На 18 октомври пускат филма "Гунди - Легенда за любовта" (ВИДЕО)

18 октомври 2024 г. - тогава ще бъде пуснат филмът, посветен на легендата на Левски и българския футбол Георги Аспарухов - Гунди. Това стана ясно след пускането на трейлъра на лентата в ефира на "Здравей България" по "Нова" тази сутрин.

Филм за много любов

Още: Левски почете Георги Аспарухов с венци и цветя на паметника му на "Герена" (СНИМКИ)

Режисьорът на прожекцията - Димитър Димитров, разкри, че филмът ще бъде насочен към любовта на легендарния футболист към съпругата му - Величка Маркова, както и към футбола като цяло. Също така, в прожекцията ще бъде проследен животът на Аспсарухов и стъпките му към върха в спорта.

Един от операторите на лентата - Борис Славков, пък говори за това, че мащабът на всичко е доста голям и са надминали всички очаквания. Той допълни, че в лентата участват цели 59 актьори, използвали са над 2500 костюма и са заснели 1000 гледни точки. Освен това е използвана специална техника от Австрия, която помага зрителят да се пренесе в 70-те години на миналия век.

Георги Аспарухов - Гунди е определен за най-велик футболист на XX век.

На 17-годишна възраст е приет в първия отбор на Левски и изиграва 23 мача, в които отбелязва 7 попадения. След това е пратен в Ботев Пловдив за две години, където играе 47 двубоя и вкарва 25 гола. След това отново се връща на "Герена", където историята му става повече от романтична. Аспарухов изиграва 176 мача със "синята" фланелка, в които е вкарал 118 гола. В този период и идва предложението от италианския гранд Милан, който Гунди отказва с великите си думи относно родния си отбор.

За националния отбор на България славната деветка изиграва 49 мача и вкарва 18 гола, като един от тях остава завинаги в историята. Той пада във вратата на Англия в приятелски двубой, игран на "Уембли".

За съжаление, на 30 юни 1971 г. напът за Враца, Гунди и тогавашният му съотборник Никола Котков губят животите си в автомобилна катастрофа край прохода Витиня.

Оттогава до днес историята за магията на Георги Аспарухов завлядява малки и големи всеки път. Той е почитан не само от левскарите, а и от голяма част на конкурентните отбори на "сините".

Още: Със силни слова и много любов: Левски си спомни за великия Георги Аспарухов

Изненада очаква всички "сини" фенове, които ще гледат на живо мача Левски - Берое от 30-ия кръг на Първа лига

Гласували общо: потребители