Илия Миланов, след като помогна на Ботев за изненадващ показател: И за миг не допуснах, че ще изпаднем


Илия Миланов, след като помогна на Ботев за изненадващ показател:  И за миг не допуснах, че ще изпаднем
Снимка: Оф. Фейсбук страница на Ботев Враца

13805 0

Сезон 2018/19 в Първа лига беше интересен по много причини, но за феновете на Ботев (Враца) най-важната от тях бе представянето на техния любим тим. Отборът на Сашо Ангелов не само оцеля в елита, но имаше шанс да попадне в Първата шестица, игра плейоф за Лига Европа, показа хубав футбол в голяма част от мачовете си и даде на привържениците няколко нови герои.

Един от силно представилите се играчи за Ботев през сезона беше защитникът Илия Миланов. Един добре известен в родното първенство футболист, който игра доста сърцато и отговорно за врачанския тим след пристигането си на "Христо Ботев" през септември 2018 година. Свързахме се с него, за да ни разкаже повече за сезона си със "зелените", за плановете си в кариерата и да ни обясни защо Ботев беше толкова успешен, колкото не е бил от няколко десетилетия.

"За мен добрият сезон на Ботев се дължи на добрия треньор, това, че тимът бе доста подготвен и има силни футболисти, обясни Миланов пред Sportlive.bg. - Всеки мач ни беше труден, всеки двубой бе тежък, защото в Първа лига има много добри футболисти".

Централният бранител в кариерата си е бил в отбор, борещ се за титлата, и в такъв, който води битка за оцеляване. Запитан къде му е било по-трудно, той заяви: "И на двете места е трудно. Но за Ботев аз не съм мислил, че ще изпадне. Никой в тима не го е мислил. Всичко е в главата".

А на въпроса какво не достигна на врачани, за да се преборят за финалния плейоф, който праща на бараж за Лига Европа, бившият национал отговори така: "До известна степен и съдиите повлияха на резултата. В първия мач бяхме по добрия отбор, във втория нещата бяха изравнени. И след една, меко казано, спорна дузпа ни победиха. Но това няма значение вече".

В началото на 2019 година врачани бяха близо и до влизане в топ 6 на българския елит, което в крайна сметка не се случи. "Първата шестица никога не ни е била цел. За нея се борят отбори с по-големи бюджети. Щом не сме там, значи не е трябвало", коментира Миланов.

Миланов говори и за бъдещето си, тъй като договорът му с Ботев изтече след края на сезона. "Няма да бързам да решавам, ще изчакам за най-добрата оферта. Бих се радвал да натрупам опит и в чужбина, в някоя бяла държава. Досега в кариерата ми съм имал две добри предложения за чужбина, не се получиха нещата, но не съжалявам", коментира той. И уточни, че в момента е напълно здрав, след като в последния си мач бе заменен на полувремето заради леко разтежение.

През сезона Ботев записа още едно добро постижение - стана едва вторият отбор извън Първата шестица, завършил шампионата с положителна голова разлика. Другият е Етър. Още по-интересното е, че с такова нещо не може да се похвали дори един от членовете на топ 6 - Черно море. За справка, последните два сезона в елита Ботев е завършвал с отрицателна голова разлика: Сезон 2011/12 -14 гола; Сезон 2012/13 -28 гола. "Това говори за добрата работа на Сашо Ангелов и в двете фази на игра. Също и за добрия му усет при подбора на изпълнителите", коментира Миланов.

С екипа на Ботев самият той се върна към най-добрите си години, като бе определен като най-добър защитник на 29-ия кръг в Първа лига. Това се случи след мача с Верея, в който врачани вкараха пет и не допуснаха нито един гол, а самият защитник реализира едно от попаденията. Миланов имаше индекс на представянето си от 10,62. Той се формира въз основа на над 20 статистически показателя, сред които са блокирани удари, въздушни единоборства, подавания и пресечени центрирания.

Върнахме играча далеч в миналото, преди точно 10 години, когато с негов гол младежите на Литекс победиха Барселона на финала и спечелиха турнира "Юлиян Манзаров". Той си спомни, че в отбора на каталунците тогава са били играчи като Мауро Икарди и Жерар Деулофеу. "Това беше престижен турнир, ние имахме силен отбор. Не се случва всеки ден да вкараш на Барселона", посочи той.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички