Много обрати, още повече голове и победа за Арсенал в градското дерби с Тотнъм (ВИДЕО)


Много обрати, още повече голове и победа за Арсенал в градското дерби с Тотнъм (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

6929 0

Отборът на Арсенал спечели градското дерби с Тотнъм в среща от 14-я кръг на Висшата лига. "Топчиите" се наложиха на своя "Емирейтс" с 4:2.

Срещата бе изключително интересна от първата до последната минута. Феновете на двата тима видяха обрати в хода на срещата, както и много грозни сцени между футболистите на двата отбора. 

Пиер-Емерик Обамеянг откри резултата след точно изпълнена дузпа още в 10', но в края на полувремето Тотнъм се събуди. Ерик Дайър изравни резултата и предизвика първото меле до флагчето на корнера. Само няколко минути по-късно бе отсъдена дузпа, този път за Тотнъм и Хари Кейн осъществи пълен обрат за тима си.

След почивката играчите на Унай Емери обаче забиха три безответни гола чрез Обамеянг, Александре Лаказет и Алекс Торейра, за да стигнат до пълния успех. В самия край пък Ян Вертонген бе изгонен за груб фаул срещу Обамеянг.

С тази победа Арсенал се върна в Топ 4, като изпревари днешния си съперник. Двата състава са с еднакъв актив от по 30 точки. Успехът също така сложи край на серията на Тотнъм от седем поредни победи над тимове от столицата.

Срещата започна с натиск на Арсенал и в 10' домакините поведоха в резултата. Минута по-рано при центриране от корнер Ян Вертонген игра с ръка, като изби топката пред главата на Шкодран Мустафи, за което Майк Дийн даде жълт картон на белгиеца и посочи бялата точка. Зад топката застана Пиер-Емерик Обамеянг, който се разписа за 1:0.

2' по-късно се стигна до контра атака за Тотнъм, като Деле Али изведе Хюн Мин Сон. Южнокореецът стреля от малък ъгъл, а Бернд Лено успя да избие в корнер.

Остротата на двата отбора продължи и отново домакините имаха шанс да се разпишат в 13'. Алекс Айоби пусна добре към Сеад Коласинац, който нахлу на скорост от ляво и центрира в накзателното поле. Там обаче Обамеянг не успя да засече кълбото.

15' преди почивката се стигна до изравнителен гол. Той дойде след центриране от пряк свободен удар, при който Ерик Дайър засече с глава във вратата на Лено. Последва бурна радост на английския национал пред част от загряващите играчи на "топчиите". Тогава Стефан Лихщайнер издърпа голмайстора, след което се заформи меле между играчите.

Само 2' по-късно Хюн Мин Сон закачи Хюн Мин Сон и Майк Дийн посочи за втори път бялата точка. Хари Кейн бе човекът, който се нагърби с изпълнението и бе безгрешен - 1:2

Второто полувреме на "Емирейтс" започна с две промени за Унай Емери. Арън Рамзи и Александре Лаказет замениха Хенрих Мхитариян и Алекс Айоби.

5' след подновяването на играта Кейн опита изстрел от пряк свободен удар в далечния ъгъл, но Лено се разтегна максимално и изби в корнер.

Промените в предни позиции дадоха резултат за "артилеристите". Ектор Бейерин пусна чудесен пас към Рамзи. Уелсецът пусна успореден пас към Обамеянг, който вкара с едно докосване своя 10-и гол през кампанията.

Пореден обрат на "Емирейтс" стана факт благодарение на втората смяна на Емирейтс. 15' преди края на срещата Александре Лаказет бе на върха на атаката при контра атака на Арсенал. Французинът отправи удар, който срещна крака на Дайър и придоби фалц, който вкара топката неспасяемо във вратата на Юго Лорис.

По всичко личи, че Арсенал си подисугири трите точки в срещата 12' преди края. Обамеянг изведе Торейра, който с плътен шут откри головата си сметка за Арсенал и покачи на 4:2.

5' преди края на срещата Ян Вертонген извърши цинично нарушение срещу Обамеянг, а Майк Дийн го пощади и вместо директен червен картон, първо му показа втори жълт, а след това го изгони.

СЪСТАВИ:

Арсенал: Лено, Бейерин, Холдинг, Мустафи, Сократис, Коласинац, Джака, Торейра, Мхитариян, Айоби, Обамеянг

Тотнъм: Лорис, Орие, Вертонген, Фойт, Дейвис, Дайър, Али, Сисоко, Ериксен, Сон, Кейн

ПРЕДИ МАЧА

Преди мача Арсенал изостава с 3 точки от днешния си съперник и в случай на успех ще задминат "шпорите". От 2010 година Тотнъм не е успявал да победи "артилеристите" на техния стадион и загуби пет пъти на "Емирейтс".

Положителен принос към днешния резултат за домакините може да има и календарът. Тотнъм игра дерби с Челси, а в Шампионска лига се изправи срещу Интер, докато "топчиите" имаха среща с Борнемут, а в Лига Европа се изправиха срещу Ворскла (Полтава).

И двата тима нямат сериозни кадрови проблеми, и двата отбора са в добра форма, което гарантира зрелищен двубой днес. "Артилеристите" пък са и в чудесна серия - нямат загуба във всички турнири в 18 мача. Това е и първото дерби на Северен Лондон за мениджъра на Арсенал Унай Емери и той е амбициран да се представи както подобава в него.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички