Под напрежение Манчестър Сити е най-опасен: Умопомрачителен рекорд е на хоризонта за Пеп Гуардиола


Под напрежение Манчестър Сити е най-опасен: Умопомрачителен рекорд е на хоризонта за Пеп Гуардиола
Снимка: Getty Images

1826 0

Вече в края на сезона Манчестър Сити изостава само с една точка от Арсенал в класирането във Висшата лига, но с мач по-малко и умопомрачителен рекорд на хоризонта. Отборът на Пеп Гуардиола е огромен фаворит да влезе в историята. Клубът е готов да стигне до пореден исторически епизод, защото "небесносините" може да станат първия отбор, който печели четири поредни титли от най-високата лига на Англия. Рекорд, който не е бил подобряван повече от 130 години.

Манчестър Сити е най-силен и опасен в края на сезона!

Уулвърхемтън, Фулъм, Тотнъм и Уест Хем са всички отбори, които стоят на пътя на Ман Сити. При положение, че спечели тези четири мача ще стане и шампион. Ако клубът победи във всички тези мачове, това би означавало, че Манчестър Сити ще вземе 28 точки от последните 30 налични.

А разочароващото за феновете на Арсенал е, че това се превърна в навик за отбора на Гуардиола през последните сезони. Когато мачовете са по-важни от всякога, отборът е най-концентриран и по-силен от всякога.

Още: Байерн Мюнхен ще опита да привлече Бернардо Силва

Фантастичният рекорд на Пеп Гуардиола за Манчестър Сити

Нито един отбор не е взел повече точки от Ман Сити (166 точки) в заключителните 10 мача от сезон 2016/17 до сезон 2022/23 във Висшата лига, откакто Гуардиола пристигна. Въпреки това Ливърпул е много близо със 163 точки, но дори случаите, в които този отбор на Манчестър Сити е губил точки по време на надпреварата, това обикновено е било, когато битката за титлата вече е приключила.

През тези седем сезона "небесносините" са загубили само осем мача в заключителните 10 мача от сезона. Четири от тях бяха, когато Ман Сити на практика вече беше шампион, а когато имат нужда от резултати в края на кампанията, те обикновено ги получават.

Единствено Ливърпул с Клоп се доближава до Сити

През тези седем сезона Ман Сити загуби само 40 точки от последните 10 мача във Висшата лига. Те са взели 166 точки от възможни 206. През сезон 2018/19, когато "гражданите" изпревариха Ливърпул за титлата с точка, отборът на Гуардиола спечели всичките си 10 последни мача. През миналия сезон, когато се бориха за титлата срещу Арсенал, те спечелиха осем от последните 10 и загубиха точки само в последните два мача, когато математически вече бяха шампиони.

Още: Хосеп Гуардиола е тъжен: Отишъл в Барселона е единственият, който му липсва в Манчестър Сити

Клубът също така поставя рекордни цифри за общ брой точки, като през сезон 2017/18 стана първият отбор, който спечели 100 точки във Висшата лига. Оттогава те са стигали 90 точки два пъти и 85 точки четири пъти от пет сезона. Това означава, че Ливърпул два пъти е надхвърлил 90 точки през последните години и не е спечелил Висшата лига. 97-те, които Ливърпул постигна през 2018/19, щяха да спечелят лигата във всеки един сезон, преди Гуардиола да дойде в Англия.

Ако Ман Сити спечели всичките си оставащи четири мача този сезон, те ще получат 91 точки и най-високият възможен сбор на Арсенал от 89 просто няма да е достатъчен. А само Меси и едно изненадващо име са пред Кевин де Бройне по асистенции за последните 30 години.

Още: "Много сте дебели": Гуардиола шокирал играчите на Сити на първата си тренировка с тях

Създадоха герой на Холанд в мобилна игра

На първо четене: Клубовете от Висшата лига приеха нов таван на харчене!

Ал Насър вади над 100 милиона за Де Бройне - Кевин решава дали да напусне Манчестър Сити

Бернардо Силва след отпадането в Шампионска лига: Реал Мадрид е странен отбор

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички