Александър Томов: Най-големият грях на Борислав Михайлов е, че допусна футболът да стане стока за размяна между политици

Бившият президент на ЦСКА Александър Томов говори за двата си престоя при "червените", както и за случващото се в българския футбол. Той не подмина темата с БФС и какъв е най-големият грях на бившия президент на футболната централа Борислав Михайлов.

През 2008 година "червените" станаха шампиони с огромна преднина пред Левски, но отборът е спрян от участие в Европа заради дългове към НАП.  "ЦСКА по абсолютно честен и безапелационен начин стана шампион. Естествено, това не им попречи да ни отнемат титлата с ясна политическа намеса на тогавашния премиер Станишев и лица около него и да не позволят на този прекрасен отбор да пробие в Европа.

Ясна политическа намеса срещу ЦСКА

"Не мисля, че съм могъл да направя нещо различно, че да чувствам вина. Това беше целенасочена атака срещу мен и британско-индийския инвеститор. Всичко беше толкова незаконно. И до днес пазя в архива си удостоверение от НАП, че сме изплатили всичко, макар и 10 дни след като ни отнеха лиценза. Тъй като всичко беше въпрос на часове и дни. Когато платих и показах, че всичко е законно, бях решил да ходя в УЕФА

Тогава те ми повдигнаха обвинения с прокурори, както правят и в последно време, и не можех да излизам от страната. Така че това беше целенасочена мръсна корупционна схема на едно политическо лице и неговото обкръжение, на шефовете на БФС, включително и на бившия президент. И целта беше по-голяма от футбола. Беше ги страх победите и големият подем на ЦСКА да не се използват политически. Защото дни преди да ни отнемат титлата, направихме един мач за 60-годишнината и тогава с Лотар Матеус подписахме договор да бъде наш скаут за европейските турнири. И той ми каза: "Алекс, ще бъдете отново много голям отбор". Всичко това обаче ни се отне", заяви Томов пред "Тема спорт".

Той допълни, че и в двата си престоя е "подценил корупционната същност на българката държава" и се надява построяването на нов стадион да послужи за подем на клуб, но не вижда скоро край на хегемонията на Лудогорец. "Засега не. Първо, защото Домусчиев си изкова огромни преимущества от всяко едно естество. Ние по време на втория ми преходен период в клуба имахме няколко футболисти, които по неведоми пътища ни напускаха и преминаваха в Разград. Единият през Пловдив, другият по друг начин. Много са нещата, но не е на моето ниво да се занимавам с такива низши истории като работа със съдии и т.н.".

Промяната в БФС и грехът на Борислав Михайлов

Относно промяната в БФС също не е никак обнадежден. "Според мен не се е случило нищо. Но за да бъдем коректни към този човек, трябва да му дадем време. Има два варианта – да продължи да бъде слуга на същите хора, както предшественика си, или да покаже самостоятелно лице – да защити независимостта на БФС според каноните на УЕФА и ФИФА, да отстоява конкуренцията, да предприеме революция в ДЮШ-овете. Но лошото е, че промяната беше организирана от същите хора, които и досега управляваха футбола.

Съжалявам за Борислав Михайлов и неговото обкръжение, но за всички тези години най-големият им грях е, че допуснаха футболът да стане стока за размяна между политици. Оставиха играта да се използва за най-долни търговски операции и политически игри. Но в навечерието на моя 70-и рожден ден искрено си пожелавам всички български отбори да се вдигнат, да станат конкурентоспособни, да излязат на европейските терени и да се гордеем с тях. Футболът е велика радост и трябва да бъде такава".

Гласували общо: потребители

Горещи оферти