"Син" юноша поведе Левски към победа в Пловдив в деня на Гунди


"Син" юноша поведе Левски към победа в Пловдив в деня на Гунди
Снимка: Официален сайт на Левски

7213 0

Левски победи Ботев (Пловдив) в нелек мач в Коматево, игран в рамките на 6-и кръг от плейофите на Първа лига. Попаденията за "сините" вкараха Станислав Костов (21'), Станислав Иванов (87') и Валери Божинов (90'). За Ботев точен бе Тодор Недлев в 67'.

С успеха "сините" събраха 62 точки и са на 6 пункта от ЦСКА и на 9 от лидера Лудогорец. Ботев остана на петата позиция. Левски бе по-силен през първата част, но по-ефективен през втората.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Мачът започна с минута мълчание в памет на легендата Динко Дерменджиев. Освен това и двата тима излязоха на терена с фланелки с образа на големия български футболист. Левски, който е воден от временния треньор Георги Тодоров, започна мача по-настойчиво. В 8' атака на "сините" отляво завърши с неточен изстрел на Станислав Костов. В същата минута играта бе спряна за няколко секунди, а трибуните и екипите на двата тима отдадоха почит на Динко Дерменджиев с аплодисменти.

В 15' при бърза атака отляво Иван Горанов беше спрян от Кристиян Димитров и падна на тревата, но реферът не видя основание да свири фаул в полза на "сините". Нова, чудесна атака на гостите в 18' не бе завършена по най-добрия начин от Паулиньо, бразилецът стреля над вратата. В 19' Левски предприе нова добра атака, Станислав Иванов пред наказателното поле подаде към Костов, той стреля, но топката бе избита и попадна у Живко Миланов. Капитанът на "сините" обаче бе съборен в пеналтерията и реферът отсъди дузпа.

С изпълнението на 11-метровият наказателен удар се зае голмайсторът Костов, чийто ъгъл обаче бе уловен от Даниел Кайзер. Въпреки това топката мина под плонжа на поляка, удари се в гредата и влетя в мрежата. Това бе гол номер 22 през сезона за нападателя на столичани. 

В 33' при контраатака на Ботев Неделев се справи със защитата на Левски и центрира, но прекалено остро, за да може Доре, който бе на около метър от голлинията, да отиграе. В 41' Хали Тиам си изкара първия жълт картон в срещата за грубо нарушение срещу Радослав Терзиев. Секунди по-късно Кристиян Димитров падна в наказателното поле на Левски, но се изправи бързо, без да претенедира за дузпа. В 44' обаче Кристиян Добрев бе побутнат от Деян Иванов в наказателното поле, загуби равновесие и падна, но Георги Кабаков остана безмълвен и в тази ситуация. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Първата нелоша ситуация след почивката беше пред домакините - подаване на Неделев намери в добра ситуация пред вратата на Левски Феребори Доре, но Николай Михайлов предотврати опасността с разчетено излизане. Страхотна атака на Ботев в 60' завърши с изстрел на Неделев в ръцете на Николай Михайлов. В ситуацията звездата на Ботев беше в отлична позиция, но не успя да засече центриране на Карачанаков току-пред вратата на съперника. 

Ботев продължи да бъде по-опасният тим и в първият четвърт час след подновяването на играта. В 65' Георги Тодоров извади от игра Станислав Костов и пусна Валери Божинов. Голмайсторът на "сините" не прие добре треньорското решение. Малко след това - в 67' "канарчетата" успяха да изравнят чрез голямата си звезда Тодор Неделев. Националът напредна от центъра, премина първо покрай Деян Иванов, а след това и през Нуно Рейш и стреля уверено от границата на наказателното поле, като успя да прехвърли Николай Михайлов за 1:1. После халфът получи една от фланелките с лика на Динко Дерменджиев и посвети гола си на легендата.

В следващия момент стана ясно, че Деян Иванов се е контузил и бе заменен с Давиде Мариани. Малко след това Паулиньо можеше да възстанови преднината на Левски, но Кайзер улови изстрела му под ъгъл. В 78' след нарушение на Мариани срещу Неделев бе отсъден пряк свободен удар за Ботев в опасна за Левски зона. Осмицата на пловдивчани прехвърли стената, но и рамката на вратата на Михайлов. 

В 82' Николай Киров смени Кристиян Добрев със Запро Динев, а в същата минута и треньорът на Левски извърши смяна - в игра влезе Мартин Петков, който замени Илия Юруков. Левски успя да дръпне в резултата отново в 87' чрез младия Станислав Иванов. Той получи добър пас в дълбочина от Хали Тиам и, макар и заобиколен от петима играчи на съперника, успя да стреля и да преодолее Кайзер. Две минути по-късно Левски сложи край на спора с трети гол, дело на Валери Божинов. Паулиньо напредна отдясно и с успореден пас на голлинията подаде на Божинов, който на празна врата не сгреши - 3:1 за столичани. 

Стартови състави:

БОТЕВ: Кайзер, Филипов, Пиргов, К. Димитров, Марин, Терзиев, Балтанов, Неделев, Шопов, Кр. Добрев, Доре

ЛЕВСКИ: Михайлов, Горанов, Паулиньо, Миланов, Рейш, Тиам, Костов, Д. Иванов, Райнов, Юруков, Иванов

ПРЕДИ МАЧА:

Тимът на Николай Киров е на финал за Купата на България, където спечелването на трофея ще им даде право на участие в Лига Европа през новия сезон. "Жълто-черните" са далеч от третото място, което осигурява участие в баражите за място в квалификациите на втория по сила европейски клубен турнир, но това не означава, че пловдивчани няма да дадат всичко от себе си за победа днес. Левски пък все още храни надежди да завърши втори в Първа лига и да не се налага да играе баражи.

В състава на Ботев след изтърпяно наказание се завръща десният бек Филип Филипов. Той ще замести Еберт Кардосо, който натрупа картони и няма да може да играе. Антонио Вутов също е аут за сблъсъка с бившия си отбор, което означава, че в предни позиции ще започне Феребори Доре.

Левски отново ще е без доста основни играчи. Контузени са Серджиу Буш, Еркебулан Сейдахмет и Седрик Унтонджи. Не е изключено Давиде Мариани да остане на пейката след слабите си изяви в последните мачове. Титуляр вероятно ще е младокът Иван Юруков.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички