Артета с първа победа с Арсенал над Сити: Пеп с рядко срещан "провал" във Висшата лига (ВИДЕО)


Артета с първа победа с Арсенал над Сити: Пеп с рядко срещан "провал" във Висшата лига (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3873 0

Арсенал записа безценна победа с минималното 1:0 над Манчестър Сити в големия сблъсък от осмия кръг във Висшата лига. По този начин "артилеристите" събраха 20 точки и се качиха на втората позиция, докато "гражданите" остават на трето място с две точки пасив.

Това бе едва трети случай, откакто Пеп Гуардиола пое Манчестър Сити, в който "гражданите" допускат поредни поражения във Висшата лига. Последният такъв обаче бе през 2016 година. Освен това за първи път Артета успява да победи Сити като мениджър.

За домакините в групата не попадна Букайо Сака. Това бе първи пропуснат мач във Висшата лига за него от май 2021 година срещу Нюкасъл. Така бе сложен край на серия от 87 поредни участия - най-продължителната към момента в надпреварата.

През първото полувреме и двата отбора можеха да реализират, но до гол не се стигна. Най-дискусионният момент обаче бе свързан с Матео Ковачич. Той първо влезе много грубо в глезена на Мартин Йодегор, но получи само жълт картон, въпреки че заслужаваше червен според зададения критерий на Острова. Секунди след това намери и глезена на Деклан Райс, но не получи дори и втори жълт картон.

За първи път от април 2012 година пък мач между Арсенал и Манчестър Сити във Висшата лига нямаше попадение през първото полувреме. Във въпросния последен случай "топчиите" побеждават впоследствие след гол на... Микел Артета.

Голът падна чак в 86-ата минута, когато Габриел Мартинели стреля отдалеч, а след рикошет в лицето на Аке топката придоби неспасяема траектория и се озова в мрежата на безпомощния Едерсон.

Предстои пауза за мачовете на националните отбори, след която Манчестър Сити има ново трудно изпитание - домакинство срещу Брайтън (21.10). За Арсенал пък ще предстои градско дерби с Челси (21.10).

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В първите моменти от двубоя Сити контролираше топката. В четвъртата минута се стигна до първи ъглов удар, а следтова и до два огромни шанса в рамките на секунди за "гражданите". Първо след удара с глава след корнера Райс изчисти от голлинията, а след това при върнатата топка Холанд отклони към Аке, който от непосредствена дистанция и само с Рая пред себе си не уцели вратата.

В 17-ата минута гостите отново бяха близо до гол. Топката бе върната към Рая, който се забави с изчистването ѝ и я прати в крака на Алварес, като впоследствие тя се оплете в мрежата, но от външната страна.

Чак в 26-ата минута Арсенал успя да застраши противниковата врата. Еди Нкетия бе вляво по нападението, влезе навътре в наказателното поле и си освободи шанс за изстрел. Той потърси далечния ъгъл, но изпълнението му бе много неточно.

Междувременно двата отбора не спираха да пресират много дълбоко в протиниковата половина - от самия старт на двубоя.

След близо половин час игра Матео Ковачич бе пощаден. Той влезе опасно в крака на Йодегор, но Майкъл Оливър показа само жълт картон. Джон Брукс така и не даде сигнал на Оливър да преразгледа ситуацията и останаха много сериозни съмнения, като в случая - спрямо зададение критерий до момента в Англия, това сякаш трябваше да бъде червен картон.

Малко след това Ковачич отново влезе остро със закъсняла намеса и намери глезена на Райс. Въпреки това в случая не получи дори и жълт картон и остана на терена.

Последва по-силен период за Арсенал и атаки към Едерсон, но Сити си върна преимуществото навреме, за да създаде чудесен шанс в 41-вата минута. Центриране към Холанд, след което Рая увисна. Холанд обаче остана малко закъснял и не я засече в опразнената врата.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Пет минути след старта на втората част се стигна до първия точен удар за Арсенал в мача. Появилият се като резерва Мартинели получи топката в наказателното поле и стреля силно от малък ъгъл, но Едерсон улови.

Както и през първото полувреме, така и през тази част - двата отбора си разменяха силни периоди, в които владееха повече топката и създаваха атаки, които обаче така и не завършваха подобаващо. Или бранител блокираше ключов удар в наказателното поле, или атакуващите играчи бъркаха в заключителната част.

След 70-ата минута се задържа по-дълъг период на преимущество за "топчиите". Те изглеждаха като отбора, който търси повече победата. Чисти голови положения обаче липсваха.

В 85-ата минута Хаверц, Йодегор и Жезус разиграха по приказен начин в наказателното поле на Сити на малко пространство. Там бразилецът показа отлична техника, но Аке успя да чукне топката и да му я отнеме. Жезус имаше претенции за дузпа, но те далеч не бяха основателни.

86' - 1:0! Домакините закономерно стигнаха до преднина в резултата. Мартинели стреля извън наказателното поле, а след рикошет в тялото на Аке топката придоби неспасяема траектория и влетя в мрежата.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

След като пропусна сблъсъците с Нюкасъл (Купата на Лигата) и с Уулвс - и двата загубени, Родри ще е наказан и за този дуел заради червения картон, който си изкара срещу Нотингам Форест. Кевин де Бройне също е аут поради контузия. Юриен Тимбер за домакините е с дългосрочна травма, а Габриел Мартинели е под въпрос.

Мениджърът на "артилеристите" Микел Артета има поне по една победа срещу всички от 24-те отбори, които е срещал в първенството на Англия като наставник. Той няма успех единствено срещу Манчестър Сити.

В неговия състав е Кай Хаверц, който вкара победния гол във финала на Шампионска лига през 2021 година като играч на Челси. През миналата седмица пък най-сетне отбеляза първото си попадение за "топчиите".

Сити е в сериозна поредица от 9 поредни мача във всички турнири без поражение срещу Арсенал (последната им среща бе равенство за Къмюнити Шийлд, но там лондончани надделяха след дузпи). Във Висшата лига столичани нямат успех срещу този съперник чак от 2015 година, когато през декември надделяват с 2:1.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички