Шахтьор Донецк ще се облажи от новите правила за класиране в Шампионска лига (ЛИНК)

Надпреварата в Шампионска лига е на финалната права. Форматът и правилата за класиране от следващия сезон обаче се променят....

Ако победителят в ШЛ се класира за надпреварата директно през местното първенство, както се случва в 99% от случаите, вече шампионът на страната си, с най-голям клубен коефициент за последните 5 години, който не се е класирал директно за групите, ще участва директно в турнира. До лятото на 2024-та това право се даваше на държавата, заемаща 11-то място по общ коефициент в момента. През миналата година Цървена звезда се облажи от това правило - "делиите" се класираха директно в групите, след като Манчестър Сити спечели "Ушатата".

Още: Още проблеми за Байерн, нови контузии на важни играчи преди мача с Реал Мадрид

Както стана дума, положението вече е коренно различно. Най-вероятният отбор, който ще класира при новото правило е Шахтьор Донецк. Тимът е на 25-то място по индивидуален коефициент за последните 5 години, с цели 63 точки, а освен това води и с 4 пункта пред Динамо Киев в първенството на Украйна. Въпреки, че Донбаският регион пострада катастрофално от войната, Шахтьор все още разполага с най-добрия състав в първенството и много трудно Динамо ще се пребори за титлата.

Ако все пак украинците не успеят да станат шампиони, другите основни претенденти за директно класиране в групите по новото правило са Славия Прага, Копенхаген и Динамо Загреб. Първите два отбора изостават с по 4 точки в първенствата си, но "сините" вече водят в Хърватия с точка пред втория Риека. 

Вижте повече за новия формат в евротурнирите по-долу:

https://kassiesa.net/uefa/AccessList2024.html

https://kassiesa.net/uefa/data/method5/trank2024.html

 

На този ден преди 12 години: Фернандо Торес разплака Барселона на 1/2-финалите в Шампионска лига с гол в 92' (ВИДЕО)

Кръгове преди края на сезона: Ясни са 4 участника в Шампионска лига сезон 24/25

ЦСКА остава единствен от България сред най-добрите 50 в Шампионска лига - пред Тотнъм, Наполи и Спортинг е

Гласували общо: потребители

Горещи оферти