Форматът на първенството може да се смени веднага, ето кога е жребият за новия сезон


Форматът на първенството може да се смени веднага, ето кога е жребият за новия сезон
Снимка: БГНЕС

1488 0

Изпълкомът на БФС ще заседава на 7 юни, ден преди жребия за новото първенство. В договора с холандците няма срок, платени са само 50 000 лева. По принцип още сега може да се промени форматът на първенството, след като твърденията за някаква неустойка по договора с холандската компания Hypercube се оказаха пълна лъжа.

"24 часа" разполага с копие на споразумението, като в него няма и срок, в който първенството трябва да се провежда по сегашната система. Освен това се цитират суми като 50 000 евро, които са били платени, а всъщност става въпрос за същата сума, но в левове, или 25 000 евро.

За същото нещо в Дания, Румъния, Португалия и още няколко страни са броени по 90 000 евро. В нашия случай по-голямата част от сумата бе поета след преговори директно от УЕФА. Сегашният формат си навлече критики, след като Витоша (Бистрица) се спаси само с 2 победи в 37 мача, докато надолу затъна Пирин(Благоевград), който реално бе най-добрият от всичките отбори, които играха в плейаута на шампионата.

Бистричани успяха да надиграят единствено Черно море у дома в последния кръг на втората осмица, когато всичко бе ясно, а след това и победиха Пирин”в баража за спасение, след като паднаха у дома, но взеха мача в Благоевград. Продължиха напред до спасителния плейоф с Локо (Сф) единствено заради повечето вкарани голове на чужд терен.

Директно се спаси единствено Етър (Велико Търново), а през баражи минаха и запазиха местата си Дунав (Русе) и Витоша. Всъщност този проблем въобще не бе повдигнат през миналото първенство, когато в елита влязоха накуп 3 отбора от Втора лига. “Локомотив” (Горна Оряховица) си бе последен и през редовния сезон и след това загуби финала за спасение от Монтана. След това Монтана падна с 1:2 от столичния Септември, който бе втори във Втора лига, а Нефтохимик (Бургас) загуби с 0:1 от Витоша (Бистрица) и също загуби мястото си в елита.

Липсата на изпадащ отбор съществуваше и в трите варианта, които бяха предложени на клубовете, от които бе приет точно този, като нямаше нито един против. БФС не е налагал нито един от вариантите, които минаха на обсъждане с всички отбори от професионалните групи, фенове, журналисти, МВР и спортното министерство.

Вероятно обаче повечето клубове очакват да се работи по стария вариант, когато всичко се спуска отгоре. Реално главната цел на промяната на формата, която бе движена изцяло от заместник изпълнителния директор Павел Колев, бе постигната. Само два са съмнителните двубои, засечени от системата за предварително информиране на УЕФА за струпване на залози, което е предпоставка за черно тото. През 2013 година, или само преди 5, техният брой бе 60. Или във формата с 16 отбора една четвърт от двубоите в първенството ни са били съмнителни.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички