Майска лудост: Болестта, завладяла футболните умове


Майска лудост: Болестта, завладяла футболните умове
Снимка: Guliver/GettyImages колаж: Sportlive.bg

3372 0

Месец май винаги е вълнуващ за феновете на футбола. В 5-ия месец от годината се решават всички първенства, играят се куп финали и запалянкото се наслаждава на прекрасни моменти по зеления килим почти всеки ден. Но този май е много, много по-различен, защото е още по-вълнуващ. Причината обаче не е на футболните терени, а в офисите, където футболните умове на нашето време взимат важни решения за бъдещето на отборите, които представляват.

Майската лудост започна с избора на представители за различните национални отбори, които през това лято ще се изправят един срещу друг по време на Световното първенство по футбол в Русия. Един от първите, които болестта посече, беше Гарет Саутгейт, който беше ударен тежко от синдрома "майска лудост". Селекционерът на Англия дори не се опита да говори с Джеймс Милнър, за да го убеди да играе на Мондиал 2018 след отличната година, в която дори стана рекордьор по асистенции в Шампионска лига. Джак Уилшър дори не беше повикан в състава на "трите лъва", които страдат от сериозна липса на кадри в халфовата линия, а Уилшър изживя ренесанс през настоящия сезон. Да не говорим, че по някаква логика Крис Смолинг не беше повикан в националния отбор, но Фил Джоунс, допуснал куп грешки през втората половина на футболната година и загубилият всякаква скорост Гари Кейхил ще представляват Англия.

Дидие Дешан е другият селекционер на фаворит в предстоящия турнир, който бе застигнат от "майска лудост". Резервата на Барселона Усман Дембеле попадна в състава на "петлите", за разлика от Александре Лаказет, навлязъл в оптимална форма точно в края на кампанията, вкарвайки 8 гола в 12-те последни срещи за Арсенал. Извън състава останаха едни от най-силните играчи в последните 12 месеца като Адриен Рабио, Джофри Кондогбия, Аймерик Лапорт, Лео Дюбоа и дори Матийо Дебюши, изживял истиснки ренесанс в Сент Етиен. Място обаче имаше за Бенжемен Павар (Щутгарт) и Бенжемен Менди (Манчестър Сити), който игра едва няколко минути в края на сезона и не е ясно дали изобщо е готов за натоварването, което ще трябва да понесе по време на финалите в Русия.

Остра форма на "майска лудост" получи и Хорхе Сампаоли. Вторият най-резултатен играч в първенствата от Европа - Мауро Икарди, не попадна в отбора за Мондиал 2018, въпреки че Аржентина не разполага с таран с неговите характеристики и неговата класа. Агуеро, който е далеч от най-добрата си форма, е в отбора, а същото важи и за Кристиан Павон... И тъй като болестта е заразна,  селекционерът на Бразилия - Тите, явно е бил в контакт със заразените, тъй като дори не повика Алекс Сандро от Ювентус, но Филипе Луис е там, въпреки че страдаше от контузия и дори не игра във финала на Лига Европа.

Не трябва да пропускаме и Роберто Мартинес, който се бори за приза "най-дълбоко засегнат от болестта", тъй като не повика Раджа Наинголан в състава на Белгия, въпреки че беше сред най-добрите на своя пост не само през последния сезон, но и през последните 5 години.

"Майската лудост" обаче зарази и цели ръководства на футболни отбори. ПСЖ пострада сериозно, след като взе правилното решение да не поднови договора на Унай Емери. Но веднага след това взе Томас Тухел - малко по-добра версия на току-що уволнения испанец. Тухел, който имаше жестоки проблеми с Пиер Емерик Обамеянг, не изглежда готов да поеме отбор, пълен с играчи, чиито его и претенции са далеч по-големи от тези, показани от бившия нападател на Борусия (Дортмунд).

Арсенал пък не можеше да сбърка в избора си на треньор след напускането на Арсен Венгер. Към отбора няма големи очаквания на този етап и изглеждаше напълно разумно в клуба да заложат на проспериращ млад треньор, който има дълбоки връзки с клуба. Микел Артета, Тиери Анри и Патрик Виейра бяха основни фаворити и в последния момент... "артилеристите" се простреляха в крака, наемайки Унай Емери. И, докато испанецът действително е добър тактик и в никакъв случай не е слаб треньор, в ПСЖ слабостите му бяха демонстрирани пред цял свят. Сега мишената отново е на гърба му, след като наследява най-успешния треньор в историята на Арсенал. Към млади треньорски кадри като Анри и Артета нямаше да има очаквания в следващите може би 2 години, но ветеран в треньорската професия като Емери може да очаква действията му да бъдат следени под микроскоп...

Има още няколко отлични примери за новия синдром, завладял футболния свят. Почетно споменаване заслужават Йоахим Льов за съмнителните си решения относно селекцията на Германия, Юлен Лопетеги (Испания) и Карло Анчелоти (който по всяка вероятност ще поеме Наполи, но е обречен в Италия при наличието на Ювентус). Някои засегнати от "майска лудост" ще се измъкнат без последствия, но е факт, че синдромът се разпространи скорострелно сред футболните умове на нашето време и пострадали със сигурност ще има.

Автор: Иво Вецев, главен редактор

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички