Първа лига се завръща: Равносметка от подготовките и очаквания за първенството


Първа лига се завръща: Равносметка от подготовките и очаквания за първенството

1867 0

Два месеца. Толкова имаха на разположение българските отбори да се подготвят за пролетния полусезон в Първа лига. По време на дългата почивка станахме свидетели на многобройни изходящи и входящи трансфери, за които тепърва предстои да разберем как ще се отразят на българското първенство и ще успеят ли новите попълнения да вдигнат нивото му. Каквато е и тяхната цел.

За разлика от предходните години интригата в шампионата все още е на лице. Разликата между първите два отбора – Лудогорец и ЦСКА-София, е само точка, а третият Левски изостава с 9 точки от разградчани. Ясно , че битката ще е между първите два тима и се очаква тя да е ожесточена. Българският шампион до този момент играе на два фронта, освен в България, се състезава и в европейските клубни турнири. Задачата им към продължаване на 1/8-финалите на Лига Европа обаче вече е доста сложна, след като в четвъртък загубиха в Разград с 0:3 от отбора на Милан. А отпадане от турнира означава, че разградчани вече ще насочат всичките си сили в родния шампионат за поредната титла, която ще им осигури ново участие в Шампионска лига през идния сезон. Лудогорец не бе сред най-активните на зимния трансферен прозорец. Димитър Димитров привлече полския нападател Якуб Свиерчок, за когото бе платена трансфернта сума от 1 млн. евро. Може да се каже, че през последните години „орлите“ промениха трансферния пазар в България, позволявайки си всеки прозорец да дадат големи суми за един или двама играчи, с които да задържат постоянството си или да вдигнат нивото си. Затова и очакванията към поляка са големи, а и също така той ще се трябва да е справи и с конкуренцията в лицето на Клаудиу Кешеру, който е доказал не само головите си, но и лидерските си възможности. Отборът вече отпадна от Купата на България, така че при отпадане от Лига Европа, ще опитат да покажат мощта си в първенството, където няма право на грешка.

Там дебне настървеният тим на Стамен Белчев, който продължава да демонстрира голяма увереност и голямо самочувствие. От лагера на „червените“ вече смело обявиха, че ще се борят за всички възможни трофеи. По време на лагера си в Испания записаха добри резултати срещу солидни отбори като Динамо (Киев) и Спартак (Москва). Отборът показа колебание в последната проверка срещу Царско село, но съумя да постигне обрат. Като сериозна загуба за тима може да смята продажбата на Антон Недялков, който бе сред най-важните в селекцията на Белчев. От друга страна от ЦСКА-София привлякоха общо 5 нови попълнения - Роланд Алберг, Жеферсон Телес, Жан Карлос Бланко, Андре Монтейро – Укра и Едвин Джеси. Като изключим продажбата на Недялков в САЩ, отборът успя да се запази в същия си вид за втора поредна година и именно това е ключовото и за мястото му в таблицата. Предстои да разберем новите попълнения колко бързо ще успеят да се адаптират и дали ще успеят да помогнат в битката за първенството и за Купата, където на полуфиналите ще играят с отбора на Левски.

„Сините“ отново направиха мащабна селекция и подписаха със 7 нови попълнения – Станислав Костов, Аймен Белаид, Паулиньо, Ривалдиньо, Филипе Нашименто, Роберто Фигейредо и Хали Тиам. От Левски се разделиха с нападателя си Жуниор Мапуку, за когото китайци платиха 500 хиляди евро. Сума, която по думите на изпълнителния директор в тима Красимир Иванов, е покрила всички входящи трансфери. Проверките в Малта не може да се смята, че показаха някакво ниво на отбора, тъй като и самият Делио Роси многократно заяви, че това не сa контроли, а тренировки. Определено може да се каже, че ентусиазъм на „Герена“ има. На представянето на тима срещу Сливнишки герой присъстваха над 1000 привърженици на дъждовното време. А предвид резултатите в последните години определено тази бройка може да се счита за много добра. И докато в първенството селекцията на Делио Роси задачата за трофей изглежда почти невъзможна, шансът остава за Купата. Там ще и истинският тест, в който ще трябва да се докажат пред феновете си. Два мача срещу отбора на ЦСКА-София, които могат да покажат докъде се простират възможностите и амбициите на този тим. Първо обаче ще е сблъсъкът с Ботев Пловдив на „Герена“, където всичко друго освен победа не би се приело много добре.

Ако съдим по последната контрола на пловдивчани, столичани не би трябвало да имат проблем. Отборът на Николай Киров загуби с 3:0 от Ботев Враца и показа доста пропуска в играта си. За разлика от подготовката си в Турция показа доста нестабилности и грешки, които трябва да бъдат изчистени преди старта. Големият им съперник – Локомотив Пловдив, от началото на сезона имат много проблеми и остават загадка. Проблемите на високо равнище в клуба се отразяват и на отбора, който е далеч от първата шестица в класирането, която ще оформи и плейофите. Треньорът Бруно Акрапович изпусна и освободи цял един отбор – 11 играчи, включително Дани Кики, Пламен Крумов, Георги Пашов, Пламен Николов и Ивайло Марков. Входящите трансфери също не бяха малко, като двамата новопривлечени нигерийци Стивън Езе и Мустафа Абдулахи ще са в основата на защитата. Отбор, който обаче дори се е прицелил в място в топ 3, е Берое. За разлика от станалите клубове, той не блесна с много трансфери, но успя да подпише с Иван Бандаловски, търсейки сигурност в отбранителната линия.

В идните месеци предстои да видим кои от тези трансфери ще оправдаят доверието и кои ще присъединят към трансферните издънки, защото такива винаги има, особено при такова голямо текучество. Очаква ни напрегната футболна пролет, за която може да се надяваме на привлече повече фенове на стадионите и да ги радва с привлекателна игра. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички