11 часа по-късно: Историческият Конгрес на БФС приключи (ОБЗОР)


11 часа по-късно: Историческият Конгрес на БФС приключи (ОБЗОР)
Снимка: Emona Tsoncheva / / LAP.bg

37671 0

След близо 11 часа Конгресът на Българския футболен съюз приключи. Най-важната новина след него е преизбирането на Борислав Михайлов за президент на футболния съюз. Михайлов получи гласовете на 241 делегати - с 11 повече от основния му опонент Димитър Бербатов (230), който заяви, че ще се оспори резултатите в съда.

Причината е спорното решение за преизбирането на Михайлов без балотаж. В Устава на БФС се казва, че президентът се избира с мнозинство от присъстващите делегати, които бяха 483. В гласуването за президент обаче участваха 480, откъдето възникна и казус с кое число трябва да се съобрази мнозинство (повече по темата - ТУК).

След преизбирането на Михайлов беше гласуван и нов Изпълнителен комитет, който на практика се оказа подобен на предходния. В новия Изпълком попаднаха само четири нови имена от общо 15. Кои са лицата в новия Изпълком на БФС, вижте ТУК!

ИЗВЪНРЕДНО: Кампанията "Яжте, пийте и подкрепете Боби Михайлов" е в ДЕЙСТВИЕ

КОНГРЕСЪТ НА БФС МИНУТА ПО МИНУТА

8:20 - Делегатите започнаха да се събират в НДК. Пред входа всеки от тях минава тест за коронавирус, като при положителен тест клубът губи право на глас.

8:50 - Президентът на Локомотив Пловдив Христо Крушарски заяви, че няма фаворит за президентския пост, но е готов да задава въпроси.

9:00 - Димитър Бербатов и екипът му пристигнаха в НДК

9:10 - Кандидат президентът Георги Захариев заяви, че Борислав Михайлов е изглеждал притеснен в дните преди изборите.

9:15 - Ивайло Дражев заяви, че делегати се решават от карти и коментира, че това е смисълът на това мероприятие. "Това нещо случва ли се в друга организация в света? Организацията с охрани, с гости това е нещо нормално. Проблемът е начинът, по който се делегират хората, защо се отстраняват делегати, които са предложили опоненти. Докога ще го играем този цирк?"

Той добави и че има политическа намеса в конгреса.

9:20 - Димитър Бербатов коментира, че екипът му има моралната победа и призова делегатите да гласуват по съвест. Той добави, че има подкрепата на обществеността. (ЦЯЛОТО ИЗКАЗВАНЕ НА БЕРБАТОВ ТУК)

9:25 - Наско Сираков заяви, че ще подкрепи Борислав Михайлов. "Не мога да загъбрбя едно 40-годишно приятелство. Михайлов няма да загуби с глас на Левски срещу него" 

9:29 - Фенове са се събрали на протест против Борислав Михайлов пред НДК. Междувременно действащият президент на БФС влезе в НДК.

9:35 - Ивайло Дражев обяви, че Красен Кралев възнамерява да се кандидатира за президент на БФС в следващите избори. Той добави, че трябва да се забрани хазартната дейност и политическата намеса.

9:43 - Георги Градев коментира, че ако Борислав Михайлов спечели изборите, Балкан Варвара ще оспорва гласуването.

9:48 - Христо Порточанов каза, че се надява на честни избори, макар да не вярва в такива. Той допълни, че не участва в размяната на реплики и има решение при евентуален балотеж между Бербатов и Михайлов.

09:56 - Кандидат-президентът Ивайло Захариев също призна, че очаква нечестност. Той сподели и за уволнение на член на семейството, когато се е кандидатирал за президент. Вижте цялото изказване на Ивайло Захариев.

10:07 - Журналистите не бяха допуснати да снимат със звук случващото се на конгреса. За сметка на това Димитър Бербатов пусна видео от своята официална страница.

 

10:23 - Конгресът започна с почитане паметта на изявени футболни деятели, починали от предния конгрес през 2018 година насам.

10:34 - Заседанието започна със скандал, след като хора от екипа на Димитър Бербатов предложиха в секретариата да влязат хора от тяхното адвокатско дружество.

10:50 - БФС избра 4 работни комисии с председател и по четирима членове в тях. Един от делегатите се самопредложи за комисията, която брои гласовете и беше бурно освиркан.

11:05 - Наблюдателите на УЕФА и ФИФА излязоха на трибуната с приветствени речи.

11:10 - Предложението в комисиите да участват двама независими адвокати беше отхвърлено. Резултатът е 189:199 в полза на решението. Има и над 80 въздържали се, съобщава журналистът и делегат Станимир Бакалов.

11:20 - Продължава обсъждането на първа точка от дневния ред - одобряване на доклад на ИК основно изключване на членове на БФС и прекратяване на членство на футболни клубове в Съюза.

11:31 - Юристът Георги Градев, който е делегат на БФС от Балкан (Варвара) призна, че ще оспорват конгреса, ако Михайлов спечели.

11:40 - Борислав Михайлов призова да се гласува за прекратяване на мандата му.

11:43 - Конгресът беше приет за легитимен след преброяването на делегатите - присъстват 483 делегати. С 411 гласа "за" мандатът на Борислав Михайлов беше прекратен. (ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ ТУК)

12:11 - И шестимата кандидати за президент на БФС бяха допуснати до надпреварата.

12:18 - Димитър Бербатов произнесе заключителната си реч преди гласуването. Какво каза той, вижте В ТОЗИ МАТЕРИАЛ.

12:26 - Георги Захариев застана на трибуната и в изказването си се изгаври с Емил Костадинов.

12:38 - Христо Христов беше третият от кандидатите, който говори. Президентът на Марица Пловдив си направи самоотвод.

12:41 - Ивайло Дражев бе следващият, който взе думата. Той се представи и заяви: "Мисля, че БФС е доживял за едно по-сериозно управление. Управителният орган представлява сдружението, не президента. Няма логика един човек да управлява системата на БФС. Затова общото събрание на зоните трябва да изират своите предстватиле. За да не може след това администрацията да се оправдава. Тези представители на зоните, трябва да са част от Изпълкома.Организацията трябва да бъде обединенато. Нямаше нужда цялото министерство на вътрешните работи да е отвън. Нямаше нужда от толкова охрана. Ние не сме престъпници. Струва ми се, че сезон пролет-есен е по-подходящ за провеждането на първенството у нас предвид атмосферните условия. Другото ми предложение е относно участието на чужденците в първенството. Мога да ви кажа, че в момента, в който Черноморец започна да играе само с млади български момчета, тогава видяхме нашите успехи. Броят на чужденците трябва да бъде намален - трябва да са някакви изключително открояващи се".

12:53 -  Дойде ред и на Христо Порточанов. "Ще предложа екип от изключително стойностни и качествени хора. Тук съм, не съм се отказал".

12:58 - Борислав Михайлов също произнесе заключителна реч, като изброи какво е свършил на президентския пост на БФС в последните години. (ВИЖТЕ НЕГОВАТА РЕЧ ТУК)

13:05 - В момента се гласува за предложения, кой да представлява комисията по изборните бюра, общо 4 на брой, с 4 представители и техни членове, т. е кой ще брои гласовете!

13:23 - Предложението да има наблюдатели при броенето на гласовете бе прието! До четирите урни ще има независими наблюдатели. Това решение бе прието с резултат 269 "за" и 2 "против". Тоест - представители на кандидатите ще могат да наблюдават броенето на 2 метра разстояние.

13:31 - Започна вписването на делегатите, което е подготовка за гласуването!

13:38 - СТАРТ! Започна гласуването за нов президент на БФС!

14:27 - Гласуването все още продължава.

15:06 - Какво направи Бербатов малко по-рано в злата на НДК? Как "промени" правилата и разпали "публиката" в своя подкрепа? Вижте подробности!

15:31 - Теория: Ето как конгресът на БФС ще бъде решен от... 65 делегати.

15:51 - Край на гласуването! Започва броенето на бюлетини!

16:03 - Престижното британско издание Sky Sports излезе със скандално разкритие, че Борислав Михайлов е празнувал "предстоящата победа" на конгреса, още в понеделник вечер (четете подробности ТУК).

16:25 - Гласовете са преброени! Очаква се съвсем скоро да бъдат обявени резултатите!

16:49 - ОФИЦИАЛНИ РЕЗУЛТАТИ: Борислав Михайлов е новият-стар президент на БФС!

Борислав Михайлов - 241 гласа

Димитър Бербатов - 230 гласа

Христо Порточанов - 8 гласа

16:54 - Първи думи на Михайлов след новината. Той благодари многократно, заяви, че БФС никога не е манипулирал избори и обеща да даде сърцето си в следващите 4 години (вижте цялото изказване).

16:58 - Бербатов каза няколко думи, усъмни се в избора, но бе грозно освиркван и псуван (ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СКАНДАЛА СЛЕД ИЗБОРА НА МИХАЙЛОВ).

17:01 - Равносметка: Само 1 глас не стигна на Бербатов за балотаж срещу Михайлов.

17:30 - БФС не спази Устава си, Борислав Михайлов е нелегитимен президент!

17:40 - Бербатов не се предава: "Не са спечелили, кампания с ядене и пиене, ще има съд".

17:42 - Смята ли Бербатов да се обедини с Порточанов и "златните му 8 гласа"? Четете отговора му ТУК.

17:48 - Скандални имена влизат в Изпълкома

18:30 - Венци Стефанов: "Ето ви демокрация, не виждам какви претенции могат да имат".

18:57 - Борислав Михайлов предложи 17 имена за 14-те свободни места в новия Изпълком (15-ото място принадлежи на новия президент). По-голямата част от имената бяха част и от стария Изпълком, от който отсъстват единствено Петър Величков, Панайот Рейзи и Венцеслав Стефанов. Впечатление правят две имена, които може да видите ТУК!

20:30 - Новият Изпълком на БФС вижте ТУК!

ИЗВЪНРЕДНО: Кампанията "Яжте, пийте и подкрепете Боби Михайлов" е в действие!

ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА КОНГРЕСА

Шестима са кандидатите за президентския пост на Българския футболен съюз. Това са настоящият такъв Борислав Михайлов, Димитър Бербатов, Христо Порточанов, Христо Христов, Георги Захариев и Ивайло Дражев.

Точно 508 клуба от професионалния и от аматьорския футбол у нас ще дадат своите гласове, с които ще определят победителя. От настоящото ръководство признаха, че Конгресът ще струва 400 хиляди лева, а сумата е по-висока заради противоепидемичните мерки.

Европейската футболна централа (УЕФА) пък изпраща сръбския делегат Горан Лакович да следи какво се случва на място. Той е шеф на дирекция "Национални федерации" към европейската централа. ФИФА също трябва да има свой пратеник на събитието.

Настоящият президент на БФС Борислав Михайлов си даде висока оценка от "5,67" за 15-те години управление. Членът на Изпълнителния комитет Емил Костадинов също изказа задоволство от свършената работа на БФС през последния мандат. Още няколко такива мнения не липсваха.

От другата страна обаче застана Димитър Бербатов с хора като Стилиян Петров, Мартин Петров и Петър Величков в екипа си. Всеки един от тях е на абсолютно противоположното мнение и заедно са решени да сменят президента на БФС след толкова години ръководене. Именно Михайлов и Бербатов изглеждат и като фаворити.

Дневен ред на Конгреса:

1. Одобряване на доклад на ИК относно изключване на членове на БФС и констатирано прекратяване на членството на футболни клубове в БФС по причини, различни от изключване.

2. Прекратяване на мандата и правомощията, и освобождаване от длъжност на Президента на БФС.

3. Прекратяване на мандата и правомощията, и освобождаване от длъжност на членовете на ИК на БФС.

4. Избор на президент на БФС с мандат от 4 години, считано от датата на Конгреса.

5. Избор на членове на ИК на БФС с мандат от 4 години, считано от датата на Конгреса.

6. Приемане на нови членове на БФС.

7. Промени в Устава. 8 Разни.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички