УЕФА обмисля революционна промяна във формата на ШЛ


УЕФА обмисля революционна промяна във формата на ШЛ

7636 0

УЕФА сериозно разглежда възможността за промяна на формата на Шампионска лига през 2018 година, информира "La Gazzetta dello Sport".

Според авторитетното италианско издание, УЕФА може да направи жест към големите клубове от водещите първенства и да предостави на Англия, Германия, Италия и Испания по 4 гарантирани места в турнира, независимо от таблицата с коефициентите.

По две места в груповата фаза ще получат клубовете от Русия, Португалия и Франция, а по едно място - отборите от Швейцария, Белгия, Холандия, Турция и Украйна. Останалите петима участници ще бъдат избрани посредствоим плейофите.

Има и алтернативен вариант, при който гарантирано място ще получат призьорите от водещите първенства, а клубовете с голяма история ще получат специална покана за участие в надпреварата в съответствие с рейтинга на УЕФА.

Идеята за реформата в Шампионска лига е редовно повдигана от председателя на УС на Байерн (Мюнхен) Карл-Хайнц Румениге, според когото този турнир не е същият без участието на Милан и Интер.

Новият формат на Шампионска лига ще бъде в противоречие с принципите на бившия глава на УЕФА Мишел Платини, който настоява за относителното равенство при правата на клубовете от различните страни. Реформата обаче би помогнала на УЕФА да получи повече приходи от инвеститори и спонсори.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички