Не обръщайте всичко отново с главата надолу


Не обръщайте всичко отново с главата надолу
Снимка: Иван Йочев

5057 0

Загубата на България от Хърватия (0:1) не може и не бива да бъде приемана като нещо неестествено, шокиращо или недопустимо. Лошото е начинът, по-който тя бе допусната.

Националният ни отбор беше неориентиран, на моменти анархичен и апатичен, а още от първия съдийски сигнал беше скован от страх. Това е най-слабият мач на "лъвовете" под ръководството на Любослав Пенев, който на пресконференцията след двубоя за първи път си позволи да критикува играчите и директно да ги обвини за поражението.

За провалите на всеки тим вина имат всички, но в този случай младият специалист има известно право. Повечето от нашите футболисти изпитваха притеснения да получат топката, криеха се по терена, всеки втори пас беше грешен, а футбол на ходом не може да се играе в ХХI век. Това отлично го знае например звездата на съперника Лука Модрич. Преди 10 дни, на същия стадион, хърватинът не си даде много зор по време на срещата Лудогорец – Реал (М) (1:2) и беше съсипан от критики от мадридската преса. Вчера халфът беше на другия полюс, показа цялата си гениалност и беше пълен господар в средата на терена.

Българският отбор улесни още повече "шахматистите", след като тотално пренебрегна указанията на Любослав Пенев и започна хаотично да изнася топката с дълги подавания към нападателите - Илиян Мицански през първата част и заменилия го на почивката Андрей Гълъбинов. Това винаги изрично е било забранено от треньорския щаб, чиято правилна философия се видя в почти всички мачове на тима от предишните квалификации, както и този срещу Азербайджан през септември.

Стратегията с безразборно ритане на топката към предни позиции, плод на безсилие, страх от грешки и измислена на момента от самите футболисти, можеше евентуално да донесе успех, ако срещата на Националния стадион "Васил Левски" се играеше през ХIХ век. Именно в периода 1863 – 1871 г. се е използвала такава тактика, но с разликата, че тогава футболът е имал малко по-различни правила, а схемата й е била 1-1-8 (един защитник, един халф и осем нападатели).

Още в понеделник българският национален отбор се изправя пред поредното предизвикателство в квалификациите за Евро 2016. Нашите гостуват на Норвегия и с оглед играта и загубата от Хърватия този мач ще бъде още по-тежък, отколкото първоначално се очакваше. "Лъвовете" са изправени пред тежката задача само за броени дни да се отърсят от поражението на Националния стадион "Васил Левски" и да покажат характера, който сме свикнали да виждаме. Трябва да се опитат да правят това, което тренират и им нарежда селекционерът, а не да обръщат всичко наопаки...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички