"Червената армия" намери своя El Grande


"Червената армия" намери своя El Grande
Снимка: БГНЕС

2300 0

НЕ МОЖЕ Любо Пенев да работи без пари в ЦСКА?! Няма как да не е записал някоя клауза, таен транш, хубава премия! Шопското в българина проговори, когато разбра, че любимецът на сектор "Г" се прибра у дома без абсолютно никаква претенция. Е, такова животно има. И то е типично шопско: момчето от Банишора се върна в родния клуб без пари! Защото минималната заплата, записана в БФС по изискване на правилника, е абсолютно нищожна за обичайните претенции на Любо. Общо взето, не стига за смяна на две от летните гуми на джипа му.

По-важното е, че никой не може да каже какво ще получи от ЦСКА на първи юни. Защото не се знае - ще го има ли ЦСКА на първи юни. Какви пари тогава? Какви пет лева? Хора, та затова куп спасители си плюха на петите. Но чудо, дори в комерсиалния свят е останала чиста любов. Нищо друго. Любо я показа. Без да надува фанфари, без да обещава гръмки победи. Но и самият едва ли още е осъзнал какво точно направи. Ако успее да вдигне падналия ЦСКА на крака, не само ще влезе в клубната митология. Той отдавна е там. Пенев-младши просто ще разбута героите от първата редица и ще се нареди до или дори пред тях. А това не е лесна задача, повярвайте, защото там са чичо му, Митата Якимов, Цанев, Денев, Жеков, Колев, Жоро Найденов, Стоичков, Симолията. Да не изброяваме всичките. И тук не говорим за трофеи. Защото фенската любов е нещо необяснимо. Запалянкото има безпогрешен инстинкт да надуши истинското, неподправеното. А такива са чувствата, заради които Ел Голеадор се върна у дома. Казват, той не само има ЦСКА за свой роден отбор. Той обича "червените" като свое дете. И за разлика от други ги поставя над испанските колоси, за които е вкарвал в далеч по-престижни мачове, пред пълни стадиони, срещу велики съперници.

Да, Любо може и да не успее. Тогава ще излезе онзи наивник, дори глупак, жертвал име и кариера в една тотална бъркотия. Но вярвайте, и тогава публиката няма да смени своето мнение. Тя обича смелите мъже. Обича хората с достойнство. Обича своите юноши. Защото Любо е дете на стадион "Народна армия". Символ на ЦСКА. Име, което прави "червените" по-различния клуб. Да, тази пролет ЦСКА още няма гол. Но по-важното е, че "армейците" намериха друго: своята идентичност, своя дух, своя характер. Тези неща не се купуват с пари. Те се градят с годините. И Любо е типичният представител на "армейската" традиция в най-чистия й вид. Непримирим, мразещ загубите, истински лидер. Личност, която може да се обърне към всеки с думите аз съм "Любо Пенев? А вие кой сте?". Басма не цепи на никого, поклони не прави. Това дори често му е пречело, но не и разколебавало. Всъщност Пенев ще направи един поклон още днес в Стара Загора. Но той ще е пред тези, които му написаха кратко и хирургически точно: "Добре дошъл, El Grande!".

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички