Фантастичен вратар и доза късмет пратиха Атлетико на финал в Шампионска лига


Фантастичен вратар и доза късмет пратиха Атлетико на финал в Шампионска лига

3007 0

Атлетико Мадрид е първият финалист в тазгодишното издание на Шампионска лига, след като Байерн Мюнхен спечели с 2:1 двубоя между двата отбора на "Алианц Арена", но с общ резултат 2:2 и гол на чужд терен испанският гранд се класира за финалната среща в Милано.

Баварците имаха мечтан старт на двубоя, след като от самото начало натисна своя съперник и в крайна сметка в 30' гостите капитулираха. След пряк свободен удар Алонсо стреля силно, топката рикошира в Хименес (авторът на нарушението) и влетя в мрежата - 1:0.

Само 3 минути по-късно се стигна до дузпа в полза на Байерн, след като същият този Хименес фаулира Мартинес в наказателното поле. Тогава обаче блесна Ян Облак, който спаси изстрела на Мюлер, а това остави Атлетико в срещата.

След почивката в 54' гостите организираха невероятно нападение, при което Гризман успя да изравни. Страничният рефер обаче пропусна засада на френския нападател.

Левандовски направи драмата пълна с гол в 74', а 10 минути по-късно Нойер спаси дузпа срещу Фернандо Торес, отново неправилно отсъдена в полза на гостите. До края на мача обаче Облак спаси три страхотни удара и донесе класирането на своя тим.

Това е втори финал за Атлетико в последните 3 години, докато Гуардиола за 3-и пореден път като наставник на Байерн отпада на крачка от финала.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Байерн Мюнхен не си губеше времето, а от самото начало натисна своя съперник. Първото спасяване в мача обаче беше дело на Мануел Нойер, който отрази страхотен удар на Габи от средна дистанция. Последва подобно изпълнение на Видал, но право в ръцете на Облак.

Натискът на домакините продължи да се засилва и в 21' се стигна до най-доброто положение в мача. Боатенг с прекрасен прехвърляш пас зад отбраната изведе Мюлер. Той се зачуди какво да прави и пусна малко дълъг пас за Левандовски в малкия пеналт. Полякът достигна топката, но Облак затвори ъгъла и успя да спаси.

Две минути по-късно Рибери пробва удар от 20 метра, който затрудни максимално Облак и той изпусна топката. Левандовски се опита да довкара, но прати коженото кълбо над вратата.

В 29' Хосе Хименес извърши много глупаво нарушение срещу Дейвид Алаба почти фронтално срещу вратата на Облак, и то на метър от пеналта. Зад топката застана Алонсо, който стреля мощно, топката рикошира в крака на Хименсе и влетя в мрежата пред вцепенения Облак - 1:0 за домакините.

Само 3 минути по-късно Хименес извърши поредната глупост - при центриране от корнер той повали безкомпромисно Хави Мартинес в наказателното поле и съдията отсъди дузпа. Томас Мюлер се нагърби с изпълнението, но Облак хвана ъгъла и успя да отрази, запазвайки минималната разлика между двамата.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Почивката се отрази отлично на Атлетико, като гостите се възползваха от първия си шанс да създадат опасно нападение. Далечна топка към центъра на терена беше свалена от Гризман за Торес, който с едно докосване веднага изведе френския стрелец сам срещу Мануел Нойер. Националът запази самообладание и реализира хладнокръвно, с което изравни резултата в 54'.

Байерн натисна силно в следващите минути, но твърде хаотично, за да създаде каквито и да е опасности срещу добре организираната защита на Атлетико. Това обаче се промени в 72' с влизането на Кингсли Коман. Докато играчите на Симеоне се преориентираха към различни стил на Байерн с френския национал на терена, домакините успяха да поведат в резултата.

Ново продължително нападение на Байерн се изостри в заключителната фаза на атаката, когато Алаба отляво успя да центрира в пеналтерията към далечната греда. Там Видал надскочи Луис и прати топката на главата на Левандовски, който на празна врата се разписа - 2:1 за ФК Холивуд.

В 84' всичко в мача можеше да приключи, след като Фернандо Торес се понесе към наказателното поле срещу Нойер, но беше фаулиран малко преди границата на пеналтерията. Съдията Джунейт Чакър обаче видя нарушението в наказателното и отсъди дузпа. Нойер отгатна ъгъла на Торес и успя да спаси удара на испанския национал, а на свой ред Байерн изпусна две добри положения.

Първо Мюлер свали центриране в наказателното поле идеално за Левандовски, който обаче не успя да насочи добре топката. В 88' пък удар на Алаба рикошира в защитник на Атлетико и смени траекторията си, но Облак успя да реагира и спаси своите от 3-и, решаващ в този момент гол.

Чакър даде 5 минути продължение на срещата. В 3' от петте минути Кингсли Коман получи отличен шанс да изравни, след като се озова сам на далечната греда отдясно на вратата. Ударът му обаче беше крайно неточен.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Байерн: Нойер, Лам, Боатенг, Мартинес, Алаба, Алонсо, Коста, Мюлер, Видал, Рибери, Левандовски

Атлетико: Облак, Хуанфран, Годин, Хименес, Филипе Луис, Коке, Фернандес, Габи, Саул, Торес, Гризман

ПРЕДИ ДВУБОЯ

До момента в турнира Байерн Мюнхен е в серия от 11 поредни победи у дома, с което немската машина е напът да изравни рекорда на Манчестър Юнайтед от 12 поредни успеха.

Атлетико Мадрид обаче е възможно най-тежкият съперник за баварците. Испанският тим, начело с Диего Симеоне, е един от най-трудните за преодоляване за настоящия треньор на тима Хосеп Гуардиола и използваната от него тактика "тики-така". Освен това до момента Атлетико е допуснал едва 3 гола в целия турнир, като само 1 от тях е като гост.

И двата отбора спестиха сили в последните си мачове, като Байерн пропусна да спечели титлата в Бундеслигата, докато "дюшекчиите" с много променен състав стигнаха до минимален успех с 1:0 над Райо Вайекано.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички