Иршак и Стаховяк: Тервел Златев искаше да ни остави на улицата


Иршак и Стаховяк: Тервел Златев искаше да ни остави на улицата

2049 0

В неделя чуждестранните звезди на "Ботев" (Пловдив) Томаш Иршак и Адам Стаховяк ще изиграят може би последния си мач с жълто-черната фланелка срещу Локо (Сф) в Коматево. Преди двубоя чешкият халф и послкият вратар разкриха изненадващи неща от престоя си у нас пред "Меридиан мач".

Затворена страница ли е за вас Ботев, след като договорите на двамата ви изтичат на 30 юни? Има ли вероятност, след края на срока на контрактите да продължите да носите ,"жълто-черната" фланелка?

Томаш Иршак:

- В момента не мога да дам категоричен отговор. Наистина имах разговори с Макаби (Петах Тиква). Пътувах до Израел, но договор не съм подписал. До края на контракта ми с Ботев има още месец. Всичко може да се случи.

Адам Стаховяк:

- За мен важи същото - нямам подписан договор с друг клуб. И двамата с Томаш изчакваме и не сме сигурни къде ще играем през следващия сезон.

Останахте единствените чужденци след оттеглянето на Цветан Василев. Какво ви накара да продължите да играете за Канарчетата?

Т.И.

- Имах доста предложения през лятото, но те не бяха сериозни. Исках да продължа кариерата си в Ботев и не съжалявам за това. Единственият проблем тогава беше, че едно момче на име Тервел Златев, изпълнителен директор, ту казваше, че всичко е наред, ту, че клубът има проблеми. Стигна се до там, че искаше да ни изгони мен и Адам заедно със семействата ни от квартирите, в които живеем.

А.С.

- Аз през лятото имах добра оферта, но също имах проблеми с тогавашния директор. Пет дни преди края на трансферния прозорец отбор от Азербайджан ми отправи много изгодно предложение, но просто ме искаха като свободен агент. Тогава отидох при ръководството и поисках да ме пуснат, като не ми плащат една заплата и премията за Лига Европа, която трябваше да получавам. Изненадващо Тервел Златев поиска 100 000 евро за правата ми, което отказа азерите и трансферът пропадна.

Какво си помислихте, когато рухна КТБ и големите пари в клуба свършиха?

Т.И.

- Първоначално всички говореха, че проблемът не е голям. Казаха ни, че ще се оправи до 10 дни. Но това продължи месец, два и по-дълго. В последствие отборът щеше да се разпадне. Дойдоха млади момчета, а аз и Адам продължихме да се отнасяме професионално към тренировъчния процес и да даваме максималното.

А.С.

- Съгласен съм с казаното от Томаш. Нямам какво да добавя.

Един от бившите треньори Велислав Вуцов бе доста темпераментен. Случвало ли ви се е преди да играете пти такъв тип наставник?

Т.И.

- Според мен в главата на Вили нямаше само футбол (смее се). Наистина е доста темпераментен, но всеки специалист е различен и работи по собствен стил.

А.С.

- Сега, като се върна назад се сещам за много смешни истории, които имахме по време на работата с него. Мога да ви кажа само, че Вили е оригинален. Отделно има нещо, за което Томаш и аз винаги ще му бъдем благодарни. Това беше моментът, в който Тервел Златев искаше да ни изгони нас и семействата ни от апартаментите ни. Тогава Вили се застъпи за нас. За което му благодарим.

Смятате ли, че велик клуб като Ботев (Пловдив) може да се разпадне и да не съществува вече?

Т.И.

- Виждате, че не само при нас, но и в Левски и ЦСКА има големи финансови сътресения. Според мен основна грешка в Ботев е, че всички само се надяваха на парите от Цветан Василев. Нормално беше да бъдат привличани и други спонсори, за да има повече сигурност. След фалита на КТБ ни обясняваха как има пари за цял сезон, а в началото на годината всичко се обърна наопаки и ни казаха, че парите свършват. Добре, че Ботев продължи първенството и се надявам за клуба да дойдат по-добри дни.

А.С.

- Мисля, че клубът не беше подготвен за случилото се с КТБ. В доста клубове в А група положението е много тежко. Смятам, че Ботев е по-добре от тях и не вярвам да се стигне до фалит.

Според вас какво е моментното състояние на отбора?

Т.И.

- Пълен е с млади футболисти, което е добре. С няколко по-опитни попълнения и финансова стабилност, Ботев отново ще се бори за челната тройка.

А.С.

- Съгласен съм с Томаш. Тези млади футболисти трябва да работят всеки ден и да се развиват. Към това трябва да се стремят във всяко едно занимание, във всеки един мач.

Какво мислите за съдийството у нас? Има ли корупция тук и съмнявали ли сте се, че някой отбор е играл симулативно срещу вас?

А.С.

- Не мога да кажа, дали има корупция. Прави ми впечатление обаче, че има съдии, които често свирят на определени отбори. Например Георги Йорданов свири нашия мач в Ловеч и на следващото домакинство на Литекс срещу Лудогорец отново той получи наряд. Видяхте каква дузпа отсъди за домакините. Такива неща са недопустими в Полша, а именно един рефер да свири на даден отбор през мач.

Т.И.

- Аз лично не искам този рефер повече да ми свири. Вдигал ми е сигурно 10 картона. В Ловеч поисках Пенчев да ме смени, защото Йорданов ми скъса нервите.

А.С.

- А какво ще кажете за пукнатото ребро на Николич при влизането на Моци на Лудогорец - ЦСКА в Разград? Пак Йорданов беше съдия. Тази ситуация беше при резултат 0:0. За тази си грешка Йорданов беше наказан от БФС за 1 мач. А сега си спомнете ситуацията, когато след финала в Бургас се развиках на Йорданов. Това беше след края на мача и реакцията ми не можеше да повлияе на резултата от срещата. За тази си реакция бях наказан 3 мача и 5 000 лева. Това нормално ли е? Отношението на БФС не е нормално към всички.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички