УЕФА се изсмя на стадион "Безумие", а държавата къде е?


УЕФА се изсмя на стадион "Безумие", а държавата къде е?
Снимка: bgfootball

9373 0

Мечтата в обозримо бъдеще България да посрещне голям футболен форум приключи вчера. УЕФА отряза една абсурдна кандидатура, която бе предварително обречена. От нас самите. Както впрочем често се случва. Крайно време е да се запитаме всъщност искаме ли да ни е хубаво и да живеем добре. Искаме ли да бъдем европейци и имаме ли потенциала да бъдем. Мисловно едва ли.



Такива са изводите след поредния фарс в българския спорт, а именно въпросната кандидатура за приемане на мачове от европейското през 2020 г. Която символизира целия батак, всичко случващо се през последните години, тоталния хаос и липсата на план за справяне с най-фундаменталния проблем - спортната инфраструктурата. Плод на липсата на мозъчна дейност в тази насока е одобреното от БФС предложение нов национален стадион да бъде построен на мястото на стадион "Славия" и да приеме мачове от Европейското. След като хората на Платини показаха трезва мисъл и казаха "не", нека и на местно ниво се сетят каква глупост се готвят да сторят. Защото вчера Борислав Михайлов ни поля с леден душ и заяви, че проект "Безумие" все пак остава с шансове да се реализира. При положение, че най-големите клубове в България играят на стадиони-признаци, да построиш ново съоръжение точно в Овча купел си е чист саботаж. Разкрит точно с един въпрос - какво ще се случва с този стадион извън четирите мача на евентуалното европейско първенство? Адекватен отговор няма.

Оставете го Венци Стефанов и приказките му за редовно пълен стадион на мачовете на Славия. Тези фантасмагории са подобни на останалите приказки на чичо Венци, който от 15 години все "става шампион или поне вкарва Славия в Европа". От футбол Венци може да не разбира, ама в бизнеса и алъж-вериша няма равен. А в него май се включи и представената като световноизвестна немска компания IFS. Oт която до този момент сме видели само представителя за България Ива Георгиева. Симпатична дама и толкова. Това не е достатъчно за да ни обясни как тази мегафирма е избрала да строи супермодерен стадион на най-осиротелия откъм публика български клуб?! И дали няма някаква голяма далавера в цялата работа. В крайна сметка откъде накъде тази дама, Венцеслав Стефанов и БФС ще решават къде да бъде новия национален стадион на всички българи? И то определяйки едно от най-неподходящите места затова.



Ако са толкова сериозни от IFS (което е съмнително, тъй като близо 2 години вече те не са представили реален проект или поне рендер) и искат да построят стадион у нас, то нека държавата ги подсети за далеч по-адекватни варианти. Заболяха ни ръцете да припомняме за пустеещия огромен стадион "Пловдив" или неосъществения проект на ТИМ за нов стадион във Варна, където сега е един жабешки гьол. Две места, които са перфектни за построяването на нов национален стадион, който ще се пълни както на мачовете на националния отбор, така и всяка седмица, ако бъде ползван от Локомотив (Пловдив) или Черно море например. "Ама теренът е общински, теренът е частен", веднага ще скочи държавата и така ще оправдае продължаващата престъпната незаинтересованост за бъдещето на българския спорт. А докато тя е налице, Венцитата и Ивките си правят каквото си искат. И утре ще решат да си построят стадион в Банкя защото могат да го вържат с минералната вода и хората да ходят на спа, пък футбола кучета го яли.

Разбира се винаги го има варианта стадионът да бъде построен за някой от софийските грандове, но тогава ще има мрънкащи. Стадионът на Ботев също трябва да бъде завършен. А защо не Стара Загора? ЦСКА, Левски, Ботев (Пд), Локомотив (Пд), Берое и донякъде Черно море - това са клубовете в България, които биха направили едно такова съоръжение рентабилно. Славия не е от тях, никога няма да бъде и е крайно време това да бъде разбрано!

Провалът на кандидатурата всъщност е поредният и на Борислав Михайлов. Колкото и да се подмаза на Мишел Платини. С каквото се захване този човек откакто пое БФС, то се издъни. И как да е иначе, когато става въпрос за фрапираща неподготвеност. "Градовете, които спечелиха, наистина са готови, всичко си имат хората, само в Брюксел не е готов, но почва да се прави", каза вчера Михайлов. И се изложи. Защото не дори не е започната реконструкцията на "Ференц Пушкаш" в Будапеща. Стадион, който в сегашния му вид до болка напомня на нашия "Васил Левски". Но унгарците представиха уникален проект за реконструкция и ще имат истински европейски стадион. А не направиха половинчат ремонт, като българския на "Васил Левски" преди години, който вместо да реши проблемите, май послужи за нечий личен интерес. И след като споменахме Унгария е добре ръководните фактори в българския спорт да видят какво се случва там. Как премиерът Виктор Орбан изготви цялостен план за строеж на нови стадиони в страната за да извади от блатото давещия се някога велик унгарски футбол. Днес унгарците имат 3-4 стадиона на европейско ниво, десетки други ще се реновират, а националният ще е само черешката на тортата. В Румъния положението е същото, а дори Македония се радва на модерен национален стадион. Да не говорим за Турция, където в момента едновременно се строят десетина супермодерни съоръжения и домакинството на европейско първенство е въпрос на време.



Само ние обичаме да ни е гадно. Не искаме да се оттласнем от дъното и да живеем европейски - с адекватни дългосрочни решения, от които народът да има реална полза. А не Венци Стефанов, Ива Георгиева или Борислав Михайлов. Тези тримцата биха били едни от единствените посетители на безумния си стадион. Който дано никога не се случи. И затова бъдат взети мерки навреме. За да се види, че на някого в тази страна все пак му пука за хората. И надежда за българския спорт има.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички