Иван Вуцов: Висшата лига няма да спаси Боби от "фенската любов"


Иван Вуцов: Висшата лига няма да спаси Боби от "фенската любов"

858 0

Създаването на Висша футболна лига няма да спаси Борислав Михайлов. В това е категоричен бившият шеф в БФС и легенда на "Левски" Иван Вуцов.

"Боби отново ще бъде критикуван", смята Вуцов, който е човек с огромен опит в ръководството на футболната централа.

Настоящото ръководство на БФС има амбицията още от следващия сезон да реформира първенството. Засега не е ясно кои ще са отборите, освен тези, които ще останат в "А" група след тази пролет. Заговори се за "уайлд кард" за клубове като ЦСКА, Локомотив (Сф) ни Литекс и такива, "които имат славна история и голяма фенска маса". Вуцов е умерен оптимист за идеята.

"Хубаво е, че ще се създаде подобно нещо, не можем да изоставаме от европейските тенденции, коментира бившият треньор пред "България Днес". - Но трябва да има кристално ясни правила, които да се спазват стриктно. Иначе се връщаме в сегашното положение и няма смисъл от промяната. Второто особено важно нещо е кои отбори ще бъдат подбрани. Далеч преди това да се случи трябва да се изяснят критериите, които да са принципни. Не може клуб с дългове да влезе във Висшата лига, защото не само ще я компрометира, но и ще навреди. така че кандидатите трябва да са напълно изрядни преди да се явят".

Вуцов не е сигурен дали още през лятото практически ще може да се осъществи идеята. "Трябва да са готови да си дадат един период, в който ще има лутане, неяснота, но той ще трябва да се преодолее. Както тези, които ще обслужват лигата, така и участниците в нея трябва да имат възможността да се нагодят, да изчистят нещата. С пожелания нищо няма да стане", уверен е той.

Според някогашния съотборник на Георги Аспарухов-Гунди, отговорността трябва да се поеме изцяло от самата Висша лига, като това включва цялото администриране, включително комисиите - съдийска, спортно-техническа, дисциплинарна и т.н.

"Който ще го провежда това първенство, той ще трябва да си го администрира. Но бих ги предупредил, че не е никак лесно. Да, БФС ще се разтовари от тази отговорност, но ще трябва да е контролният орган, който да следи за спазването на наредбите и всички принципи на ФИФА и УЕФА, иначе те ще ни санкционират. Няма начин да измамим европейската и световната централа, ако някой си го мисли това нещо. Оттам дадоха зелена светлина, но веднага предупредиха, че ще следят нещата много стриктно", твърди легендата.

Босът на родния футбол Борислав Михайлов не бива да потрива ръце, че ще се отърве от една тегоба и едва ли не ще си измие ръцете за безобразията в елитния ни ешелон, твърди Вуцов.

"БФС няма да има пряко участие във Висшата лига, но ще трябва да я контролира. Така че Михайлов пак ще бъде критикуван. Освен това остават задълженията къмд ругите групи, детско-юношеския футбол и развитието на школите. Не на последно място националните отбори. Така че Боби няма да се отърве от "фенската любов", завършва той.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички