Челси завърши сезона с трофей след минимален успех срещу Юнайтед


Челси завърши сезона с трофей след минимален успех срещу Юнайтед
Снимка: Getty Images/Gulliver

7221 0

Челси грабна трофея на Английската футболна асоциация. Лондончани победиха Манчестър Юнайтед с минималното 1:0 и по този начин завършиха сезона с трофей, след като във Висшата лига останаха на пета позиция. Единственото попадение отбеляза Еден Азар в 22' от дузпа.

Манчестър Юнайтед пропусна възможността да се изравни с рекордьора по спечелени титли с Арсенал (13). За Жозе Моуриньо това бе шести финал в Англия - два за ФА Къп и четири за Купата на Лигата, като бе спечелил и петте предишни, но днес претърпя провал и Манчестър Юнайтед не успя да се окичи с трофей.

Мениджърът на лондонския отбор Антонио Конте, за който това може да се окаже последен мач начело на отбора от "Стамфорд Бридж", пък спечели първа купа в кариерата си

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двата отбора не се хвърлиха в атака още в началните минути, а подходиха търпеливо. Първата по-опасна ситуация бе в 9', когато Азар се възползва от грешка и напредна, но изстрелът му от наказателното поле бе отразен от Де Хеа.

В 21' лондончани получиха дузпа, след като Джоунс спъна Азар в наказателното поле. Джоунс получи жълт картон, въпреки претенциите на Конте и отборът му за червен. На бялата точка застана Азар, който хладнокръвно и без засилка прати топката в долния ляв ъгъл на испанския вратар. 

В 30' Пол Погба пробва удар от пред наказателното поле, който обаче мина покрай лявата греда. В 35' лондончани получиха право да изпълнят пряк свободен удар от удобна позиция, но Фабрегас прати топката в построената пред него стена. В самия край на полувремето "червените дяволи" можеха да изравнят, но ударът на Рашфорд бе блокиран.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Юнайтед започна по-активно второто полувреме и създаде няколко опасни ситуации пред Куртоа. В 53' Рашфорд стреля от свободен удар, но право в белгиеца. 3 минути след това Валенсия напредна по десния фланг и от наказателното поле върна назад, но там нямаше никой. В крайна сметка "червените дяволи" отново взеха топката, но ударът на Рашфорд отново бе насочен право към Куртоа.

В 63' Юнайтед стигна до гол, който обаче бе отменен заради засада. Джоунс засече с глава центриране от фаул, а Куртоа направи невероятно спасяване. Алексис успя да направи добавка на далечната греда и прати топката във вратата. Страничният съдия маркира засада на чилиеца, а Майкъл Оливър се допита до видеоасистента, който потвърди. В 70' лондончани поискаха втора дузпа за игра с ръка на Ащли Йънг, но реферът не посочи бялата точка.

Натискът на Юнайтед продължи и в 82' Пол Погба направи невероятен пропуск. От корнер засече топката с глава, след като бе оставен напълно сам, но не успя да намери целта.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Челси: Куртоа, Аспиликуета, Кейхил, Рюдигер, Моузес, Канте, Фабрегас, Бакайоко, Алонсо, Азар, Жиру

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Валенсия, Джоунс, Смолинг, Йънг, Матич, Ерера, Погба, Лингард, Санчес, Рашфорд

ПРЕДИ МАЧА

Челси е печелил трофея седем пъти, Манчестър Юнайтед - 12 и в случай на успех ще се изравни с рекордьора Арсенал. Миналата година лондончани загубиха в заключителната среща от Арсенал с 1:2, а единият гол за "артилеристите" бе отбелязан от Алексис Санчес, който сега е играч на Юнайтед.

Антонио Конте може да стане първият мениджър, загубил два поредна финала след Хауърд Кендъл, претърпял неуспехи с Евертън през 1985 и 1986 г. За Моуриньо това ще бъде шести финал в Англия - два за ФА Къп и четири за Купата на Лигата, като е спечелил и петте предишни. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички