БФС отговори на обвиненията на Любо Пенев

Българският футболен съюз отговори на обвиненията на Любослав Пенев, който вчера даде специална пресконференция пред медиите.

Според централата бившият национален селекционер и хората около него не са запознати с българския футбол. Също така от БФС разкриха, че Пенев и щабът му са взели 1,5 млн. швейцарски франка за 3-годишната си работа начело на представителния тим, като за това време са постигнали 4 победи - над Азербайджан, Армения и на два пъти над Малта.

Бербатов, Стоичков... - ето с кой може и не може да работи Пенев

Кандидатът за президент на БФС Любослав Пенев разкри с кои големи имена в родния футбол може да работи. Той посочи и кои от спряганите в публично...

Публикуваме официалната позиция на БФС:

В отговор на твърденията, коментарите и обвиненията относно дейността на Българския футболен съюз по време на пресконференцията на Любослав Пенев и неговия инициативен комитет, провела се на 11.01. 2018 г., БФС прави следните уточнения. Разбира се, без коментар или оценка на „предизборните“ му изявления.

Пенев за Венци Стефанов: Злобен човек, нека се оттегли, че съсипа Славия

На кандидата за президент на БФС Любослав Пенев му омръзна от честите атаки на члена на Изпълкома Венцеслав Стефанов и избухна срещу него. По вре...

По време на медийната си изява г-н Пенев и неговият екип отправиха редица тежки обвинения към футболния съюз. Те не бяха подкрепени с факти, тъй като такива няма, и затова естествено не отговарят на истината.

В началото беше обявена „сензацията“, че Българският футболен съюз получава по един милион и половина (1 500 000) швейцарски франка за развитието на женски футбол, Сумата не е вярна !! Всъщност, това е хонорарът на Л. Пенев и неговият екип за 3 години работа и 4 победи в официални футболни срещи. За сведение на футболната общественост Българският футболен съюз получава по 100 000 евро на година за развитието на женския футбол. Благодарение на това този футбол излезе от задънената улица на своето развитие – днес жените и девойки състезателки са около 2 000 и се провежда държавно първенство по женски футбол..

Темата за чуждестранните футболисти - България е член на Европейския съюз и изпълнява и прилага основните принципи на този съюз, между които е – свободното движение на хора. Броят на на футболисти извън Европейския съюз е ограничен и оценката за тяхния принос не е само негативна.

Детско-юношеският футбол и мачовете в юношеските първенства

БФС прави следното:

От сезон 2013-14 са поети разходите за съдии и делегати на клубовете, участващи в първенството за юноши до 19 години (U19).

От сезон 2015-16, Българският футболен съюз поема разходите за таксите на съдии и делегати на първенството за юноши до 17 години (U17).

От 2017-18 г. БФС поема разходите за съдии и делегати за провеждането на първенството за юноши до 15 години (U15), което се провежда в четири зони, а от сезон 2018-19 ще се провежда в една национална група по подобие на първенствата на U19 и U17.

Тези разходи на БФС дават финансова икономия за футболните клубове за един сезон за около 300 000 лв.

„Електронното картотекиране“, е реализирано от БФС още през 2014 г. под формата на “Електронно първенство”, за отборите от професионалния футбол, като се обсъжда неговото разширяване.

Ежегодният годишен финансов отчет на Българския футболен съюз, се публикува в официалния сайт на Министерство на правосъдието, каквото е изискването по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, а също така се изпраща в НАП и в Агенцията по вписванията.

На язвителните нападки от щаба на г-н Пенев относно подготовката и организацията на предстоящия VIII конгрес най-отговорно заявяваме - Българският футболен съюз не използва и никога не е използвал непозволени и силови методи, за да влияе на делегатите. БФС категорично призовава участниците в пресконференцията да предоставят на правоохранителните органи цялата налична в тях информация и факти за корупционни или други непозволени практики в системата на БФС. Надяваме се на бързо действие от тяхна страна, тъй като бездействието ще ги охарактеризира като хора, с голословни и несъстоятелни твърдения, а това не е доказателство за съществуването на „съвест“ и висок обществен морал.

Футболните клубове, одобрени за членове на БФС, но неприети от Конгреса не могат присъстват на него. Те не излъчват делегати, поради което не гласуват. А основанието за това е само едно – предварително не може да се гарантира дали всички клубове, предложени на Конгреса за приемане, ще бъдат приети.

До края на януари тази година БФС ще предостави напълно безплатно на всички лицензирани треньори у нас достъп до системата “Онлайн Академия”, основана на методиката за подготовка на млади футболисти на холандския клуб “Аякс”, адаптирана за българските условия и преведена на български.

От изявленията на пресконференцията може да се направи основния извод, че нейните участници всъщност не са запознати с нищо важно от българския футбол. Още от 2012 г. действа “Стратегия за развитие на футбола 2012-2014” нова “Стратегия за развитие на футбола 2014-2018”, изработени от Българския футболен съюз в духа на най-добрите практики на ФИФА, УЕФА и развитите европейски футболни федерации. Тези документи са публични и бяха раздадени не само на делегатите, но и на всички гости и журналисти по време на последния VII конгрес на БФС на 14 февруари 2014 г. При внимателен прочит ще се окаже, че голяма част от заложените в последната стратегия на БФС цели са изпълнени.

Това е, защото обещаваме само неща, които можем и сме сигурни, че ще изпълним.

Отдел „Връзки с обществеността и медии“, БФС

Още по темата

Please select answer!