Полицията отчете по-малко хулигански прояви по време на мачовете

Намаляване на извършените нарушения и увеличение на броя на задържаните след футболни срещи са изводите от обобщените данни на Главната дирекция „Национална полиция“ за есенните полусезони на 2017/2018 г. и на 2018/2019 г. От статистиката става ясно, че задържаните през миналогодишния есенен полусезон са били 51, а през този – 66, а извършените правонарушения са по-малко.

До голяма степен за подобряването на ситуацията около големите футболни срещи и спортни мероприятия допринася и промененото законодателство. От есента на 2018 г. са в сила приетите промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия. С тях се даде възможност за повишаване на ефективността на полицейската дейност.

Фенове на Лудогорец са наказани за футболно хулиганство

Двама привърженици на Лудогорец са сериозно санкционирани заради поведението си на трибуните. Те получиха забрана през следващите 2 години и 6 ме...

Статистиката сочи почти двойно намаляване на случаите на използване на пиротехника на такива спортни събития – от 776 за есенния полусезон на 2017/2018 г., през последния са регистрирани 412 случая. Повишена е административнонаказателната дейност, което е видно от двойното увеличение на наложените наказания – от 18 за есенния полусезон на 2017/2018 г., през настоящия те са вече 39. Най-често са налагани глоби – в 28 от всичките 39 случая, но вече има и наказани с полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото – 10 случая.

Почти два пъти е увеличението и на броя на наложените принудителни административни мерки – от общо 22 за есенния полусезон на 2017/2018 г., през този полусезон подобни са наложени на 39 лица. Такава мярка има изключителен превантивен и възпиращ ефект, тъй като онези, на които тя е налагана, не могат да посещават футболни срещи за срок от една до пет години в България и чужбина.

Етикети: |

Още по темата

Please select answer!