Амансио Фортеш - приятелят на Рууни може да е скритият коз на ЦСКА за титлата


Амансио Фортеш - приятелят на Рууни може да е скритият коз на ЦСКА за титлата

5375 0

ЦСКА се подсили с екзотичен атакуващ халф - взе Амансио Фортеш от Ангола. За 24-годишния дребничък футболист се чу само, че е минал през Манчестър Юнайтед като юноша и че идва на "Армията", за да рестартира кариерата си. Но Амансио си има интересна история, която малко или много ще хвърли светлина върху решението на Стойчо Младенов да му гласува доверие.

Фортеш идва в България с етикета "The African wonder boy", забележете, не момчето чудо на Ангола, а на Африка. Учи се на футбол в академиите на Спортинг и Манчестър Юнайтед. При една от мисиите по утвърждаването му във футбола - в Индонезия, е посрещнат като звезда. Идва с две мечти на "Българска армия" - да носи националната фланелка на Ангола и да стане идол, като Меси и Робиньо, които обожава. Но да започнем поред.

Най-важната част от историята му са неговите качества. Анголецът с португалски паспорт играе за предпочитане като атакуващ халф, но може да се справи навсякъде в средата на терена. Най-добре се чувства зад нападателя и като дясно крило. Отличава се с голяма скорост и отличен дрибъл, много е добър в ситуация един на един. Притежава техника над средното ниво и чудесен ляв крак.

Новото попълнение на ЦСКА има шанса да започне в школата на португалския гранд Спортинг (Лисабон). Отстъпат го на Реал Масама, след което е забелязан не от кой да е, а от скаутите на Манчестър Юнайтед. През сезон 2006/07 Амансио се изявява в гарнитурата на "червените дяволи" до 19 години. Информациите за престоя му там са противоречиви и почти липсват. Вицепрезидентът на бъдещия му отбор Семаранг Юнайтед заявява, че Амансио е бил най-добрият играч на Манчестър Юнайтед в своята гарнитура, докато в родината му споменават, че престоят му не минава гладко.

Каквото и да е станало, Амансио си тръгва от "Олд Трафорд". Като успява да спечели приятелството на звездата на "червените дяволи" Уейн Рууни. Връща се в Португалия, играе за Масама и Мадейра, а за изявите му говори фактът, че през 2009 г. получава приза за най-добър португалоезичен играч, реализиран в Португалия. Но юношеството свършва и Амансио се прибира в родината си, за да се заеме професионално с футбол. Изявява се в Рекреативо Либоло, Интерклубе и Прогресо, след което идва поканата от индонезийския новак Семаранг Юнайтед. Фортеш приема офертата и се превръща в най-скъпия играч в лигата на страната - клубът плаща за него 3 милиарда рупии за една година.

"В Ангола плащат добре, споделя той, но не ми харесва футболната атмосфера". В Англия пак се сещат за него, като играчът е поканен на проби в Съндърланд, за съжаление, неуспешни. И така се стига до новото приключение.

Амансио идва в Индонезия, за да съживи местната лига, както сам се изразява. Дебютът му срещу Танджеранг Уулвс е успешен - не бележи, но има важен принос за победата с 1:0. Хвали го не само неговият треньор, но и съперниковият. Изумени са от контрола му над топката и танца с нея. В отделни ситуации успява да навърже по двама-трима играчи на противника. Когато излиза от терена, публиката го изпраща с аплодисменти. Амансио е скромен. "Доволен съм, но моята цел е всеки ден да играя добре". Похвалите не му стигат, иска да стане идол в Индонезия. Да е като Меси или Робиньо, двамата играчи, които боготвори.

Е, това до известна степен му се удава. Самата лига дава предпоставки за това. Мачовете в Индонезия са посещавани от по 25-30 000 зрители, феновете срещат играчите по улицата и им искат автографи, снимки или просто скандират имената им. Интересен факт в тима с прозвище "Сините дяволи" е, че треньорът въвежда странно правило: иска всичко на терена да се върши с усмивка. Дори мъмри един от чужденците, затова че е вкарал гол, но не се е усмихнал след това.

В Индонезия пишат, че Амансио Фортеш е бил "животът на полузащитата" на Семаранг Юнайтед при престоя си.

Животът извън футбола протича главно в игри на плейстейшън, гледане на телевизия и сърфиране в интернет. В Семаранг му липсва семейството, особено когато става дума за чистене и миене на чинии. Амансио не е добър готвач, а местната храна хич не му е по вкуса, защото не обича пикантното. Когато има време, търси "най-вкусната риба на скара" в града. Понякога родителите му липсват, но решава проблема с едно обаждане. Най-близките му хора го подкрепят и насърчават. Затова Фортеш се чувства почти като у дома си. Почти, защото много обича да слуша музика, но индонезийските ритми, както и филмите, не са му по вкуса. Затова слуша американска, предимно рап - T-Pain.

След Семаранг Юнайтед анголецът се връща в родината, в Прогресо, след което получава покана да се изявява отново в Индонезия, отново в Семаранг, само че този път в по-стария клуб ПСИС Семаранг. На 15 февруари 2013 г. вечерта десетки фенове се събират на летище "Сукарно Хата", за да го приветстват. Пеят и скандират. Феновете са впечатлени от представянето му в Семаранг Юнайтед. "Пристигането на този играч е светъл лъч за бъдещето ни", обявява генералният секретар на клуба Мухамад Алиеф, а самият той признава: "Липсваше ми Семаранг, градът, хората, само храната - не".

Анголецът е замесен в първата победа на ПСИС за сезона. В мачът с Биреун, който печелят с 2:0, е избран за играч на мача. Единият от головете е негово дело. "Амансио има невероятни умения, не спря да тормози противниковата защита", хвалят го от клуба му след мача.

"Най-полезно ми бе времето, прекарано в Ангола, признава полузащитникът, след като продължава кариерата си в Рекреативо Хуелва и португалския Фатима. - Натрупах доста опит. Най-полезни ми бяха престоите в Прогресо. Исках по-дълго там. По отношение на резултатите най-добре бях във Фатима. Оставих много приятели там".

Дотук пътят му свършва в ЦСКА. Едно ново приключение, едно обещание за, макар и кратък срок (Амансио подписа до края на сезона), да постигне мечтите си - да е идол и да играе в мъжкия национален отбор на Ангола. Викан е в младежкия тим на страната си, но иска да получи покана за А-отбора.

"Не се и замислих, когато получих предложението от ЦСКА. Целта ми е да дам тласък на кариерата си. ЦСКА няма нищо общо с предишните ми клубове, тук всичко е чудесно, признава Фортеш пред медиите в родината си. - Привлече ме това, че ЦСКА редовно играе в евротурнирите. Надявам се така да стигна до националния отбор и, разбира се, да си извоювам статут в отбора. Не искам да седя на пейката".

Имал предложения и от Португалия, но избрал "големия клуб".

Амансио Фортеш вероятно не е трансферът, който в ЦСКА разчитат да се окаже най-печеливш. Но със силните си качества и амбициите си анголецът може да изненада всички. Най-вече себе си.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички