Философията на Меноти донесе победата в Баку


Философията на Меноти донесе победата в Баку
Снимка: БГНЕС

4272 0

Любослав Пенев винаги е твърдял, че успехите се постигат със силен колектив, битка по целия терен и тактическа дисциплина.

Футболистите на националния отбор на България се опитаха именно да покажат тези три елемента при победата с 2:1 над Азербайджан на старта на еврокалификациите в Баку. Най-важно обаче бе спазването на тактическата дисциплина. За всички е ясно, че като единици настоящите момчета на Пенев са много далече от т.нар. златни поколения български футболисти и селекционерът не разполага с виртуози, които могат да решат всеки един мач. Още повече при отсъствието на основни състезатели като контузените Ивелин Попов, Иван Иванов, Емил Гъргоров и при наличието сред резервите на играчи, които все още нямат записана минута за клубовете си през този сезон (Симеон Славчев от Спортинг и Тодор Неделев от Майнц) тимът показа, че с разум, малко по-голямо спокойствие и най-вече с тактика може да постигне целта си. Най-обнадеждаващото е, че за разлика от предишните квалификационни цикли, футболистите от настоящия национален отбор са готови да слушат и да се учат на футбол от Любослав Пенев.

В българския национален отбор се следва стриктно философията на един от най-великите треньори за всички времена Сесар Луис Меноти, която гласи следното: "Когато един треньор има идея, ще трябва да се убеди, че с нея ще търси ефективност. След това трябва да ангажира играча с идеята, а той да разбере, че при никакви условия не трябва да предаде тази идея. Това са трудностите, с които е длъжен да се справи треньорът. Наполеон не е бил тактик, а голям стратег. А когато се е налагало да променя нещо, го е променял. Това се отнася с пълна сила и за футбола".

Треньорският щаб избира във всеки мач различен подход и тактика, с която отборът се опитва да надхитри съперника, след като се нагажда към него, а не обратното. Така се получи и в Баку. Селекционерът знаеше, че мотивираните домакини разчитат предимно на агресия, подкрепа от фанатизирана публика и мускули. Когато трябваше да се защитават, българите затваряха перфектно средата на терена и не оставяха празни пространства на съперника. Toва принуди азерите да пращат наслука центрирания в наказателното поле на нашите. Неслучайно изданието от Азербайджан Аzerisport коментира след последния съдийски сигнал и, че домакините са били принудени да подават прекалено много топката към защитниците и вратаря. Двете опасности пред вратата на Владислав Стоянов дойдоха след индивидуални грешки, които нямат нищо общо с целия положителен облик на отбора.

При изнасянето на топката българите бяха търпеливи, разиграваха, нямаше дълги подавания и в зависимост от ситуация или постепенно (както при първия гол, дело на Илиан Мицански), или бързо навлизаха в половината на противника. Във фаза атака футболистите се разгръщаха, намираха свободни пространства и така по-лесно стигаха до вратата на домакините.

Равенството в никакъв случай не бе по вкуса на Пенев, въпреки че дори и президентът на БФС Борислав Михайлов заяви преди срещата, че и "точката влиза в сметките". Младият специалист се осмели да предприеме риск в последните минути и заложи на още по-атакуващ стил на игра. Като по-креативен халф Георги Миланов влезе в центъра на терена, а в по-предни позиции останаха влезлите като резерви офанзивни играчи - Андрей Гълъбинов, Венцислав Христов и Тодор Неделев.

Гълъбинов пропиля най-чистото положение за отбелязване на гол в мача, докато Неделев и Христов бяха в основата на победното попадение за България.

Разбира се, че "лъвовете" отстъпват по-класа на фаворитите в групата Италия и Хърватия, но с тази тактическа дисциплина и добра отборна игра имат сили да се преборят за третото място, даващо право да се играе на бараж за Евро 2016.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички