Какво да очаква Висшата лига след Brexit


Какво да очаква Висшата лига след Brexit
Снимка: Gulliver/Getty Images

1532 0

Британският премиер Тереза Мей ще внесе днес официалните документи за започване на развода с Европейския съюз. С това Обединеното кралство ще тръгне по пътя на неизвестното и ще навлезе в двугодишен период на преговори с неясен край, които ще са изпитание за издръжливостта на ЕС. Как обаче напускането на страната от ЕС ще се отрази на клубовете от Висшата лига?

Brexit ще доведе до падане на стойността на паунда заради по-несигурната обстановка в страната и заради начина, по който Великобриатания ще преговаря за големи бъдещи сделки. Това от своя страна ще доведе до увеличаване на цената за привличане на чужди играчи. Контрактите на играчите от чужбина се договаряха в евро вместо в британски лири, а промяната ще повиши разходите за заплатите на футболистите от Висшата лига. Комбинирано тези неща може да създадат огромни проблеми за клубовете при спазване на финансовия феърплей.

В същото време, вотът ще позволи на клубове, които не са част от Висшата лига, да купуват английски играчи на много по-ниска цена. В момента Висшата лига е изключително привлекателна за чуждите инвеститори, на 14 от клубовете изцяло или голяма част от ръководните органи са в чужбина. Добрата новина за инвеститорите е, че купуването на клубове би било на по-ниска цена, ако стойността на валутата падне. Това предполага, че Висшата лига като продукт ще остане апетитна хапка за инвеститорите. Любопитно е да се отбележи, че новите местни и чуждестранни телевизионни сделки през 2016/2017 ще са изгодни, както никога преди.

В момента, около 65% от играчите във Висшата лига са чужденци. Клубовете са свободни да подписват с играчи с европейски паспорти заради принципа за свободното движение на работници. След Brexit в най-добрия случай ще се запази свободното движение на граждани на ЕС - тогава няма да има промяна в привличането на играчите.

Ако обаче тези правила отпаднат, то клубовете ще могат да подписват само с играчи, които имат определен брой минути в международни срещи, зависи и от ранглистата на ФИФА на съответната държава. Това означава, че играчи като Ерик Кантона и Кристиано Роналдо нямаше да имат възможността да започнат кариерата си от Висшата лига.

Поддръжниците на Brexit твърдят, че по този начин ще се залага отново само на английски футболисти. Присъствието на много чужденци е причина, поради която английският футбол често е критикуван.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички