В дебюта на Ешпирито Санто Тотнъм матира шампиона и постави Кейн в дилема


В дебюта на Ешпирито Санто Тотнъм матира шампиона и постави Кейн в дилема
Снимка: Getty Images

4035 0

Тотнъм победи Манчестър Сити в последния мач от първи кръг на сезон 2021/22 във Висшата лига. В дебюта на Нуно Ешпирито Санто "шпорите" надделяха минимално над актуалния английски шампион след попадение на Хюн Мин Сон. "Гражданите" бяха властелини на терена през първия четвърт час от мача, но после отстъпиха инициативата на съперника и повече не си я върнаха.

"Шпорите" излязоха на своя стадион с липси в състава. Те не можеха да разчитат на звездата си и лидер в атаката Хари Кейн, но и на Сесеньон и Ндомбеле. Шампионите пък бяха без Кевин Де Бройне и Фил Фоудън. След тази победа Тотнъм заема десета позиция в класирането след първия изигран кръг, а грандът от Манчестър е на 13-а. Лидер е Манчестър Юнайтед.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Първата опасност в мача беше за гостите - в 4' Гюндоган изпълни пряк свободен удар, топката отскочи в главата на футболист на Тотнъм и мина над целта. Малко след това фалцов удар на Менди принуди Лорис да направи неразчетено излизане, но все пак това не му струва скъпо и опасността за лондончани отмина. В началния четвърт час на двубоя "шпорите" продължиха предимно да се защитават и да дебнат за контраатаки.

Постепенно домакините се окопитиха и успяха да се изнесат по-напред, но без да създадат сериозна опасност пред вратата на Сити. В 24' тимът на Ешпирито Санто изпълни корнер, Едерсон излезе неразчетено и само коляното на Гюндоган спря насочената от футболист на съперника топка да влезе в опразнената врата. 

Последваха силни минути за лондончани. В 31' след скоростна атака Сон нахлу отляво, но се забави да стреля и пропиля създадения момент. Няколко минути по-късно пък Марез, от чиста позиция, стреля неточно. Пет минути преди края на първата част Хюн Мин Сон пък стреля встрани от вратата на "гражданите". За съжаление на шампионите, в своите 45 минути на терена те не успяха да запишат точен удар към противниковата врата.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Тотнъм продължи да е окрилен в играта си и след почивката и много скоро въплъти това в попадение. То дойде след контратака, при която Бергвайн изнесе топката и намери Сон отдясно. Кореецът стреля от дистанция и фалцовият му диагонален удар се превърна в попадение, затвърдило превъзходството на "шпорите" на своя стадион срещу този съперник в последните месеци. 

Пет минути след това Тотнъм изпусна чудесна възможност да удвои преднината си, след като Бергвайн бе останал очи в очи с вратаря на "гражданите", но не намери очертанията на вратата му. В 70' Сити не успя да се възползва от удобно статично положение. Възпитаниците на Хосеп Гуардиола опитаха заучена позиция, но Торес не успя да завърши идеята докрай.

До края на редовното време Сити пропусна две нелоши възможности да изравни. В 75' Джак Грийлиш стреля отблизо, но в ръцете на Лорис. Девет минути по-късно влезлият като резерва Де Бройне пробва да изненада Уго Лорис, но французинът блокира изстрела му. 

Стартовите състави:

Тотнъм: Лорис, Танганга, Санчес, Дайър, Регилон, Скип, Хойбьорг, Бергвайн, Деле, Лукас, Сон
Сити: Едерсон, Кансело, Диас, Аке, Менди, Фернандиньо, Гюндоган, Грийлиш, Марез, Торес, Стърлинг

Тотнъм: Лорис, Танганга, Санчес, Дайър, Регилон, Скип, Хойбьорг, Бергвайн, Деле, Лукас, Сон

Сити: Едерсон, Кансело, Диас, Аке, Менди, Фернандиньо, Гюндоган, Грийлиш, Марез, Торес, Стърлинг

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Настоящият шампион Манчестър Сити ще опита да защити успешно своя трофей, а пътят към това е изключително труден, още от самото начало. "Гражданите" ще трябва да се справят с Тотнъм, който има много за какво да се реваншира на феновете си.

Нуно Ешпирито Санто ще дебютира начело на Тотнъм в официален мач. Той няма да може да разчита на Сесеньон, като под въпрос са Хари Кейн (лични причини) и Танги Ндомбеле. Проблемите около състава на Сити са още по-сериозни, като Кевин де Бройне и Фил Фоудън със сигурност пропускат мача, а Едерсон, Габриел Жезус, Рахийм Стърлинг, Джон Стоунс и Кайл Уолкър са под въпрос, тъй като може да получат допълнителна почивка.

Сблъсъкът е любопитен и поради факта, че Манчестър Сити има сериозни намерения да привлече нападателя на "шпорите" Хари Кейн. "Гражданите" опитват да го сторят още през този сезон, но към момента неуспешно.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички