Опасностите от бързото отслабване: 2 ужасяващи ефекта върху тялото

Безкрайно много е изписано по темата, че спортът е здраве. А и не само спортът - важно е човек да бъде в добра кондиция, да се движи често и в никакъв случай да не води застоял начин на живот. Заради това е хубаво и децата да бъдат възпитавани още от малки в тази насока и да спортуват активно.

Един от най-големите проблеми, който може да се появи при застоялия начин на живот, е затлъстяването. Трупането на излишни килограми обаче е изключително вредно за тялото и външният вид и чисто естетическата страна на това е сред най-малките проблеми.

Колкото и клиширано да звучи - никога не е късно да се вземем в ръце и без значение колко сме изпуснали тялото си поради една или друга причина, да започнем да водим здравословен начин на живот и да се отървем от излишните килограми.

Бързото отслабване е ужасно вредно

Огромна грешка сред някои, които се заемат с това, е че търсят бързият ефект. Те искат за кратко за отслабнат значително, а в повечето случаи движеща сила за тях е естетическата страна и това да изглеждат по-добре. По този начин са склонни да пренебрегнат далеч по-важни неща.

Бързото сваляне на килограми може да се окаже много страшно, като това е потвърдено от безброй много лекари, диетолози и специалисти из цял свят. Повечето експерти твърдят, че загубата на 1-2 килограма за една седмица е здравословната и безопасна норма.

С колко килограма на седмица най-много е здравословно да отслабваме?

Ако надвишим тази норма можем да си докараме сериозни здравословни проблеми, включително загуба на мускулна маса, камъни в жлъчката, хранителни дефицити и намален метаболизъм. Поради дефицита на калории, необходим за изгарянето на всеки килограм, не е възможно да отслабнем безопасно с 10 килограма за една седмица.

Подобен шок за тялото логично няма да се отрази само пряко здравословно на човека. Ще има щети и други щети, като почти със сигурност ще има умора и неразположение. Възможна е и силна раздразнителност.

Как да отслабваме здравословно?

Ето няколко съвета за здравословно отслабване:

  • По-малко въглехидрати и повече фибри, които да консумираме (отличен източник на фибри са храни като авокадо, ленено семе, юфка ширатаки, къпини, брюкселско зеле, бобови разстения);
  • по-малко мазнини и повече качествен протеин;
  • строго избягване на трансмазнините - те водят до възпаление, сърдечни заболявания, инсулинова резистентност и натрупване на мазнини по корема;
  • не консумирайте твърде много протеин (не повече от осем унции на хранене), защото ако имате твърде много, може да доведе до скок на инсулина;
  • аеробни упражнения и вдигане на тежести;
  • по-малко стрес и повече качествен сън - кортизолът стимулира метаболизна на мазнините и въглехидратите, давайки енергия, а повече кортизол може да предизвика повече желание за сладки, мазни и солени храни.

ВАЖНО: Статията не замества консултация със специалист!

Гласували общо: потребители