото само да си стоим и агонията да продължава.

Реалистично ли е този проект да стане факт до лятото?

- Колкото и да е трудно, е възможно и работим в тази насока. След като се създаде специалната комисия, от БФС ще трябва да се обявят критериите и да се направят срещи с общините в големите градове. Те даже сами ни се обаждат, за да се включат в проекта. Тук вече идва ролята на държавата. Без абсолютната й подкрепа този проект трудно ще се осъществи. Общините вече са достатъчно силни и богати, за да могат да се включат в новия проект. В крайна сметка хората искат и трябва да имат развлечение в събота и неделя. Те няма да отидат на художествена гимнастика или джудо, те си искат футбола. Сега има много мачове по телевизията, но пак се вижда, че хората си искат своя отбор. Искат през уикенда да са на стадиона. И ние трябва да им задоволим това желание.

Казахте, че е нужна подкрепа от общините, предполагам имате предвид, че трябва да помогнат със стадионите?

- Ако го правим, трябва да го правим като хората - с по-добри стадиони и терени и задължително осветление. Повече не бива да има компромиси с тези неща. Колкото по-хубави са стадионите, толкова повече хора ще идват на мачовете.

Бихте ли очертали какви ще са критериите за прием във Висшата лига?

- Стадионите трябва да отговарят на критериите за лицензиране, които са ясни - отличен терен и осветление, това е задължително. Другото - дружествата участници трябва да имат финансова стабилност. Ще Видим дали темата с банковите гаранции ще стои на дневен ред, или ще се потърси друг вариант. Но бюджетът трябва да е минимум два милиона лева и при това - абсолютно гарантиран. Това е минималното. Ще видим как държавата и общините могат да помогнат. Тяхната роля ще е много голяма, защото на това ще трябва да се крепят дружествата в градовете.

Тези градове, които визирам и са спешни за нас, са Бургас, където си имат стадион с осветление, Велико Търново, Враца, Русе... И вече трябва да видим кой също би желал да се активизира около този проект. Предпочитам да се спираме на големите градове, защото там има фенове. В последните години значително изостанаха Добрич и Шумен, а преди време там ходеха по над 10 000 зрители на мач.

Всеки клуб ли ще може да кандидатства? Каква ще е процедурата?

- Както го каза и Павел Колев - ще има покани с уайлд кард. Такива ще даваме след разговори с общините и местния бизнес. Те ще трябва да докажат финансовата стабилност на клубовете, както и намерения да подобрят стадиона и базата. Не е толкова сложно и скъпо. Никой не казва, че трябва да градим стадиони за милиони. Но предпочитаме приемът във Висшата лига да не бъде от типа: „Чаршията е отворена, който иска да идва". А трябва нещата да стават след конкретни разговори, с покани. Комисията на БФС ще събира повече вътрешна информация и на тази база ще преценява. Друг критерий за покана във Висшата лига ще бъдат историята, традициите и постиженията. Няма да има такива феномени като Олимпик Тетевен. Вихрен Сандански или Любимец. Няма смисъл от неща, които са от ден до пладне.

Казахте, че общините ще помагат в по-големите градове, но как стои ситуацията в това отношение с ЦСКА? Защото, от една страна, имаме новото дружество, а от друга - старото. Базите пък са на министерството на спорта, въобще цари някаква пълна каша. Как ще се решат казусите около ЦСКА?

- При всяко положение трябва да влезе това дружество, което отговаря на критериите за лицензиране. Казано по друг начин - дружество на ЦСКА, потънало в дългове, не ни трябва. Ясно е, че с този клуб ще е най-тежко, но и това е най-важният казус.

Значи официално потвърждавате, че се търси начин новото дружество фК ЦСКА да влезе във Висшата лига?

- Още няма яснота и конкретика, но при всяко положение предпочитаме да е дружество, изчистено от задължения.

А възможно ли е това дружество да наследи част от дълговете и по-точно тези към НАП?

- За ЦСКА това е много важен въпрос - от гледна точка дълговете към НАП. Вече трябва да се види дали новото дружество няма по някакъв начин да изкупи само активите от настоящото, като марката например. Но така или иначе това дружество трябва да е освободено от тежестта на другите си задължения. Няма смисъл да вкараме клуб във Висшата лига с 30 милиона лева дългове. Така само ще му удължим агонията...

Ще се наложат и разговори с Гриша Ганчев за ЦСКА...

- При всички положения. Със сигурност ще се наложи. Неговите намерения са афиширани до този момент. И отново тук е работа на държавата, заради базите. Към момента държавата дава на концесия базите на старото дружество. И естествено, че трябва да потвърди своите намерения и да припознае този, който ще бъде собственик и ще управлява дадения клуб. Това е най-сложният въпрос, но трябва да се вземе решение.

Какви биха могли да бъдат пречките пред създаването на Висшата лига? Павел Колев каза, че не се очакват проблеми от УЕфА, но как ще бъдат избегнати евентуални санкции?

- Доверявам се на него, а и на министъра на спорта, който също смята, че проектът не може да бъде спрян от чужбина. Изискванията ще ги спазим. Другото си е вътрешна работа - говоря за начина на провеждане на първенството и всичко останало. Както групата беше редуцирана по административен път, нищо не пречи по същия начин да бъде увеличена. Ние на практика ще създадем нещо ново.

А как ще се осъществява администрирането на лигата? Един от вариантите, за които се говори, е създаването на ново дружество, в което всички клубове да държат равни дялове. Това ли е приоритетният вариант, или има и друга опция?

- Има изработен вариант на база опита в Полша и Холандия. Моето мнение е, че това може да е вторият етап, не е толкова спешно създаване на общо дружество между клубовете, футболният съюз трябва да учреди нова лига, както повелява Законът за спорта.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички