Първа лига 2017: Те дойдоха за медали, а се оказаха провали


Първа лига 2017: Те дойдоха за медали, а се оказаха провали
Снимка: БГНЕС

3315 0

Много трансфери осъществиха клубовете в Първа лига през януари 2017 и през лятото тази година. Много от тях обаче се оказаха разочарования, напразни надежди, минаха тихомълком през отборите, които възлагаха надежди на тях. И, с много от тях клубовете в елита ни се разделиха, с други това предстои да се случи.

Левски, например, имаше бурно трансферно лято - "сините" се сдобиха със 17 нови (или си ги върнаха) футболисти. Колко от тях влязоха в положителната статистика, а също и в сърцата на феновете, твърде малко.

Тази година обаче някои клубове като ЦСКА и Ботев (Пловдив) направиха трансферни удари, но за това ще говорим в отделен материал.

Ето кои бяха най-големите разочарования от трансферните процеси през 2017 година, която след броени дни ще изпратим с усмивка:

1. ЖУНИОР МАПУКУ, нападател, ЛЕВСКИ.

Конгоанецът дойде с големи надежди на "Герена", с обещанието да скъса много противникови мрежи. Той изглеждаше точно като играча, който "сините" търсеха - доказан нападател, тежък таран, силен физически и много целеустремен. Плюс това нямаше нужда да се напасва към българското първенство, тъй като имаше солиден опит в Берое.

Но, въпреки че вкара няколко попадения, като записа дори първия си хеттрик по родните терени, със синята фланелка, Мапуку не оправда очакванията и нищо чудно Левски да се отърве от него този януари.

Нападателят е едва на 13-о място сред голмайсторите в Първа лига, макар че е втори реализатор на "сините". Той е изпреварен по брой попадения от защитник, а именно Давид Яблонски. Мапуку е вкарал 6 гола в 19 мача, което е прилично, но не и достатъчно.

Плюс това хеттрикът му беше срещу не толкова претенциозен отбор в първенството ни - единадесетият в таблицата Пирин.

2. СЕРДЖИУ БУШ, нападател, ЛЕВСКИ.

Когато говорим за Левски, когато темата е нападатели, няма как да не споменем и румънеца. Буш дойде на "Герена" с надеждите да повтори блестящото си представяне с екипа на ЦСКА през сезон 2014-2015. Уви, явно със синята фланелка се вкарва по-трудно и Буш няма с какво толкова да се запомни на "Герена".

Румънецът е на 19-о място в голмайсторската листа с 5 гола в 20 мача. С екипа на ЦСКА той вкара в 19 мача два пъти повече попадения и стана първи реализатор на тогавашната "А" група.

3. АМАДУ СУКУНА, нападател, ЛЕВСКИ, ЧЕРНО МОРЕ.

Французинът беше едно трансферно недоразумение на хората от "Герена" и това се доказа с факта, че за 10 мача със синия екип Сукуна вкара едва едно попадение. Феновете с нищо няма да го запомнят. В Черно море решиха сигурно, че столичани не са дали на нападателя да разгърне пълния си потенциал и го взеха през лятото. Но и те бързо го разкриха - в 8 мача той не успя да се разпише нито веднъж, да не говорим, че записа едва 3 двубоя по 90 минути.

Кой е следващият, който ще се прецака?

4. АНТОН ОГНЯНОВ, крило, ЛЕВСКИ, ЧЕРНО МОРЕ.

Огнянов е друго свързващо звено между "сините" и "моряците", което се провали последователно и в двата отбора. През януари от Левски решиха, че не са му дали достатъчно шанс при първия му престой в тима и го взеха отново. Огнянов обаче само разочарова. Така логично се стигна до раздяла и шанс за крилото да се докаже във Варна. Нищо подобно не се случи и след 8 мача и 1 попадение играчът свали и зелено-бялата фланелка.

ВАЖНО е да отбележим, че тук обсъждаме представянето на футболистите, а не техните качества и стойност като играчи!

5. ЦВЕТЕЛИН ЧУНЧУКОВ, нападател, ЧЕРНО МОРЕ.

След силен сезон в Ботев (Пд), този млад футболист се изкуши да премине в Лудогорец.

Това се оказа грешка, тъй като той записа твърде малко мачове за първия отбор и бе отпратен в дубъла. Оттогава името му почти не се чуваше в публичното пространство.

Все пак Цветелин се реши и напусна Разград, като се насочи към Черно море, за да възроди кариерата си. Това обаче не се случи - Чунчуков вкара едва един гол и игра в 9 мача, преди да се контузи през октомври и да отпадне от сметките до края на годината.

Затова не бе изненадващо, че с Черно море се разделиха по модерния начин - "по взаимно съгласие". Сега талантът се възстановява и, да се надяваме, скоро да направи така, че догодина да е в статията ни "Трансферни удари в Първа лига".

6. НЕЛУЦ РОШУ, халф, ЛЕВСКИ.

Румънецът дойде с обещаваща визитка на "Герена", а Левски бе доволен, че е спечелил битката за него с няколко европейски клуба, включително и Стяуа. Клубът дори плати сериозна трансферна сума за него - 100 000 евро.

В крайна сметка Рошу не успя да се наложи в състава, изигра едва 4 мача при Делио Роси и сега е пред раздяла с клуба.

7. РАФАЕЛ ФОРСТЪР, защитник, ЛУДОГОРЕЦ.

Бразилецът дойде с очаквания при шампионите, които са платили 1 200 000 за него. Форстър пристигна в Разград със статута на основен играч и едно от откритията в украинското първенство. Той обаче изигра само един мач за "орлите" в Първа лига и 1 в Лига Европа. Оттам нататък защитникът седи в дубъла, за който има 5 мача през сезона.

Не е ясно докога така, тъй като дори клуб като Лудогорец не може да си позволи да попълва резервния си тим, играещ във Втора лига, с футболисти за по над милион евро.

8. КЕВИН КУБЕМБА, нападател, ЦСКА.

Нападателят на ЦСКА взима една от най-високите заплати на "Армията", но не може да я заслужи с игра и попадения. Тъмнокожият футболист си остава в сянката на Фернандо Каранга, чийто дюбльор продължава да бъде.

Кубемба дойде през зимата в ЦСКА, но все още не е показал потенциал, като е реализирал само един гол в елита в 12 мача.

Няма да е изненада, ако "червените" разкарат играча още през зимата, каквито слухове има, защото, слагайки чертата може смело да се каже, че той беше трансферен провал.

9. АНТОНИО ВУТОВ, халф, ЛЕВСКИ.

"Антонио игра горе-долу", каза за Вутов наскоро треньорът му Делио Роси. Това се случи след успеха с 4:0 над Дунав в Първа лига. И с тези думи най-общо можем да обобщим представянето на таланта при втория му престой в тима. Горе-долу не винаги значи разочарование, но за талант като Вутов точно това значи. Очакваше се, че след опита, който е натрупал в чужбина и след добрите игри, които показа за Ботев (Пд), Вутов ще бъде ключова фигура за "сините".

Да, той е важен, но не е това, което феновете очакваха от него. Затова попада тук.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички