"От години не е имало такъв треньор": По стъпките на Кройф, но обсебен от Гуардиола и вманиачен по контрола - кой ще наследи Юрген Клоп?


"От години не е имало такъв треньор": По стъпките на Кройф, но обсебен от Гуардиола и вманиачен по контрола - кой ще наследи Юрген Клоп?
Снимка: Getty Images

5748 0

Мениджърът на Фейенорд Арне Слот се очертава като фаворит за наследник на Юрген Клоп в Ливърпул. Тази тема се проточи вече няколко месеца, като Шаби Алонсо обяви, че остава в Байер Леверкузен, докато наставникът на Спортинг Лисабон Рубен Аморим е свързан по-силно с Уест Хям през последните дни.

Сега "The Times" информира, че Слот е "водещ кандидат" за поста в Ливърпул това лято. Съобщава се, че 45-годишният холандец е отказал Тотнъм миналата година, но се твърди, че е готов да премине в Мърсисайд. С интереса към него от "червените" медиите веднага му обърнаха огромно внимание, като бяха извадени няколко ключови цитати, които го описват най-добре.

Предопределен да бъде треньор

Арне Слот може да замести Клоп

Още: "Може да е треньор на Ливърпул": Върджил ван Дайк разкри наследника на Юрген Клоп?

"Някои играчи просто може да видите, че ще бъдат треньори", каза бившият съотборник на Слот в Едуин де Грааф пред The Athletic.

"Играх и с Алфред Шройдер (бивш мениджър на Аякс) и с него, и със Слот… никой не е изненадан, че и двамата са треньори. Той питаше треньора защо използват определени тактики. И в съблекалнята той говореше с останалите например за начин на преса или защита. Той веднага питаше: "Защо го направихме по този начин? Би ли било по-добре да го направим по този начин?". Би дал предложения на своите треньори, но ще зададе въпроса много правилно, за да се стигне до вярното решение".

Изучавал е Гуардиола

Оказва се, той е голям фен на работата на Хосеп Гуардиола и е опитвал по всякакъв начин да попие от това, което прави. "Имах впечатлението, че Слот гледа Барселона цял ден и нощ", каза Берт Контерман – технически мениджър, когато Слот играеше в Цволе – пред холандския ежедневник "Algemeen Dagblad".

Още: След загубата от Евертън: Суперкомпютър "стопи" шансовете на Ливърпул за титла

"Той гледаше позиционната игра, начина, по който изпълняваха свободни удари. Когато пристигна в клуба на следващата сутрин, той беше толкова развълнуван от това, което беше видял!".

Мания за контрол

Самият Слот също признава за прилики с Гуардиола, макар да не се сравнява с него. "Изобщо не искам да се сравнявам с Пеп, но той е маниак на контрола точно като мен. Ако погледна себе си, искам да спечеля мач през седмицата преди началото. Опитвам се да запечатам избраната тактика в моите играчи, доколкото мога.

Гуардиола ми доставя най-голямото удоволствие от футбола. Предпочитам да гледам Манчестър Сити, отколкото всеки друг отбор в света, въпреки че сега ми харесва да гледам и Наполи, Арсенал и Брайтън. Не искам да сравнявам Фейенорд със Сити, но повече или по-малко играем футбол според същата философия: 4-3-3, изграждане отзад, желание да окажем натиск върху противника доста бързо", сподели наскоро той в свое интервю.

Още: Само 6 думи излязоха от устата на Хосеп Гуардиола след въпрос за бъдещето на Жоао Кансело

Баланс между атака и защита

Слот е вманиачен по Гуардиола и стила му

Той е треньорите, които е наясно, че един отбор не може да се хвърли само в атака.  Знае, че когато има стабилна защита и всички играчи знаят какво да правят, можете да се продължи с атакуващия футбол.

Определено Аякс, вероятно ПСВ и може би дори АЗ Алкмаар, имат по-добри индивидуални играчи от Фейенорд, но не могат да се представят като отбор. Едно плюс едно не винаги е равно на две, но във Фейенорд има отбор, който се равнява на 11 и това бе истинската им сила през миналия сезон.

В Нидерландия Слот е високоценен - по стъпките на Йохан Кройф

Още: "Ако играем като днес..." - Върджил ван Дайк почти отписа шансовете на Ливърпул за титла

"Следих Фейенорд от 40 години. От дните на Йохан Кройф в Аякс през 80-те години на миналия век не е имало толкова атакуващ треньор в холандската лига. Кройф имаше само няколко ученици, които го последваха и един от тях беше Пеп Гуардиола.

Бих казал, че Слот е мениджър в стила на Гуардиола въз основа на всичко, което съм виждал през последните няколко години. Феновете на Фейенорд не могат да повярват какво са видели през това време", казва холандският футболен журналист Марсел ван дер Краан.

Мечтата му винаги е била Висшата лига

Самият Слот наскоро призна, че след Фейенорд иска във Висшата лига, което за него е най-доброто първенство. Коментира и напускането на Юрген Клоп, когото определи като вдъхновяващ. "

Още: "Червен" крах, "синя" радост: Евертън се спасява, Ливърпул - не, титлата остава мираж (ВИДЕО)

"Мисля, че е невероятно впечатляващо, че Клоп беше толкова добър на това ниво толкова дълго, с толкова много енергия в продължение на девет години. Виждам като специално постижение, че може да поддържа това ниво в продължение на девет години с толкова много отдаденост и страст. Особено като вземете предвид колко мачове играем. Да не говорим колко играят в Англия".

"Новак е": Футболист със 106 попадения във Висшата лига предупреди Ливърпул за наследника на Клоп

Евертън - Ливърпул по ТВ: Кога и къде да гледаме дербито от 29-ия кръг на английската Висша лига?

Бивш играч на Ливърпул: Знам защо Шаби Алонсо отказа, това е позиция, пълна с опасности

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички