Реал Мадрид срещу Барселона в "Ел Класико" на неизвестността


Реал Мадрид срещу Барселона в "Ел Класико" на неизвестността

3539 0

Най-накрая дойде! Двуседмичната агония на баражите за Евро 2016, приятелски срещи и никакъв клубен футбол от най-високо равнище приключиха. А Ла Лига се завръща с огромното зрелище, носещо простичкото име "Ел Класико".

Тази вечер на стадион "Сантяго Бернабеу" точно в 19:15 часа българско време един срещу друг се изправят титаните на футбола в Испания, а и в Европа, Реал Мадрид и Барселона в дългоочакван сблъсък, който обещава сериозно зрелище и за феновете на двата тима, и за неутралните любители на най-популярната игра в света.

Освен зрелище обаче ни очакват и отговори на много въпроси - ще се прави ли Бенитес с напрежението в "Ел Класико"? Ще може ли Меси да покаже добра форма още в първия си мач? Ще започне ли Роналдо да вкарва? Може ли титлата да се реши още тази вечер? Тези и още много въпроси трябва да получат своя отговор довечера на терена на "Сантяго Бернабеу".

Класиране и форма

Барселона може и да не е най-убедителният отбор, както се очакваше след страхотния требъл през миналата година, но въпреки това е едноличен лидер в класирането с актив от 27 точки. Каталунците имат две поражения (с 4:1 като гост на Селта във Виго и с 2:1 от Севиля), а от контузията на Лионел Меси насам Барселона има само едно поражение при 5 победи, а отборът е отлично воден от Неймар и Луис Суарес.

Реал Мадрид до преди две седмици беше единственият непобеден отбор в топ първенствата от Европа, но се сгромоляса с гръм и трясък на "Рамон Санчес Писхуан" и загуби с 2:3 от Севиля. Истината е, че това беше и най-малкото, с което можеха да се отърват "белите", които търпят сериозни критики за играта си през сезона, въпреки сравнително добрите резултати до момента.

Контузени и наказани

Голямата въпросителна преди срещата е ще започне ли Лионел Меси двубоя в стартовите 11 на Барселона. Аржентинският ас успя да се възстанови на време за срещата и медицинският щаб на клуба даде "зелена" светлина на Луис Енрике да го включи в групата за мача. Единствено той ще решава дали Лео (12 гола и 8 асистенции срещу Реал на "Бернабеу") ще започне титуляр. Иван Ракитич също е възстановен и Барселона може да излезе в титулярния си състав, предвид важността на срещата. От групата отпадна Марк Бартра.

В Реал Мадрид положението е сходно. Всички очи бяха вперени в контузиите на Серхио Рамос, Карим Бензема и Кейлор Навас, но и двамата са на разположение на Рафаел Бенитес, който за пръв път през този сезон може да разчита на всичките си налични футболисти.

В Реал е обстановката е взривоопасна

В "кралския клуб" се провежда абсолютна война за власт, след като голямата звезда Кристиано Роналдо недоволства от новия наставник Рафаел Бенитес. Португалецът открито флиртува с други клубове в медийните си изяви и, въпреки че е непоправим професионалист, то това се отразява на останалите играчи. В същото време Бенитес недоволства от Хамес Родригес и желанието му да играе за Колумбия, точно след като се възстанови от контузия. Това може да остави плеймейкъра на пейката срещу Барселона, а в същото време това може да доведе до сериозни нападки срещу треньора, който се готви да излезе с дефанзивна тактика у дома срещу големия съперник Барселона - нещо, което единствено Моуриньо се опита да направи, и то в първия си сезон, поставяйки Пепе в средата на терена, за да е сянка на Лео Меси.

Освен това отборът търпи критики заради слабата си игра въпреки победите. Кейлор Навас е безспорният №1 в тима до момента през сезона и това е сериозен удар по считания за най-добре комлектован отбор, особено в атакуващ план.

В Барса всичко е наред, но не съвсем...

Напоследък на "Камп Ноу" е доста тихо, докато отборът се опитва да се изолира от случващото се с независимостта на Каталуня, забраната за трансфери, наложена от ФИФА, и проблемите с данъчните в Испания, които имат Неймар и Меси. Именно последното доведе до много слухове за преминаването и на двамата в отбори от английската Висша лига, но засега това са само слухове. Въпреки това със сигурност един от двамата може да се е разконцентрирал по време на подготовката за мача с Реал Мадрид.

Действително обаче обстановката при "блаугранас" е в пъти по-добра от тази в Реал Мадрид и това може да наклони везните необратимо в полза на действащия шампион на Испания.

Статистиките, които трябва да знаете преди "Ел Класико"

Барселона има един гол по-малко от Реал Мадрид - 25 срещу 26, но Неймар, който е водещ реализатор на тима, има 11, което е с 3 повече от головата сметка на Кристиано Роналдо.

Въпреки това Роналдо компенсира за изненадващата липса на голове, като има 4 асистенции срещу 3 на Неймар.

Барселона предпочита да атакува по тревата, докато с идването на Бенитес Реал все по-често почна да центрира топката. "Белия балет" има 293 центрирани топки (81 успешни), докато Барселона е със 195 опита.

Каталунците усещат липсата на Шави, като отборът има 84.5% точност в подаванията си срещу 85.4% в полза на Реал. С напускането на Шави обаче Барселона заигра и по-директен стил в нападение, като се очакваше точността в подаванията да спадне дори още, но засега това не се случва, а Ракитич се справя отлично в ролята на Маестрото.

Отсъдените дузпи в полза на Барселона са 8 (3 пропуснати) срещу 3 за Реал (нито един пропуск).

Кейлор Навас има 33 спасявания на своята сметка в Ла Лига и е с основна роля мачът днес да е спор за първото място. Двамата вратари на Барселона имат общо 28 спасявания.

Директният футбол на Реал е довел до общо 224 удара по посока на противниковата врата - 87 точни, 99 неточни, 38 блокирани. Барселона е по-внимателна с ударите си като има 192 - 79 точни, 72 неточни, 41 блокирани. Барселона има с 3% по-добър коефициент що се отнася до съотношението удари/голове.

Барселона владее топката повече от Реал Мадрид - 64.8% срещу 58.2%.

За първи път в историята и двамата вратари ще бъдат извън пределите на Европейския съюз - Навас е от Коста Рика, а Клаудио Браво е от Чили.

Очаквани стартови 11:

Реал Мадрид (4-3-3): Навас, Данило, Рамос, Варан, Марсело, Каземиро, Кроос, Модрич, Бейл, Роналдо, Бензема

Барселона (4-1-2-3): Браво, Алвеш, Пике, Масчерано, Абла, Бускетс, Ракитич, Иниеста, Неймар, Суарес, Меси

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички