Барселона смачка Севиля и за 4-а поредна година грабна Купата на Краля


Барселона смачка Севиля и за 4-а поредна година грабна Купата на Краля
Снимка: Getty Images/Gulliver

9201 0

За четвърта поредна година Барселона триумфира в Купата на Краля, което се случва за първи път в тяхната история. Каталунците буквално смачкаха Севиля на финала, печелейки с 5:0, с което завоюваха рекорден 30-и трофей от турнира.

Доминацията на Барса започна от самото начало и продължи до края на срещата. Севиля пък не намери начин как да се противопостави на вдъхновения си съперник. Луис Суарес отбеляза две попадения в 14' и 40', Лионел Меси в 31', Иниеста в 52', и Коутиньо от дузпа в 69'.

Това може би ще е последният финал за иконата на каталунския клуб Иниеста, който се очаква да обяви бъдещето си след мача. Слуховете обаче за неговото напускане става все по-упорити в последните месеци. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна с натиск на Барселона макар в началните минути да липсваха опасни положения. Още в 4' Суарес можеше да излезе сам срещу вратаря, но тънка засада спря атаката. В 9' Меси стреля много опасно от 25-метров фаул, но Давид Сория плонжира и изби в корнер. В 14'  Коутиньо стигна до малкото наказателно поле и копна топката за Луис Суарес, който реализира на метър от празната врата. Това  бе първи гол за уругваеца в турнира.

В 23' Стивън Н'Зонзи получи чудесен шанс да отбележи от наказателното поле. Той намери пространство за удар, за да го прати обаче твърде встрани от лявата греда. В 29' Андрес Иниеста получи фантастичен пас, стреля от ръба на наказателното поле, но нацели напречната греда. Две минути по-късно обаче каталунците нанесоха втори тежък удар за Севиля. Жорди Алба подаде към Лионел Меси, който се озова непокрит в наказателното поле и прокара топката зад Сория и с удар от движение вкара в горната вътрешна страна на мрежата - 2:0.

Барселона просто продължи да се забавлява на терена, докато съперникът им бе в истински шок. В 40' резултатът стана още по-изразителен. Луис Суарес бе изведен от Меси, той проби в наказателното поле и нанесе страхотен удар в горния ъгъл, след като беше останал сам срещу вратаря.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Каталунците просто продължиха да мачкат и през втората част, а андалусииците не намериха начин как да се противопоставят. В 51' Барса наниза нов гол в мрежата на Сория. Андрес Иниеста, за когото това може би е последен финал с Барса, получи пас от Меси, залъга вратаря на Севиля и от малък ъгъл отбеляза.

Тоталното превъзходство на Барселона продължи, като малко след последното попадение можеше да падне и още едно. Луис Суарес скочи високо в наказателното поле, за да засече свободния удар с глава. Той опита да вкара изстрела си с глава под напречната греда, но Давид Сориа запази мрежата си суха този път.

В 69' бе отсъдена дузпа в полза на Барса, след като Клеман Ленгле игра с ръка в собственото си наказателно поле. Коутиньо, който отбеляза, въпреки нарушението и попадението не бе зачетено, получи и правото да изпълни дузпата. В последните 20-ина минути на срещата Барса определено намали оборотите, изчаквайки просто срещата да свърши. В 88' Иниеста бе заменен, което бе най-емоционалният момент в срещата. Той се прегърна с почти всеки един от своите съотборници, а всички зрители на стадиона станаха на крака, за да го изпратят, викайки името му.

ПРЕДИ СРЕЩАТА

Това е общо шестият финал между двата отбора. До този момент те са се изправяли един срещу друг – два пъти за Суперкупата на Испания, два пъти за Суперкупата на Европа и веднъж за Купата на Краля. Каталунците са спечелили четири трофея, докато андалусийци само един

В състава на каталунците няма никакви кадрови проблеми и Ернесто Валверде ще може да разчита на всички свои налични футболисти. В този на гостите аут са Корчиа и Кяер, които страдат от контузени и няма да бъдат възстановени за днешния мач. За каталунците в игра се очаква да се завърне Иван Ракитич, който пропусна последните три мача заради фрактура на пръст.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Барселона: Силесен, Пике, Умтити, Ракитич, Бускетс, Жорди Алба, Роберто, Коутиньо, Иниеста, Суарес, Меси

Севиля: Давид Сория, Легле, Банега, Кореа, Нзонзи, Навас, Сарабия, Ескуеро, Муриел, Васкес, Меркадо

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички