Историята на един чужденец, за когото България е родина, а Берое - религия


Историята на един чужденец, за когото България е родина, а Берое - религия

2289 0

Звездата на Берое Игор Джоман стана обект на особен интерес на Sofoot, като говори подробно за своята кариера и за своя треньор Петър Хубчев, когото сравни с френската легенда Ги Ру - дългогодишен треньор в най-успешния период на Оксер.

"Кариерата ми започна в Гингам. Опитах се да пробия в първия отбор, но не се получи. В най-важния момент получих контузия, която ме извади от строя за известен период от време и това се оказа фатално. След това получих оферта от Пур-сюр-Ви и реших да продължа кариерата си там. Играх една година преди да получа офертата от Берое. От начало не бях твърде много развълнуван от идеята, но след това си промених мнението", категоричен беше Джоман пред изданието. 

Той е категоричен, че не съжалява по никакъв начин за хода, който е предприел - да напусне Франция в посока България.

"Заминах за България и не съжалявам изобщо за избора, който направих. Още през първата ми година успях да спечеля Купата и Суперкупата на България. Не можех да мечтая за по-добро начало на това мое приключение. След това имах възможност да играя в Лига Европа. Изправихме се срещу Апоел Тел Авив. Истината е, че ако бях останал във Франция, нямаше да мога да имам този опит. Имам късмет, защото се влюбих в сериозен клуб."

"Условията, които предоставя Берое, са идеални за развитието на един футболист. Този отбор е идеална възможност за трамплин в моята кариера. Отидох в България сам. Приятелката ми имаше работа във Франция и нямаше как да дойде с мен. Това бе твърде сложно за нея. Често идва в България и се виждаме. Винаги чувам семейството си по телефона. Не се оплаквам", казва с усмивка Джоман, който сподели, че играчите в Берое, които говорят френски, му помагат да не изпитва сериозна носталгия по родината си. 

"Освен това в отбора има още няколко играчи, които говорят френски и това прави живота ми по-лесен. През миналия сезон имаше петима футболисти, които говореха френски. Ние формирахме малка група и прекарвахме много от времето си заедно. През новия сезон сме само трима. Един от съотборниците ми е Жуниор Мапуку, който в Стара Загора е известен като Джибрил Сисе. Има сходна прическа и прави същите трикове като него".

Джоман, за разлика от много други футболисти, е заложил първо на това да преодолее езиковата бариера.

"Когато пристигнах в България, първата ми задача бе да науча езика. Това бе първата ми стъпка. И това е, което аз направих. Отне ми около шест месеца, за да науча основното от българския език. Това ми позволи да се адаптирам по-бързо в новия ми клуб. След две години тук, вече говоря свободно езика. Също така се научих да чета на кирилица".

Халфът разказа и за ежедневието си в Стара Загора, разкривайки че "зелените" имат много сплотен колектив.

"Един типичен за мен ден започва със сутрешна тренировка. С моите съотборници сме свикнали да обядваме заедно. Това дава възможност групата ни да бъде по-обединена. Това е възможност да се изградят взаимоотношенията между футболистите. След това имаме следобедно занимание. Останалата част от времето ми е за сиеста. Аз спя много. Когато някои от роднините ми са при мен в България, обичам да ги водя на брега на Черно море. Аз излизам и се разхождам из града, но не повече от това".

Петър Хубчев пък се оказва важна част от развитието на играч и го определи като българския Ги Ру.

"Трябва да кажа, че нашият треньор Петър Хубчев е до известна степен българският Ги Ру. Той е много строг с нас. Създаде вечерен час за целия отбор. Прави го за наше добро. Напредваме много и това ни дава възможност да се фокусираме изцяло върху работата ни. Резултатите са доказателство за това".

"Стара Загора е среден по големина град. Не е много вълнуващ. Изкушенията за един футболист не са много. Относно българските жени ми е трудно да говоря, защото имам приятелка. Въпреки това, мога да кажа, че българките са много красиви."

"В България има някои конкретни специалитети със сирене. Тук обичат много сирене, но аз няма да ви лъжа – не съм му голям фен. В България обаче има много ястия, които са близки до френските – с много месо и тестени изделия."

"Полагам усилия да готвя българския ястия. В България много обичат айран. Това е смес от мляко, вода и краставица. Опитах веднъж, беше приключение за мен", продължи френският футболист на Берое.

"Нямам оплаквания от финансово естество. Имам добра заплата и много интересни премии, в зависимост от мачовете. Както казах вече, Берое е много сериозен клуб. Получаваме си парите винаги в края на месеца. Има други клубове в България, в които ситуацията не е така."

"През последните два сезона изиграх повече от 30 мача. Това е голям прогрес за мен. Играя срещу много добри отбори и успях да натрупам много опит. Мечтая един ден да заиграя в Англия. Ще видим обаче какво ще ми предостави животът. Не възнамерявам да се връщам във Франция", каза още Джоман.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички