Футболът в Азербайджан - целувки в съблекалнята, компютърни маниаци и много пари


Футболът в Азербайджан - целувки в съблекалнята, компютърни маниаци и много пари

3315 0

Азербайджан все още търси място на футболната карта на Европа. Спортът в тази страна обаче се развива с такива бързи темпове, че нищо чудно утре българският национален отбор да се прибере вкъщи с наведена глава.

Държавата на западния бряг на Каспийско море не щади никакви финансови средства, за да развие футбола. Няма как и да не бъде така - Азербайджан е голямо парче земя, седнало върху огромна топка от природен газ и суров петрол.

Оказа се, че най-големите заплати не се дават в испанското, италианското или английското първенство, а ги предлагат именно в азербайджанския шампионат. 

Собственикът на Хазар Ленкоран Мубарис Мансимов направи неуспешен опит да превърне Андрей Аршавин в най-скъпо платения футболист. Миналата година милиардерът изкушаваше бившия руски национал със заплата от 24 млн. евро на сезон. Такава сума не получава дори и Кристиано Роналдо в Реал (М). Първоначално Аршавин прие офертата, но впоследствие реши да остане в Зенит (Санкт Петербург). Преди време в Хазар Ленкоран, наричан от местната преса "Кавказкия Челси", играха българите Иван Цветков (50 мача и 22 гола) и Радомир Тодоров (136 мача и 1 гол).

Испанският халф Марио Мартинес пък се превърна в истинска сензация в родината си, след като изкара година и половина във ФК Баку. Футболистът успя да остави с отворена уста местната преса след разказите си от живота в Азербайджан.

"Ние, испанците, също сме топъл народ. Няма обаче да повярвате, че всяка сутрин се поздравявахме със съотборниците си в съблекалнята все едно не сме се виждали от 100 години. Даже се целувахме. В тази държава живеят предимно мюсюлмани. Затова местните играчи се молеха по 6-7 пъти на ден. Можех да ги видя навсякъде в съблекалнята да правят това нещо. Не знам колко пари плащат за ток, но осветлението в центъра на града е невероятно. Придвижвам се с такси, защото ме е страх да шофирам. По улиците карат като луди, а да навлезеш в насрещното платно с колата, е нещо съвсем нормално", са само част от разказите на Марио Мартинес.

Като цяло за чужденците Азербайджан е футболният рай. Бившият вратар на Бетис и Наполи Тони Доблас също изкара един сезон в Хазар Ленкоран. Той избяга от испанското първенство, където му предлагаха по 2000 евро месечна заплата няколко отбора от Сегунда дивисион и увеличи банковата си сметка с 500 000 евро благодарение на трансфера си в Хазар.

Освен в сферата на спорта Азербайджан се опитва да развие туризма, както и модернизацията и иновациите в областта на науката и технологиите. За това наскоро беше подписан рекламен договор между Атлетико (М) и бившата съветска република. Испанският шампион носи името на Азербайджан върху екипите си срещу 12 млн. евро за година и половина. В контракта има клауза, според която грандът от Мадрид е длъжен да участва в програми, свързани с детско-юношеския футбол в страната и да прати специалисти, които да обучават местните треньори.

При азерите има и доста забавни истории. Те издигнаха в култ съдията Тофик Бахрамов, на когото дори е кръстен най-големият стадион в Баку. Бахрамов е страничният рефер на финала на световното първенство в Англия през 1966 г. между домакините и Германия (4:2). Той зачита гола на Джеф Хърст за англичаните без топката да е минала голлинията. Тази ситуация остава като една от най-спорните и скандални в историята на световните първенства.

ФК Баку се прочу по целия свят, след като назначи за треньор на втория отбор ... компютърен маниак без никакъв опит по терените. 21-годишният младеж спечели убедително кастинга и благодарение на уменията си на компютърната игра Football Manager получи работата. Той успя да впечатли ръководството на клуба с огромните си познания във футбола, натрупани от десетгодишния си опит върху клавиатурата, и се пребори с конкуренцията за поста с френската легенда Жан Пиер Папен и куп други специалисти.

Дали в Азербайджан залагат на компютърни маниаци, или на опитни професионалисти като селекционера на националния отбор на страната Берти Фогтс, няма толкова голямо значение за България. Футболистите на Любослав Пенев обаче са длъжни да стартират евроквалификациите с победа в Баку, за да можем поне и през този цикъл да мечтаем, че ще играем на голям футболен форум. "Лъвовете" трябва да са много внимателни, още повече, че статистиката показва, че тимът не се представя силно през септември. Българите имат общо 12 изиграни мача през този месец, като от тях имат само три победи срещу шест загуби, а на три пъти са завършвали наравно. Отделно те ще играят пред пълни трибуни, тъй като има практика в Азербайджан да не се продават билети и входът да е свободен за мачовете на националния отбор и клубните тимове.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички