"Познай играча": Аз вкарах 6 гола за 49 минути в мач от Първа лига

В "Познай играча" ви предизвикваме да се сетите за името на футболиста само чрез няколко малки жокера, които предоставяме. Първият състезател, когото трябваше да познаете, се казва Цветан Генков. А основният жокер бе: "Аз вкарах 6 гола за 49 минути в мач от българската Първа лига".

В кариерата си централният нападател е бил част от елитни български тимове като Левски и Локомотив София. За столичните "железничари" има най-много изиграни срещи. Той може да се похвали и с престой в руския Динамо Москва, където има 42 двубоя.

В един от 93-те мача, които изиграва за Локомотив София (в тях е вкарал 56 гола), той реализира цели шест попадения. И това въпреки факта, че само за първото полувреме има един гол.

Как Цветан Генков вкара 6 гола в 1 мач?

Въпросният сблъсък се състои на 27 май 2007 година, когато "железничарите" гостуват на Черноморец Бургас. Главен арбитър на двубоя от 30-ия кръг е Георги Кабаков. В крайна сметка домакините губят срещата с катастрофалното 0:9.

Резултатът на полувремето е класически - 3:0 за гостите след голове на Румен Рангелов (13'), Димо Атанасов (29') и Цветан Генков от дузпа (41'). През втората част именно Генков блести най-ярко, като добавя още пет попадения, за да оформи бройката от 27 през кампанията (56', 73', 84', 85', 90'). Димо Атанасов пък вкарва своя втори гол в мача, преди да започне акцията на Генков (41').

Класирането в Първа лига: ЦСКА е 12-и, Лудогорец е 9-и, а Левски е 3-ти

Впечатляващо, че само едно от шестте попадения на Генков идва от дузпа, както и факта, че головете му са само в рамките на 49 минути. Подобно постижение през този век доближават Крум Бибишков и Тодор Колев. Първият вкарва 5 гола за 53 минути при победата с 11:0 за Литекс срещу Черноморец Бургас, а вторият реализира толкова попадения, но за 73 минути при успеха с 8:0 за Славия над същия съперник.

В онази кампания Черноморец Бургас се превръща в кошмарния рекордьор на българския футбол: Завършва сезона с -2 точки и с -123 голова разлика.

Гласували общо: потребители