Спешно! Търси се лидер на националния отбор по футбол!


Спешно! Търси се лидер на националния отбор по футбол!
Снимка: Иван Йочев

9526 2

Лидерството...дискусионна и вечно актуална тема! Вроден талант или качество, което се придобива с течение на времето? Невъзможно е да се определи кое от двете е по-вярно. Винаги ще има привърженици и на двете тези. Все пак перфектният вариант е по-средата. Истинският лидер е уверен в своите възможности да ръководи. Той е натрупал опит, има талант и винаги е мотивиран.

В отборните спортове всеки тим, който търси някакъв положителен резултат, притежава лидер! Тези, които имат големи амбиции и гонят сериозни цели разполагат с поне двама. Колективът безспорно е важен, но липсата на лидер няма как да се компенсира. Нито с мигове на гениалност от страна на някой даровит състезател, нито с тактическа дисциплина, нито с каквото и да е било.

Лидер в сегашния национален отбор по футбол на България няма! Колкото и да не ни се иска да го приемем. Нямаше го и вчера срещу Хърватия, нямаше го и първия мач срещу Азербайджан, въпреки победата тогава. Всъщност ако трябва да бъдем точни, националите нямат лидер след отказването на Стилиян Петров, който взе това решение, за да води битка със смъртоносна болест. Всички знаем, че я спечели и който е гледал поне малко от изявите му на терена знае защо. Той притежаваше физическа издържливост, смелост, авторитет, класа и дясната ръка на селекционера - истински капитан. Стенли е последният истински водач на трикольорите! Той бе обединител. Бивш футболист на ЦСКА, който е уважаван и от феновете на Левски - само това признание е достатъчно, за да бъде описан приносът му към националния отбор.

Със сигурност ако бе излезнал вчера на терена срещу "шахматистите", неизчерпаемата му енергия и хъс за игра щяха да разсънят позаспалите "лъвове". При необходимост, бившият капитан на Астън Вила и Селтик. нямаше да се колебае да се развика на съотборник, който просто си подтичва и не е направил всичко възможно, за да догони топката.

Такива като Стилиян Петров се раждат много рядко. Националният ни отбор в момента е най-доброто доказателство за това.

Кой е този футболист в сегашния отбор на България, който може да се нагърби с отговорността да вдигне своите съотборници, когато играта не върви? Къде се криеше вчера, съществува ли такъв изобщо? Причината да се чудим може би е липсата на големи футболни достойнства в по-голяма част от състава ни в момента. И да, наистина. Големите лидери във футбола най-често са страхотни майстори, с неизброими качества. Примерите от съвремието са доста - Лионел Меси, Златан Ибрахимович, Джанлуиджи Буфон, Уейн Рууни, Филип Лам...

Други пък, играчи от близкото минало, не са имали шанса да се родят с големи технически заложби като Рой Кийн, Дженаро Гатузо и Карлес Пуйол. Но сега, след като техните бляскави кариери са приключили можем ли да отречем, че самото им, в началото безмълвно появяване на терена, всяваше страх в противника, като караше в същото време съотборниците им да покажат най-доброто от себе си. Не можем разбира се. Те бяха истински лидери - родени и научени да бъдат такива.

За роден лидер е късно да мечтаем. Можем само да се надяваме, че един от Ивелин Попов, Николай Бодуров, Станислав Манолев или някой от останалите може да добие лидерски качества. Не е Любо Пенев човекът, който трябва да се разпореди кой от футболистите да стане водач - на сила хубост не става.

Въпросният трябва сам да се нагърби с отговорността и да покаже с действията си на терена и в съблекалнята, че е такъв. Имаме спешна нужда от подобен човек, мачът с Норвегия чука на вратата. Някой трябва да поеме топката в напечените моменти и да рискува. Да креши, да се кара или да ръкопляска... Ако не успее да постигне нещо, никой няма да го упрекне, опитал е. Но ако скатаването продължи ни остава да се надяваме на друго, за да участваме на Европейско първенство. УЕФА да увеличи бройката на участници отново. Този път на 50 - колкото са всички държави на континента.

 

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички