Реал не се огъна и порази Барселона насред "Камп Ноу" (ВИДЕО)


Реал не се огъна и порази Барселона насред "Камп Ноу" (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

6749 0

За мнозина доста неочаквано, но напълно заслужено отборът на Реал Мадрид успя да обърне големия си враг Барселона в неговия дом - 2:1. Белите спечелиха, след като останаха и с човек по-малко при 1:1, което показва колко решени да победят бяха играчите на Зидан. Така се спази традицията Барса да не може да бие Реал, ако води на белите с 10 или повече точки за първенство. Сега вече разликата е 7 пункта, но по-важното е, че белите показаха, че каталунците не са неуязвими точно преди четвъртфиналите в Шампионската лига.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Барселона започна по-активно, но натискът на каталунците не беше толкова свиреп, колкото може би им се искаше на феновете им. Рано-рано съдиите направиха грешка, спирайки Луис Суарес с несъществуваща засада.

В 10-тата минута светкавична атака завърши с чудесен пас по земя на Неймар, но незнайно как Суарес не успя да засече топката в зейналата врата на Навас. Всъщност уругваецът допусна топката да мине между краката му за ужас на "Камп Ноу".

Пет минути по-късно дойде и първият шанс за Реал. Бейл се откъсна отдясно, но Пике успя да пресече паса му по земя към Кристиано Роналдо, иначе гол най-вероятно щеше да падне.

Още преди 20-тата минута и двамата централни защитници на Реал вече са с жълти картони. Серхио Рамос беше декориран заради реплика, тъй като искаше напълно неоснователно фаул преди Суарес да пропусне толкова жестоко след десетина минути игра, а 7-8 минутки по-късно Пепе с жестока балтия спря Суарес и си заслужи картона.

Натискът на Барса не спираше и Навас спаси удар по земя на Иван Ракитич след поредната атака в синьо-червено.

В 24-тата минута Барселона с право претендираше за дузпа, след като Рамос спъна Меси. Повторенията показаха, че фаулът е точно на линията на голямото наказателно поле, но съдията замълча дипломатично и не даде пряк свободен удар.

След половин час игра и Хавиер Масчерано си изкара жълт картон за фаул срещу Гарет Бейл. От прекия свободен удар, който беше на 24 метра фронтално срещу Браво, Роналдо стреля в аут.

Три минути преди края на полувремето Дани Алвеш тресна много силен удар при включване отдясно, но топката отиде над гредата и над протегната ръка на скочилия Навас. А минута по-късно Карим Бензема получи топката абсолютно необезпокояван на точката на дузпата, но стреля от воле така, че дори човек без крака да се засрами.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Барселона опита ранен натиск, но Реал се защитаваше добре и удържа без да допусне дори удар към Навас. Чак в 55-тата минута вратарят на Реал трябваше да се намеси с изящен плонж при опит на Меси да намери с мек параболичен удар горния му ляв ъгъл. Точно този избит удар на Меси обаче доведе до поредица от корнери пред вратата на Реал и при третия Жерард Пике разпечата Навас с мощен удар с глава - 1:0.

Доста бързо обаче Реал успя да отговори. След скоростна атака в 62-рата минута Кроос получи топката отдясно в наказателното поле, успя да я пусне по земя в малкия пеналт, тя рикошира от крак на защитник и се повдигна, след което Бензема я мушна в долния ляв ъгъл на Браво със странична ножица - 1:1.

След изравнителния гол Реал стана още по-опасен на контраатака, тъй като Барселона веднага тръгна напред. Браво спаси удар от дъгата по земя на Бейл.

В 80-тата минута Луис Суарес беше изведен отдясно и стреля прекрасно от воле към далечния за Навас ъгъл, но в аут. А минута по-късно Гарет Бейл прониза с глава за втори път Браво, но голът беше отменен заради изключително спорен фаул на уелсеца срещу Жорди Алба. Бейл имаше шанс да се поправи веднага, след като беше отново изтърван по десния фланг, но не можа да нанесе плътен удар и макар топката да мина покрай Браво, беше догонена от Масчерано.

Точно в този момент обаче Серхио Рамос си изкара втори жълт картон, за фаул срещу Луис Суарес и остави своите с човек по-малко. Това обаче не стресна Реал и след светкавична контра Бейл центрира прекрасно на далечната греда към Роналдо, който си спря на гърди пред отчаяния скок на Пике и прониза Браво с плътен удар по земя - 1:2.

До края на срещата Барса не успя да реагира и единствено мощен удар в последната минута беше блокиран смело от Пепе с гърди.

СЪСТАВИТЕ

Барселона: Клаудио Браво; Дани Алвеш, Жерард Пике, Хавиер Масчерано, Жорди Алба; Иван Ракитич ('74 - Арда Туран), Серхио Бускетс, Андрес Иниеста; Лео Меси, Неймар, Луис Суарес

Реал Мадрид: Кейлор Навас; Даниел Карвахал, Пепе, Серхио Рамос, Марсело; Лука Модрич, Каземиро, Тони Кроос; Гарет Бейл ('91 - Лукас Васкес), Кристиано Роналдо, Карим Бензема ('78 - Хесе Родригес)

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Това е Ел Класико номер 172 само за първенство. Дотук Реал води в съперничеството – 71 победи срещу 68 за Барселона при 32 равенства. Дербито е с подчертано домакински фактор – на „Ноу Камп” Барса има цели 49 победи при едва 19 загуби и 17 равенства. Най-голямата победа в Ел Класико е на сметката на Реал – 11:1 през 1943 година, докато най-големият успех за Барселона над белите е 7:2 през 1950 година.

Мачът може да се окаже много специален за голямата звезда на Барселона Лео Меси. Той има 499 гола във всички състезания като футболист – 450 с Барса и 49 с Аржентина, и ако вкара поне веднъж днес, ще запише гол номер 500. Меси е едно от големите страшилища за Реал – с 21 вкарани гола във вратата на белите, но от 15 за първенство аржентинецът е вкарал 10, когато Барса е гостувала на Реал. Голямата звезда на Реал Кристиано Роналдо също обича да вкарва на Барса – той го е правил 15 пъти. Португалецът е вкарвал в 6 поредни мача на каталунците, което го поставя на първо място в тази класация с Иван Саморано. Роналдо има голове в 3 от последните 4 мача срещу Барса, докато Меси не е вкарвал нито веднъж в последните си 4 мача срещу Реал.

Друг интересен факт е, че досега в Ла Лига за Барселона са свирени цели 16 дузпи, но пък ако се стигне до наказателен удар в полза на каталунците може и да няма радост в синьо-червено, защото вратарят на Реал Кейлор Навас е спасил 3 дузпи от общо 4 бити срещу него през този сезон.

Разбира се, извън големият блясък на Меси и Роналдо има и още персонални двубои на терена между двата колоса, които могат да наклонят везните. Такъв е Луис Суарес срещу Серхио Рамос, като испанският национал със сигурност си спомня с горчивина есенното Ел Класико, когато Суарес заби два гола. Друг ключов двубой ще е между Гарет Бейл и Жорди Алба. Подобно на Марсело, Алба много обича офанзивната игра, но срещу бързак като Бейл това може да е крайно опасно. Всички футболни фенове помнят какъв гол вкара Бейл на финала за Купата на краля през 2014 година. Ключово значение ще има и кой ще бъде победител в сблъсъка между Иван Ракитич и Тони Кроос. До момента през сезона безспорно Ракитич превъзхожда.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички