По-добре млад футболист в Северна Корея, отколкото талант в България


По-добре млад футболист в Северна Корея, отколкото талант в България
Снимка: Getty Images / Guliver

27404 0

През последните дни националният ни отбор беше смачкан от критики. Ръководители на БФС, бивши футболисти, медии и фенове се надпреварваха да хулят "лъвовете" и да правят сравнения между нас и хърватските звезди и "скиорите" от Норвегия. Намаляването на шансовете ни за класиране на Евро 2016 беше прието като национална трагедия, тъй като сме имали играчи като Георги Аспарухов и Петър Жеков, навсякъде по света знаят кои са Христо Стоичков и Димитър Бербатов, а отделно сме "четвъртите в света" от далечната 1994 г.

Никой обаче не си даде сметка, че докато останалите държави не живеят със спомените и се развиват в сферата на спорта, ние не просто тъпчем на едно място, а направо пропадаме дълбоко в пропастта. За съжаление в момента българският футбол дори не е достоен да се сравнява с този в Северна Корея, колкото и шантаво и нелогично да звучи.

Тази азиатска страна може да се асоциира с пълно информационно затъмнение, диктатура, бедност и често да става обект на подигравки и вицове, но се оказва, че от няколко години насам наистина футболът е сред приоритетите на държавата и ръководителите. Като методи на работа, амбиции, организация и успехи в юношеските, младежките и женските гарнитури, севернокорейците са много пред нас в тази сфера.

"Хората имат лошо мнение заради тайните на тази недостъпна държава. Но има и доста положителни неща. ФИФА често подпомага финансово дадени страни и преди време даде 600 000 евро за развитието на футбола в Северна Корея. Парите наистина бяха инвестирани в спортни инфраструктури и футболни школи. Докато дарените пари в повечето от другите държави безследно изчезват, не така стоят нещата там. Това е въпрос на чест за режима в Северна Корея", анализира известният испански журналист Хулио Малдонадо–Малдини.

Наскоро севернокорейците подписаха договор за сътрудничество с Еспаньол и пращат млади таланти да се развиват в Каталуня. В страната има специализирани футболни академии, в които освен че се набляга на спорта, има часове по надграждане на интелектуалните способности на децата. Подрастващите вече участваха на доста турнири в Азия и то с голям успех. С такова нещо не може да се похвалим в България.

Най-голямата гордост на Северна Корея е женският национален тим. Докато Борислав Михайлов и компания са на прага да закрият женския футбол у нас заради това, че постоянно губим международните си срещи с огромна голова разлика, дамите от азиатската страна постигат успех след успех. Преди няколко седмици спечелиха Азиатските игри, след като на финала победиха настоящия световен шампион Япония (3:1). Това е сериозна заявка за първото място на световното първенство в Канада през следващото лято.

Юношеският национален отбор на Северна Корея спечели за втори пореден път Купата на Азия, а световната преса засипа с похвали младия Чое Сонг Хиок, който дори е сравняван със звездата на Уелс и Реал (М) Гарет Бейл. Младежите до 23 години загубиха от домакините от Южна Корея на финала на Азиатските игри. Същевременно ние останахме впечатлени от "престижната победа" на нашите юноши над връстниците си от Хановер в контрола.

Ахилесовата пета на футбола в Северна Корея продължава да бъде мъжкият национален отбор, който подобно на България не успя да се класира на Мондиал 2014. Четири години по-рано тимът участва на световното първенство в ЮАР, но тотално се провали. Темповете, с които се развива футболът в страната и успехите на подрастващите, дават огромна надежда на феновете, че скоро ще видят и добър мъжки национален отбор, въпреки че никога не са разполагали с таланти.

При нас е обратното – България винаги е раждала и ще ражда таланти. Но само с чист талант няма как да стане, а това е по-скоро предпоставка за поредния провал. Защото истинският успех зависи и от много други неща, сред които правилна подготовка, инициатива, характер, амбиция и желание да се учиш, както пише в една от последните си книги американският писател и експерт в областта на успехите в личния и професионален живот Джон Максуел.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА "НАЦИОНАЛЕН ОТБОР":

ПРОВАЛЪТ ПРИ СМЯНАТА НА ФУТБОЛНИЯ ЕКИП С ВРАТОВРЪЗКА

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички