Как Конте елегантно показа, че английските "специалисти" не разбират от футбол?


Как Конте елегантно показа, че английските "специалисти" не разбират от футбол?
Снимка: Guliver/GettyImages

4746 0

Антонио Конте беше обявен за нов мениджър на Челси през пролетта и се "насладихме" на една грандиозна медийна кампания срещу налаганото от него 3-5-2. И в Ювентус, и начело на Италия тактикът рядко изневеряваше на любимата си схема, въпреки че често, особено по време на мачове, я изменяше между 5-3-2 и 3-4-3 според резултата и противника. В Англия обаче нямат никаква вярва на "иноваторите" във футбола, както забелязваме и от отношението към Гуардиола. Но каталунският гений е тема, която вече разгледахме.

Заради сериозния натиск Конте привидно "клекна" пред мощта на английските анализатори и започна сезона с четирима защитници. Трансферното лято не се разви по негов вкус, но дори това не му попречи да демонстрира, изключително ловко, как в страната, която е измислила тази велика игра, тактическата грамотност на журналисти и анализатори е посредствена.

В началото на сезона Челси изпитваше сериозни трудности и печелеше трудно мачовете си дори срещу посредствени отбори. Победите идваха в заключителните моменти на мачовете, и то благодарение на тактическата поврътливост, която притежава Конте. Въпреки това в Англия се хвалеха, че Конте залага на 4-5-1 и 4-3-3, благодарение на техния натиск.

Така се стигна до първото полувреме на двубоя срещу Арсенал - "артилеристите" разпиляха своя съперник и му вкараха 3 гола, а можеха и да са 6. Именно тогава дойде моментът, който промени облика на Челси в последните месец и половина. 10 минути след почивката на терена се появи новото попълнение Маркос Алонсо, а схемата се промени на 3-5-2 - тази тактика, която всички заклеймиха като "негодна", защото скоростта на футбола в Англия ще обрече Челси и Конте на тотален крах. И сега, месец и половина по-късно, Конте се смее последен, докато гледа абсолютният успех на изградената от него модификация на 3-5-2 (преливаща постоянно в 3-4-3, и на моменти в 3-6-1).

Без да броим добавеното време, от промяната в постройката на лондончани са изминали точно 485 минути. В тях Челси няма нито един допуснат гол, отбелязал е цели 16 гола (гол на всеки 30.3 минути) и показва желязна дисциплина. И докато всички са захласнати по тоталния футбол на Ливърпул, то Конте тихомълком гради една перфектна машина, въпреки че не разполага с най-добрите части за това.

Аспиликуета беше "внедрен" в тройката централни бранители, за да компенсира липсата на скорост от страна на Давид Луиш и Гари Кейхил. Виктор Моузес, който беше пред напускане толкова много пъти, е Х-факторът на тази селекция, след като се превърна в най-добрия халф-бек, с който Антонио Конте е работил. Алонсо внесе стабилност по левия фланг, а с това помогна сериозно на защитата да допуска детинските грешки от началото на сезона. Подобрението в защита върна увереността на Тибо Куртоа, който записа най-силния си месец на вратата на Челси именно след промяната в дефанзивната постройка.

Н'Голо Канте отново е играчът, който гледахме в Лестър, а дефанзивните му умения позволяват на Неманя Матич да разгърне потенциала си в нападение. Неслучайно именно сръбският ас е втори сред играчите с най-много асистенции във Висшата лига от началото на сезона (6). 

Една от основните причини за успеха на 3-5-2 пък е Еден Азар. Той е човекът, с абсолютна свобода на терена. Не е забит на нито едно от двете крила, има картбланш да застава до Диего Коща, а в същото време работоспособността му в дефанзивен план е в пъти по-голяма от тази, която гледахме под ръководството на Жозе Моуриньо, Гуус Хидинк, а и всеки треньор, който премина през "Стамфорд Бридж" от години насам.

Логично, всички тези предпоставки доведоха до възраждане на формата на Диего Коща и Педро. Това важи с пълна сила за втория, който беше пред безславно завръщане в Примера дивисион, а няколко месеца по-късно е точният човек, който да играе до Коща. Допълнително внесената скорост от него дава отражение в колонката с отбелязани от лондончани голове, а ефективността му позволява на Моузес да продължава развиването на дефанзивните си качества в игрова обстановка.

Но определено най-голямата наслада е ехидната усмивка на Антонио Конте, който е напълно наясно, че извъртя по впечатляващ начин цяла Англия, доказвайки че всички на Острова гледат футбол, но рядко вникват в неговата същина.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички