Смекчете тона за националния отбор! Ама наистина!


Смекчете тона за националния отбор! Ама наистина!

6713 0

Във футбола малко неща стават заради случайността. Логично липсата на късмет също донякъде е част от спорта, но това до известна степен може да бъде компенсирано с много труд, всеотдайна работа и най-вече с отлични футболни качества.

Националният отбор на България не загуби от Хърватия (0:1) и Норвегия (1:2) поради случайност или липса на късмет, а заради изключително безобразна и хаотична игра. В никакъв случай обаче не може да се обвиняват треньорите и футболистите, че не са положили труд и не са здраво работили през изминалите и настоящите квалификации. Ако не друго, те поне успяха дори за кратко да накарат феновете да повярват и да мечтаят, че отново може да намерим място на голям футболен форум. Друг е въпросът докъде се простират качествата и възможностите им. Но поне всички милеят за фланелката на родината, няма глезотии и типични скандали за отборите от балканските държави.

Изключително трудно и неблагоприятно е да бъдеш съвестен треньор и футболист в родината ни. Веднага след загубите от Хърватия и Норвегия се поискаха оставки на треньори и незабавното изгонване на куп играчи. Никой обаче не си дава сметка, че дори и в тежко засегнатата от безработицата България, ключовите професионални сфери страдат от липса на специалисти и кадри, а какво да говорим за футбола ни през последните две десетилетия, чиито продукт са повечето играчи от националния отбор. Някои от тях заговориха за страх след мача в Осло, други се притесняват от провал в евроквалификациите, а при трети има напрежение заради огромните очаквания на всички след добрия старт срещу Азербайджан (2:1). Това са чисто човешки състояния на ума, които, за съжаление, са неизбежна част от професионалния ни футбол и играчите не са подготвени за това предизвикателство.

В националния отбор дори има футболист, който преди няколко години потърси помощ от спортен психолог, за да се отърси от страха да ритне топката към вратата и да вкара гол. Отделно футболът е много динамичен спорт и всеки играч взима решение за част от секундата, което е много по-различно от масовия анализ на играта му след мач от страна на фенове, специалисти и недоброжелатели, който може да бъде направен на спокойствие и вследствие да се превърне в драма и емоционален хаос за футболиста.

Когато нещо не функционира правилно, е нормално да има промени, но те не бива да бъдат единствено насочени към треньори и играчи на националния отбор, а генерално към българския футбол. Трябва задължително да се изгради специална програма за подрастващите футболисти и следващите поколения да бъдат подготвени за всички компоненти на играта - технически, тактически и емоционални.

"Дори отборът да тича 200 км и да направи 300 точни подавания, това не гарантира, че ще постигнеш победа. Трябва да има равновесие между физическото състояние и техническото и тактическо ниво на играчите. Няма треньор, който може да наложи дадена система или тактика на група от състезатели, които не са подготвени да я усвоят", заяви наскоро дясната ръка на треньора на Атлетико (М) Диего Симеоне – Оскар Ортега, известен с прякора Професора.

Така че капитанът Ивелин Попов е прав, че за много неща трябва да се смекчи тона, защото всички в националния отбор правят всичко по силите и възможностите си, за да видим отново България на европейско първенство.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички