На дъното: Българските играчи все по-малко ценени в чужбина


На дъното: Българските играчи все по-малко ценени в чужбина
Снимка: БФС

1854 0

България разполага с едва 50 футболисти, които се състезават извън родното ни първенство. Това става ясно от седмичния доклад на Футболната обсерватория в Швейцария. Организацията се позовава на свои анализи и статистически данни.  

Проучване проведено сред 80 страни показва, че България заема незавидното 62-ро място, като играчите ни зад граница са намалели с 9 за последните 5 години, което е спад от 15%. 

Тревожна е тенденцията, че е имплицитно присъствието на българи в престижните топ 5 първенства. Защитникът Петко Христов може да се похвали, че се подвизава в италианския отбор от Сериа А Специя, а Илия- Груев Младши е близо да заиграе в Бундеслигата с Вердер Бремен.

Страната ни се намира на дъното, в компанията на Беларус, Коста Рика, Мароко, Молдова и Ямайка. На първо място по износ на футболисти очаквано е Бразилия, която има 1219 футболисти, гравитиращи по света. Франция е на втората позиция с 978 футболисти, а трета е Аржентина - с 815 играчи в чужбина.

Играчите на останалите балкански страни са много по предпочитани от българите в чужбина - Босна и Херцеговина има 180 футболисти зад граница, Гърция - 115, Словения - 113, Черна гора - 93 и Република Северна Македония - 92.

А ето кой играч е на път да се завърне в националния отбор по футбол на България.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички